Idei de amenajare a barului de acasă: Modele și sfaturi de design pentru propria cafenea

Barul de acasă este sanctuarul tău de relaxare după o zi obositoare la birou sau în serile de weekend petrecute alături de prieteni. Nu numai că îți oferă cadrul perfect pentru a savura un vin bun ori un cocktail, dar un bar amenajat cu stil și bun gust are o valoare estetică deosebită, aducând o notă de originalitate și luxurianță în designul locuinței tale.

Fie că stai la casă și ai spațiu generos sau într-un apartament de dimensiuni mici, nimic nu te oprește din a avea un bar așa cum îți dorești. Iată câteva idei și recomandări care te vor ajuta să amenajezi propriul bar mai ceva ca la cafenea ori terasă.

Sumar


Piese de mobilier esențiale pentru amenajarea barului de acasă

Amenajarea reușită a unui bar acasă începe cu alegere unor piese de mobilier, care sunt pe cât de utile, pe atât de aspectuoase.

Masa de bar

Masa de bar este o adiție bine-venită mai ales în cazul bucătăriilor open space. Alege dimensiunea mesei în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și numărul persoanelor care vor profita de ea. În cazul apartamentelor mici, optează pentru o masă de bar care vine cu spații de stocare, fie că e vorba de rafturi sau sertare.

În același timp, ține cont și de tipul de băuturi și accesorii pe care le vei stoca, care va influența tipul de depozitare de care vei avea nevoie. De exemplu, de cele mai multe ori, vinurile se păstrează în poziție orizontală sau sub un unghi de 45°, în timp ce alte tipuri de băuturi, precum ginul, whiskey sau vodka, se păstreză în poziție verticală. Dacă preferi berea, poți să incluzi chiar și un frigider mic.

Scaune de bar

Scaunele înalte de bar sunt arătoase, comode și sunt extrem de utile când ai oaspeți. Este important să alegi scaune care au înălțimea potrivită în raport cu masa – nu e nimic mai inconfortabil decât un scaun prea scund sau prea înalt pentru barul de acasă.

Descoperă întreaga colecție Mobexpert de scaune de bar.

Comodă pentru bar

O comodă sau o consolă pentru bar este un loc potrivit unde să aranjezi toate accesoriile de bar necesare, de la pahare la shakerul pentru prepararea cocktailurilor sau alte ustensile necesare.

Vezi toate modele de baruri Mobexpert și alege-l pe cel potrivit pentru tine!

Accesorii pentru amenajarea și dotarea barului de acasă

Odată ce te-ai ocupat de amenajarea barului propriu-zis, singurul lucru care lipsește este dotarea sa cu accesoriile necesare servirii băuturilor tale preferate. Iată câteva dintre acestea:

Suport pentru sticle

Din barul tău nu trebuie să lipsească o minicolecție de băuturi. Pentru a păstra ordinea și a puncta în același timp la capitolul aspect, așază-le pe un suport creat special pentru acestea. În funcție de stilul în care ai amenajat barul, poți alege un suport pentru sticle din lemn, metal sau o combinație între cele două.

Pahare

Servirea fiecărei băuturi în pahare special destinate acesteia nu este nicidecum un moft, așa cum sunt tentate multe persoane să creadă. Eliberarea aromelor specifice, păstrarea pentru mai multă vreme a temperaturii ideale de servire și măsurarea mult mai facilă a cantităților sunt doar câteva dintre motivele pentru care paharul este deosebit de important. Așadar, asigură-te că barul tău este dotat cu pahare speciale pentru vin (alb și roșu), șampanie, băuturi distilate, bere și cocktailuri.

Explorează selecția de pahare Mobexpert și găsește-le pe cele potrivite pentru fiecare tip de băutură!

Decantor

Vinul, în special cel vechi, are nevoie de o perioadă în care să se odihnească înainte de a fi servit. Turnat din sticlă într-un decantor special și lăsat în contact cu aerul, acesta își va elibera armonios întregul buchet de arome și, acolo unde este cazul, își va depune eventualele sedimente la fundul vasului.

Apreciază fiecare sticlă de vin cu ajutorul decantoarelor din colecția Mobexpert.

Frapieră

Pentru a accentua prospețimea unui vin alb sau a unuia spumant, acestea trebuie servite reci, iar o frapieră plină cu gheață te ajută să le menții la temperatura ideală. În cazul în care nu ai un frigider la îndemână, aceasta poate fi utilizată cu încredere și pentru bere.

Shaker pentru cocktail

Margarita, Cosmopolitan, Mojito, Long Island, Mai Tai, Pina Colada… și lista poate continua la nesfârșit. Pentru a realiza toate aceste cocktailuri speciale, ai nevoie, pe lângă ingredientele specifice fiecăruia, de un shaker în care să le amesteci rapid și eficient.

Accesorii pentru băuturi nealcoolice

Nu trebuie să renunți la amenajarea unui bar dacă nu consumi alcool și nu te fascinează arta preparării cocktailurilor. Poți să te bucuri modele de baruri fermecătoare și minibaruri cu băuturi nealcoolice – important este să ai la îndemână accesoriile și instrumentele potrivite.

Dacă ești fanul băuturilor cât mai naturale, alege un blender pentru smoothie-uri cremoase sau un storcător de fructe și legume pentru sucuri care mai de care mai colorate bogate în nutrienți.

Pe de altă parte, dacă nu ești tocmai health nut, îți poți crea propria cafenea sau ceainărie acasă. Alege un set de servire și tot felul de accesorii deosebite pentru băuturi calde cu care să experimentezi, și bucură-te în tihnă de cafeaua de dimineață ori o cană de ceai bun.

