Amenajare balcon: Idei practice și ingenioase pentru balconul tău

De la spațiu în care depozitezi obiectele pe care le folosești mai rar sau în care usuci hainele, balconul s-a transformat într-un un loc mult mai des folosit, în care poți avea parte de momente deosebite, poate chiar într-o cameră în toată regula. Mai ales în această perioadă, cum mulți lucrează de acasă, norocoșii care se bucură de un balcon închis și-au putut organiza un birou complet funcțional, eventual chiar cu priveliștea pe care nu o au la job.

Dacă ești în căutare de inspirație pentru a-ți crea propria zonă de lucru, cea în care-ți încarci bateriile sau îți bei cafeaua de dimineață, ai venit unde trebuie. Ți-am pregătit o listă cu idei și recomandări de amenajare a balconului indiferent de provocările cu care te confrunți.

Sumar


Lista completă cu piesele de mobilier pentru balcon

Gândește-te, în primul rând, ce tematică ți-ai dori să aibă încăperea, vrei să fie un spațiu cu un ambient relaxant sau mai degrabă practic? Trebuie să ai în vedere direcția pe care vrei să o urmezi atunci când alegi mobilierul de balcon. Odată ce ai stabilit cum ar trebui să arate balconul la care visezi poți să începi să pui piesele cap la cap și să începi transformarea.

Un alt lucru important este materialul din care este realizat mobilierul, fiindcă, pe lângă designul special, trebuie să ții cont și de îngrijirea acestuia. Afla cum trebuie să îngrijești mobilierul exterior pentru a-l păstra într-o stare cât mai bună.

Indiferent de ce mărime are balconul tău, iată ce piese nu trebuie să-ți lipsească pentru un decor complet:

Canapea

Canapeaua sau colțarul este o piesă centrală într-un balcon și locul în care îți va face cea mai mare plăcere să stai și să te relaxezi. O canapea rotundă, poate fi o alegere interesantă pentru un balcon mare, dar pentru un balcon mic o alegere mai practică este o canapea dreptunghiulară de două locuri, cu un spațiu de depozitare dedesubt.

Alege de aici canapeaua preferată pentru balconul tău.

Masa

Materialul din care este făcută masă pentru balcon este un aspect important de care să ții cont. Diferite materiale oferă un alt grad de durabilitate și rezistență la intemperii.

Setul bistro este unul clasic și practic, folosit din ce în ce mai mult, mai ales atunci când nu te bucuri de foarte mult spațiu. Acest stil este format dintr-o masă mică, rotundă și două scaune mai compacte. Dacă spațiul îți permite poți opta pentru o masă de dimensiuni ceva mai mari, unde vei putea lua masa cu familia.

Descoperă întreaga colecție de mese pentru exterior.

Scaune

Dacă nu vrei să alegi scaunele la set cu masa și îți dorești o estetică mai diversă, ai de unde alege. Pentru confort optim alege scaune cu perne pufoase și rezistente rezistente sau care se spală și se curăță ușor.

Hamacul / Balansoar

Pentru un vibe de vacanță poți opta să instalezi un hamac sau un balansoar în care să te relaxezi, să citești o carte sau pur și simplu să te detașezi de toate lucrurile și problemele.

Spațiul de depozitare

Spațiul de depozitare depinde de dimensiunea balconului. Nu trebuie sa fie foarte mare, dar e bine sa îl ai la dispoziție indiferent de felul în care alegi să utilizezi balconul. Un dulap micuț va crea senzația unui spațiu organizat și îngrijit sau poți opta oricând pentru o ladă din lemn în care să pui pături sau perne. O altă idee ingenioasă ar fi cutiile din lemn agățate pe perete pe post de rafturi. Sunt practice și elegante în același timp.

Covorul

Covoarele adaugă culoare și căldură și creează o atmosferă foarte plăcută, atunci când nu te poți bucura de iarba din curte, așa cum se întâmplă în cazul teraselor la casă. Dacă vrei să amenajezi un balcon modern alege covoare cu printuri mai simple sau geometrice, iar în cazul celui rustic alege un covor țesut manual cu motive tradiționale.

Dă personalitate balconului tău cu cele mai frumoase covoare.

Corpuri de iluminat

În timp ce cauți cu interes mese, canapea și alte piese de mobilier, poți omite cu ușurință o componentă foarte importantă în amenajarea unui balcon: iluminatul.

Alege dintr-o gamă largă de corpuri de iluminat, fie că este vorba de ghirlande luminoase care dau un aer magic, felinare, lămpi moderne sau o aplică de perete. Ideal este să încerci să folosești lumina cât mai aproape de cea naturală pentru zonele practice și cea ambientală pentru zona dedicată de relaxării.

