Idei și modele pentru amenajarea băii: Cum să obții un spațiu modern ca în reviste

Baia este acea încăpere din locuință în care îți petreci o bună parte a dimineții pregătindu-te de o nouă zi și, totodată, un loc în care poți evada din ritmul cotidian pentru a te relaxa la finalul zilei sau un loc unde îți poți crea propriul tău sanctuar de spa.

Când vine vorba de amenajare, baia este trecută destul de repede cu vederea, chiar dacă se numără printre cele mai importante încăperi din locuință, iar dimensiunile acesteia, de cele mai multe ori reduse, pot fi o provocare. Cu mobila, obiectele și accesoriile potrivite poți crea un spațiu bine organizat, funcțional și deosebit din punct de vedere estetic.

Dacă ești în căutare de inspirație pentru a-ți crea o baie modernă, practică și plină de personalitate , iată câteva imagini și idei de amenajare care te vor ajuta să valorifici la maxim spațiul.

Sumar


Piese de mobilier must have pentru design-ul unei băi

Pentru amenajarea unei băi este important ca latura funcțională să o dubleze pe cea estetică. Astfel, poți alege elemente de mobilier și accesorii practice care au un aspect deosebit, fără a aglomera încăperea, păstrând o notă de stil și eleganță.

Baie cu cadă

Principalul avantaj pentru amenajarea unei băi cu cadă este cel legat de confort, dar și utilitate. Poți face un duș rapid când te grăbești ori poți organiza propria sesiune SPA la tine acasă, să petreci câteva minute bune sau chiar ore în care să te relaxezi cu săruri, multă spumă, un pahar de vin și muzică în surdină. Dezavantajul căzii este că ocupă mai mult spațiu și este mai greu de curățat.

În funcție de designul băii și de dimensiuni, poți alege între o cadă dreptunghiulară, o cadă cu picioare sau o cadă pe colț potrivită unei băi mai mari, deoarece are dimensiuni generoase.

Atunci când alegi materialul pentru cada pe care ți-o dorești, trebuie să ai în vedere confortul, rezistența și prețul. O cadă din acril, un material antibacterian, ușor de întreținut este o alegere inspirată și adaugă funcționalitate și stil băii tale.

Alege de aici cada preferată pentru baia ta.

Amenajarea unei băi moderne cu duș

Pentru amenajarea unei băi mici, varianta ideală este cabina de duș. Principalul avantaj este, bineînțeles, cel legat de economisirea spațiului. Mai mult decât atât, un duș este mai ușor de curățat și întreținut și poți opta pentru mai multe accesorii și piese de mobilier care să dea viață și să înfrumusețeze încăperea.

Sunt câteva criterii esențiale de care trebuie să ții cont dacă vrei să-ți amenajezi o baie cu cabină de duș:

  • Modul de deschidere contează atât din punct de vedere estetic, dar mai ales practic. Dacă dispui de spațiu limitat, optează pentru o cabină de duș cu uși culisante.
  • Înălțimea cabinei este aleasă, în primul rând, în funcție de înălțimea băii, dar și de nevoile personale.
  • Tipul de sticlă folosit , aici se recomandă să fie din sticlă securizată
  • Etanșeitatea , esențială pentru a preveni stropirea podelei din baie.
  • Anumite dotări și caracteristici care sporesc confortul. Printre acestea se numără funcția de hidromasaj, radio, lumini ambientale.

Cabina poate include și cădița de duș, care este fie adâncă și poate avea scaun, fie pătrată, dreptunghiulară sau semicirculară. Este recomandat să alegi în funcție de spațiul de care dispui, dar și de confortul pe care ți-l dorești.

Poziționează cabina de duș pe un perete, pe o porțiune din lungimea acestuia sau pe colț. Alege o cabină semirotundă, ideală pentru colțuri, sau una pătrată, potrivită atât pentru poziționarea pe colț, cât și pentru poziționarea pe un singur perete.

Alege din colecția noastră cabina de duș potrivită pentru baia ta.