Obiecte decorative

Când vine vorba de alegerea decorațiunilor de exterior gusturile și personalitatea ta sunt cele care trebuie să primeze. Apoi trebuie să te gândești doar la cum și unde să le poziționezi astfel încât să se încadreze perfect în spațiul de care dispui.

De la plantele suspendate sau cele în ghivece deosebite, care transformă balconul într-un spațiu viu, mai aproape de natură, etajerele din lemn, decorațiunile de perete, la obiectele practice precum un grătar, cufere pentru depozitare, draperii sau jaluzele care te protejează de razele prea puternice.

Nu uita de pernele decorative care sunt confortabile și necesare, corpuri de iluminat pentru atmosferă și micile accesorii pentru masa de afară, toate acestea te vor ajuta sa transformi balconul în locul tău de poveste în care îți va fi drag sa te întorci în fiecare zi.

Descoperă întreaga colecție de decorațiuni și accesorii pentru exterior.

Cum să-ți amenajezi balconul într-un loc pentru un birou

Dacă lucrezi de acasă și ai nevoie de spațiu pentru asta, dar nu prea ai unde să organizezi un loc în casă, o soluție ideală ar fi transformarea balconului într-un mic birou. Te poți bucura de aer, priveliște, lumina soarelui și te vei simți mai inspirat și cu mai multă energie.

Poți plasa un birou pe un perete, deasupra acestuia etajere suspendate în locul dulapurilor și un scaun confortabil, câteva plante în ghivece și alte obiecte decorative care să te inspire – lămpi, felinare, tablouri cu mesaje pozitive și inspiraționale.

Încearcă să ții cont de felul în care este luminat spațiul și optează pentru o draperie care să blocheze parțial lumina și să nu te deranjeze atunci când lucrezi. Când spațiul este unul restrâns, cea mai bună opțiune ar fi un birou alb, cu un design simplu care să fie bine compartimentat, astfel încât să poți depozita și alte lucruri de care ai nevoie.

Idei de amenajare în funcție de tipul și mărimea balconului

Mic sau îngust, deschis sau închis, iată cum poți să-ți organizezi balconul în funcție de dimensiuni, stil sau formă astfel încât să devină încăperea ta preferată din casă! Cu doar câteva idei ingenioase, poți profita la maxim de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Sfaturile Mobexpert pentru fiecare tip de balcon:

Amenajare balcon deschis

Cele mai mari provocări pe care le vom rezolva în amenajarea unui balcon deschis sunt expunerea la apă, praf, temperaturi, cât și crearea unui loc privat, intim, din care sa poți sa te bucuri de priveliște, dar fără sa ai parte de privirile curioase ale vecinilor. In primul rând, alege mobilă de calitate și rezistentă la intemperii, cum este cea din metal sau un plastic mai tare.

Dacă vrei să-ți construiești un mic spațiu verde poți opta chiar și pentru crearea unui perete viu cu plante curgătoare și ierburi cățărătoare. În cazul în care îngrijirea plantelor nu e punctul tău forte, poți opta chiar pentru câteva plante artificiale – alege însă modele de calitate, care replică foarte bine, așa cum le-am ales și noi în colecția noastră.

În cazul în care temperaturile extreme nu te descurajează din a ieși pe balcon, alege un ventilator de exterior pentru zilele călduroase sau un încălzitor pentru lunile când e frig ca să te poți bucura de aer liber în orice perioadă din an.

Dacă spațiul îți permite, adaugă un șezlong sau un hamac în care să te relaxezi, să citești o carte sau chiar să urmărești serialele preferate și pentru ca imaginea să fie ca desprinsă din filme, adaugă o ghirlandă luminoasă.

Idei de amenajare pentru balcon închis

Un balcon închis este mai puțin pretențios, deoarece ai mai puține restricții în a-ți alege mobilierul pe care îl dorești. Trebuie doar să ții cont de dimensiunea balconului, stilul preferat și scopul pe care vrei să-l aibă. Vrei să ai un loc special de luat masa și să se completeze armonios cu livingul? Transformă-l în zonă de dining cu un colțar sau un set de masă cu scaune în ton cu stilul și culorile folosite pentru amenajarea livingului.

În același timp, dacă ai un apartament mic, cu un dulap și cutii de depozitare, balconul poate deveni cu ușurință spațiul în care îți păstrezi lucrurile care nu au loc prin casă – într-un mod stilat, desigur. Ori, de ce să nu îmbini utilul cu plăcutul și relaxarea și să optezi pentru mobilier multifuncțional cum ar fi o băncuță cu ladă de depozitare.