Vasul de toaletă

Atunci când iei în considerare cumpărarea unui vas de toaletă este bine să te gândești la anumite aspecte esențiale cum ar fi tipul băii unde va fi amplasat, spațiul disponibil, forma șezutului (formele alungite sunt mai comode față de cele rotunde), materialul din care este realizat, designul întregului ambient și, bineînțeles, bugetul.

Modalitatea de montaj a vasului de toaletă influențează foarte mult atât funcționalitatea, cât și aspectul băii. Acesta poate fi poziționat pe podea sau suspendat. Cel suspendat este recomandat în special în designul băilor mici, lăsând impresia de spațiu mai aerisit. În același timp, face curățarea băii mai ușoară căci nu te vei mai lovi constant de piciorul vasului.

Descoperă întreaga colecție de vase de toaletă.

Lavoar/Chiuvetă

O mască de lavoar bine aleasă are multiple funcții în baie, îmbinând latura practică cu un design de efect. O chiuvetă cu picior sau una prinsă în perete, micuță și rotundă, este recomandată dacă ai o baie mică, deoarece creează impresia unui spațiu mai mare și îți oferă posibilitatea de a adăuga diferite corpuri de depozitare dacă ai nevoie.

Dacă ai o baie îngustă, optează pentru o chiuvetă dreptunghiulară sau pentru o mască mai lungă ca să ai parte de mai mult spațiu de depozitare pentru mici accesorii, prosoape și orice alte obiecte ai nevoie să fie la îndemână. Dacă împarți baia cu partenerul, te poți orienta chiar către un lavoar cu două cuve astfel încât fiecare să aibă propriul spațiu.

Completează imaginea lavoarului cu o baterie elegantă, realizată dintr-un material rezistent la rugină, ușor de întreținut în timp. Astfel, vei puncta decisiv atât la nivel estetic, cât și funcțional.

Găsește lavoarul potrivit pentru baia ta.

Oglinda

Indiferent că ai o baie mică, îngustă sau mare, din ea nu poate lipsi oglinda. Pe lângă funcționalitate, aduce un plus de luminozitate și creează impresia unui spațiu mai mare și mai luminos.

Dă personalitate băii tale cu o oglindă cu totul deosebită.

Idei de depozitare pentru a folosi în mod eficient spațiul din baie

Pentru crearea unei băi frumos organizată, în care fiecare lucru își are locul său dar este totuși mereu la îndemână, alege piese de mobilier practice și bine compartimentate.

Montează etajere pe care să poți depozita la vedere prosoape și alte obiecte de care ai nevoie. Ia în calcul și spațiul de deasupra ușii unde poți monta o poliță pe care să depozitezi lucruri pe care nu le folosești în fiecare zi. Pentru a însufleți decorul, nu ezita să apelezi și la câteva accesorii colorate cum ar fi o lumânare parfumată sau o plantă.

Dacă spațiul îți permite, pentru un plus de funcționalitate, montează un radiator sau un suport de prosoape lângă cabina de duș sau cadă.

Un coș de depozitare colorat din ratan va da băii tale mai mult stil, fiind suportul perfect pentru hainele care urmează să fie spălate. De asemenea, coșurile mici de depozitare cu mânere îți sunt de folos pentru depozitarea obiectelor de mici dimensiuni.

Decorațiuni practice pentru baie

Dacă ai o baie mică, ar fi bine ca accesoriile pe care le alegi pentru a decora încăperea să puncteze și la capitolul funcționalitate.

Periuțele și pasta de dinți, săpunul, discurile demachiante sau orice alte produse cosmetice de care ai nevoie pot fi organizate cu ajutorul unor accesorii de baie create special în acest scop. Pentru un plus de stil, poți opta pentru recipiente realizate din lemn în combinație cu ceramică.

Pe lângă faptul că este un element decorativ care înfrumusețează baia, covorul este și o măsură de siguranță. Acesta te va proteja împotriva alunecării pe podeaua umedă, dar va oferi și o notă de confort ce te va scăpa de răceala podelei. Un covoraș colorat, plăcut la atingere, va da o pată de culoare băii tale. Cele mai bune covorașe pentru baie sunt cele realizate din bumbac, deoarece materialul calitativ va garanta răsfățul picioarelor tale după fiecare duș.

Plantele sunt o altă alegere excelentă pentru a decora baia. Există plante naturale care pot trăi cu mai puțină lumină, însă dacă îngrijirea lor nu este punctul tău forte, alege cu încredere o plantă artificială care cu siguranță va aduce un aer fresh încăperii.


Iluminarea în baie

De cele mai multe ori, băile nu au parte de lumină naturală, ceea ce poate crea o atmosferă întunecată dacă nu ești atent în procesul de amenajare. Există, însă, câteva modalități ingenioase prin care să folosești inteligent corpurile de iluminat, concentrându-te pe cele două zone de interes: zona funcțională și zona ambientală.

Pentru lumina de ambient, montează aplice sau spoturi de-a lungul tavanului, care să lumineze întreaga baie în nuanțe calde. Pentru zona funcțională din jurul oglinzii, ai nevoie de o lumină foarte bună, care să nu deformeze culorile. Optează pentru corpuri de iluminat verticale sau aplice LED montate pe dulapul cu oglindă.

Pentru a beneficia atât de performanță, cât și de siguranță, alege copuri de iluminat create special pentru baie deoarece sunt dotate cu protecție împotriva umezelii.

Descoperă întreaga colecție de corpuri de iluminat.

Sfaturi pentru amenajarea unei băi în funcție de dimensiuni

Dacă într-o baie de dimensiuni generoase posibilitățile sunt nenumărate, atunci când vorbim de amenajarea unei băi mici, acestea se restrâng. Dar ținând cont de câteva sfaturi practice și cu puțină imaginație, poți crea baia potrivită pentru stilul și nevoile tale, de care să te bucuri din plin, fără a face compromisuri din punct de vedere al funcționalității.

Cum amenajezi o baie mică

Atunci când ți-ai propus să amenajezi baia apartamentului sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont. Pentru a economisi cât mai mult spațiu într-o baie mică, numărul pieselor de mobilier, cât și dimensiunea acestora, trebuie să fie pe măsură și să nu ocupe prea mult loc.

Alege o mască pentru lavoar cu un design minimalist pentru a depozita toate lucrurile de care ai nevoie în baie. O cabină de duș cu uși glisante sau un sistem de duș încastrat în perete și un vas de toaletă suspendat sunt cele mai potrivite opțiuni pentru amenajarea băii din apartament.

Pentru un plus de funcționalitate, montează un dulap suspendat cu oglindă sau polițe ca să ai la îndemână obiectele de igienă personală sau prosoapele. Pentru mai mult spațiu de depozitare, prinde cârlige pe ușă unde poți atârna apoi coșuri de depozitare cu mânere.

Pentru gresie și faianță alege nuanțe deschise precum alb, gri sau bej pentru a crea senzația unei încăperi mai mari. Dacă vrei să incluzi și culorile tari sau închise, este recomandat să le folosești doar pe suprafețe restrânse sau în partea de jos.

Află mai multe idei și sfaturi practice despre cum să amenajezi baia mică din apartament.

Cum amenajezi o baie îngustă

Amenajarea unei băi înguste poate fi o provocare, însă nu te lăsa descurajat, deoarece există soluții inedite și idei creative care te vor ajuta să organizezi spațiul într-un mod eficient și frumos.

În general, este de preferat să ai mai puține piese de mobilier, de regulă, de formă dreptunghiulară sau ovală care să complimenteze forma încăperii. Când folosești piese mai puțin alungite, dacă ai prea multe, camera se va simți sufocantă, pe când dacă ai prea puține, va părea prea golașă.

Alege obiecte sanitare de dimensiuni mai mici, iar faianța și gresia în nuanțe deschise. Dacă vrei să combini mai multe culori, alege plăci de dimensiuni mici. Sursele de iluminat cu intensitate sporită permit punerea în evidență a spațiilor mici și măresc vizual spațiul. Pune mobilierului pe un singur perete și, pe cât posibil, folosește corpuri compacte.

O cabină sau un sistem pentru duș sunt o alegere potrivită atunci când dimensiunile băii sunt reduse deoarece îți lasă mai mult spațiu pe care îl poți folosi pentru depozitare în cazul în care ai nevoie de el. Altfel, te poți orienta liniștit și către o cadă, dar optează pentru una de mici dimensiuni, cu un design minimalist, care să nu pară atât de voluminoasă. Pe peretele din jurul acesteia montează rafturi sau polițe, pe care să depozitezi produsele de îngrijire și accesoriile de care ai nevoie.