Pentru petreceri la tine acasă sau pur și simplu seri cu prietenii, poți opta pentru o masă de bar, câteva scaune înalte și rafturi pentru sticle și ustensilele necesare.

Amenajare balcon mic

Cum amenajezi un balcon mic poate face diferența dintre a te simți înghesuit și fără aer și plăcerea de a evada într-o mică grădină sau o oază de relaxare. Ai nevoie de mobilier compact, eventual chiar multifuncțional și care să poată fi mutat ușor. Pufurile și taburetele cu spațiu de depozitare sunt perfecte pentru un balcon mic, o altă varianta ideală pentru un balcon mic este bancuța cu etajeră. Poți opta și pentru scaune pliabile pe care să le strângi atunci când nu le folosești.

Pe cât posibil optează pentru corpuri suspendate, astfel vei obține mai mult spațiu pentru plante și alte decorațiuni. O scară decorativă din lemn este o altă opțiune pentru depozitarea borcanelor sau conservelor. Ca să adaugi un plus de confort, adaugă 2 sau 3 covorașe subțiri, colorate și care se pot curăța mai ușor.

Alege culori în nuanțe naturale, deschise care dau impresia de spațiu mai mare, aerisit. Evită să combini prea multe culori, pentru că asta încarcă vizual spațiul.

Amenajare balcon îngust

În cazul unui balcon îngust, poziționarea mobilierului și a obiectelor decorative trebuie făcută strategic, pentru a beneficia de mai mult spațiu. Amenajează-ți propriul tău colțișor în care sa bei cafeaua și să te relaxezi cu o masă de bar și scaune înalte. Masa poate fi așezată la geam, ca să poți admira și priveliștea.

Dacă vrei și mai mult confort, alege un colț în care sa pui o băncuță sau un fotoliu pe care să le decorezi cu perne albe sau colorate, în funcție de vibe-ul pe care vrei să îl aibă încăperea. Dar nu exagera cu printurile căci ar încărca foarte multe spațiul. Orientează-te către printuri simple sau rezumă-te chiar la mici accente de culoare pentru a înviora spațiul. Pune câteva rafturi și pe perete pentru obiecte de decor, cărți.

Peretele rămas liber, opus celui în care este fotoliul sau canapeaua, poate fi decorat cu diverse plante agățătoare sau suporturi suspendate pentru ghivece.

Alege pentru podeaua și pereții balconului tău materiale și culori în nuanțe deschise, iar pentru iluminat optează pentru o ghirlandă luminoasă sau o aplică de exterior fermecătoare care să dea personalitate spațiului.

Amenajarea balconului în funcție de stil

Balconul completează spațiul interior, așa că încearcă să păstrezi același design sau unul complementar. Dar, desigur, poți opta pentru un stil complet diferit.

Iată câteva din cele mai populare tipuri de design pentru balcon:

Balcon modern/minimalist

Pentru a obține acel efect de spațiu aerisit limitează-te la mai puține obiecte de mobilier pentru balcon și evită să le înghesui pe toate în același loc. Rolul principal al mobilei în stil minimalist este funcționalitatea.

Amenajarea minimalistă se potrivește oricărui tip de balcon, dar în special celor înguste sau de mici dimensiuni.

Poți alege mobilier metalic sau din lemn, atât timp cât este practic și are un design simplu. Pentru relaxare și confort optează pentru un șezlong pe care să pui perne pufoase sau două scaune tapițate în culori deschise și completează cu o măsuță de cafea joasă.

 

Lămpile încastrate nu vor atrage atenția asupra lor și funcționează de minune pentru iluminatul unui balcon. Pentru un ambient mai intim și cozy poți opta pentru câteva felinare suspendate.

Balcon rustic

Ideea de bază în stilul rustic este ca decorul să pară cât mai natural și să ai sentimentul că ești undeva într-o cabană sau o casă frumoasă la țară. Acest stil presupune utilizarea materialelor naturale, a mobilierului predominant din lemn și a elementelor decorative cu caracter tradițional.

 

Și balconul merită atenție și mobilier practic și cu stil!

Ține cont de aceste idei și sfaturi de design și vei avea balconul pe care l-ai visat. Dă frâu liber imaginației și fă din acest spațiu un loc în care să-ți începi frumos ziua, în care să te bucuri de momente plăcute alături de cei dragi, să te relaxezi și să evadezi după o zi lungă. Mai mult de două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru tine.

 

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)