Oglinda are un rol important în amenajările interioare. Pe lângă funcționalitate, poate schimba cu totul designul unei încăperi, iar în ceea ce privește o baie îngustă este alegerea ideală pentru a da impresia unui spațiu mai mare.

Alege un vas de toaletă suspendat și un lavoar de mici dimensiuni, iar dedesubt montează rafturi deschise. Dacă ai o baie îngustă și lungă poți adăuga chiar și un bideu. O altă soluție este să folosești spațiul de depozitare pe verticală, dar fără a depăși adâncimea corpurilor de mobilier deja poziționate pe sol.

Cum amenajezi baia în funcție de stil

Înainte de a începe amenajarea băii stabilește ce stil îți dorești sa aibă încăperea și cum îl poți pune în practică ținând cont de dimensiuni și de ambianța generală a casei.

Baie modernă

Stilul modern se remarcă prin eleganță și minimalism punând accent pe utilitate și se potrivește oricărui tip de baie, indiferent de dimensiuni. Alege obiecte sanitare mai mici și pune accent pe mobilă, îmbinând elementele cât mai practic. Optează pentru un mobilier cu accente metalice, cu un design simplu care să creeze ideea unui spațiu aerisit.

Alege culori neutre de alb, gri sau bej și folosește o paletă de culori vii pentru covoarele de baie, Completează designul cu polițe și rafturi metalice, suporturi pentru săpun, periuță și pastă de dinți. Poți monta o cabină de duș cu cadă, care să nu îți fure mult spațiu și, în același timp, să îți ofere confortul de care ai nevoie.

Baie vintage

Stilul vintage se remarcă prin eleganță, frumusețe, rafinament și te trimite cu gândul la un decor de poveste, din altă epocă. Pentru amenajarea unei băi vintage optează pentru un mobilier din lemn cu aspect învechit, patinat în culori calde de maro, auriu, bej. Corpurile sanitare trebuie să respecte aceeași estetică, așa că optează pentru o chiuvetă cu picior și baterie cuprată, o cadă rotundă sau ovală cu picioare. Continuă cu montarea unei oglinzi cu o ramă frumos ornamentată sau o ramă de metal.

Baie rustică

Există câteva elemente caracteristice acestui stil de amenajare, care pot transforma o baie simplă într-o cameră deosebită. În designul unei băi rustice este indicat să îmbini mobilierul și ornamentele din lemn cu decorurile din piatră. Orientează-te către texturi naturale, culori neutre, pământii și transformă baia într-o oază de liniște și frumusețe naturală.

Alege gresia și faianța cu forme geometrice, dungi sau chiar buline. Pentru depozitare, montează rafturi deschise, suporturi cu aspect natural și completează cu un coș împletit pentru rufe. Corpurile de iluminat au capacitatea de a întregii aspectul amenajării, așa că optează pentru finisaje antichizate, ce vor aduce un plus de farmec în baia ta.

Amenajează baia în mod practic și cu stil

Fie că te pregătești pentru o nouă zi sau te relaxezi la finalul acesteia, baia de acasă are un rol esențial în rutina și starea ta de bine. Ține cont de aceste sfaturi și idei de amenajare ingenioase și vei avea o baie deosebită, relaxantă și practică.

Dacă îți dorești să te bucuri de o baie modernă, definită de stil, alege piese de mobilier pe măsură, care se vor ridica la nivelul așteptărilor tale! Mai mult de două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru tine.

În cazul în care nu ai un buget stabilit încă, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperile cele mai frumoase piese de mobilier pentru baia mult visată.

În plus, acum te bucuri de primul planificator de buget cu prețuri concrete, creat de Mobexpert, care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și îți oferă și o listă de piese de mobilier recomandate, care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

Pentru mai multe idei despre cum să transformi baia ta într-un spa în miniatură, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Programează o ședință online gratuită cu designerii noștri și descoperă cum poți să-ți transformi baia într-un templu al relaxării.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)