Iluminarea barului

Deoarece setează ambianța, tipul potrivit de iluminare face o diferență majoră în cum va arăta barul tău. O idee bună este să folosești surse de iluminat care oferă o lumină caldă precum aplicele, plafoniere sau un pendul cu un design deosebit. Pe de altă parte, cu ajutorul lumânărilor ambientale vei reuși să creezi o atmosferă intimă, relaxantă, perfectă pentru serile în care stai la un pahar de vin și o poveste cu partenerul sau prietenii.

Găsește corpurile de iluminat care vor da o notă deosebită barului tău.

Cum amenajezi barul în funcție de camera în care se află

Amenajarea interioară a barului începe cu o decizie importantă: unde anume să-l amplasezi? Răspunsul e dictat de mai mulți factori, de la preferințe și spațiul disponibil la cât de des planifici să-l folosești. Locația va influența destul de mult și modelul de bar ales.

Ai la dispoziție o multitudine de modele de baruri din care să alegi. Poți opta pentru un bar în living situat pe colț, unul în formă de L, în formă de U, unul care are incluse spații pentru depozitarea băuturilor, sau unul fără.

Bar în living

Fie că ești în procesul de amenajare a livingului sau, pur și simplu, te tentează ideea de a avea propriul bar, livingul este unul dintre locurile cele mai potrivite pentru el.

Prevăzut de la bun început pentru petrecerea timpului liber, sufrageria este și zona unde primești oaspeții, de aceea, este o idee bună să ai un bar amenajat chiar în “sufletul petrecerii”. Astfel nu va fi nevoie să fugi la bucătărie de fiecare dată când cineva vrea un pahar de vin. Asigură-te că ai toate ingredientele unei petreceri reușite – băuturile, paharele, ustensilele și buna dispoziție – la îndemână.

Dacă ai un living mare, amenajează barul într-o zonă deschisă, liberă pentru a profita de spațiu fără a crea senzația unei încăperi prea încărcate. Generozitatea spațiului îți permite să incluzi mai multe piese de mobilier pentru barul din living, precum o masă de bar pentru mai multe persoane.

Vestea bună este că nu ai neapărat nevoie de foarte mult spațiu ca să organizezi un bar sau minbar cochet și perfect funcțional. Chiar și în cazul unui living mic, dacă ai un colț liber – felicitări – ești cu un pas mai aproape de a avea barul mult visat. Amplasarea barului din living pe colț nu doar salvează spațiu, dar și complimentează estetic întreaga încăpere.

Dacă ți se pare că unul dintre pereții din sufragerie arată pustiu, dar nu ai niciun spațiu prea generos pentru mobila de bar, montează niște polițe care să găzduiască băuturile preferate, un bar mic și îngust și voilà, cu minim efort ai creat un spațiu relaxant și practic.

Bucătărie cu bar

În proiectul de amenajare al bucătăriei, în special al celei de tip open space, un bar se va potrivi de minune, atât timp cât ții cont de imaginea de ansamblu.

Dacă ai o insulă sau o peninsulă de bucătărie, aceasta va fi perfectă în rolul de bar. Altfel, poți folosi cu încredere o masă de bar. Pe lângă faptul că se va dovedi foarte utilă, aceasta va despărți vizual bucătăria de living. Include și niște scaune de bar înalte și vei obține un spațiu multifuncțional: zonă de bar în timpul petrecerilor și un loc excelent pentru a lua micul dejun sau a servi gustări.

Idei de amenajare a barului pe balcon

Cine n-ar vrea să savureze băutura preferată, fie că e vorba de cafeaua de dimineață sau paharul de vin de după o zi încărcată de muncă la aer proaspăt cu o panoramă deosebită în fața ochilor?

Acesta este unul dintre motivele pentru care un alt loc ingenios unde poți să-ți aranjezi barul este balconul. Când amenajezi balconul, montează un blat îngust pe care să-l folosești pentru prepararea băuturilor sau include o masă de bar îngustă și niște scaune înalte (dar nu prea înalte pentru a preveni accidentele) și vei avea parte de un bar mic și cochet situat pe balcon care va deveni punctul de atracție al casei.

Modele de bar în funcție de stilul de amenajare

Un alt lucru important de care trebuie să ții cont este faptul că designul barului trebuie să se încadreze armonios în amenajarea interioară a casei. Atât timp cât stilul, dimensiunile pieselor de mobilier și schema cromatică nu par a fi din povești complet diferite, ai succesul asigurat. Iată câteva dintre cele mai interesante stiluri de amenajare pentru un bar de acasă:

Bar rustic

Lemn, culori calde, pământii, design care să amintească de viața la țară sau de o cabană în munți. Acestea sunt câteva dintre caracteristicile stilului rustic care trebuie să se regăsească și în designul barului. Dacă amenajezi barul rustic într-un living unde ai și șemineu, efectul va fi cu atât mai deosebit.

Bar modern

Un bar modern, amenajat în living (sau oriunde altundeva) este definit de mobilă în linii simple și echilibrate, însă și formele interesante pot face o apariție. Optează pentru nuanțe neutre sau inspirate din natură, cum ar fi alb, bej, gri sau maro. Un bar care îmbină unul sau mai multe materiale, precum lemnul, metalul, plasticul sau sticla se va potrivi în acest stil de amenajare.

Bar clasic

Stilul clasic este atemporal și se potrivește în orice interior, ceea ce îl face atât de atractiv. Trăsăturile sale specifice sunt bunul gust, eleganța, rafinamentul și confortul, iar designul barului în acest stil bifează toate cerințele. Optează pentru piese de mobilier de calitate, ideal fabricate din lemn, în linii frumos sculptate.

Bar industrial

Combinații ingenioase din metal și lemn, detalii ce amintesc de fabrici vechi, nuanțe de maro și gri – un bar care îndeplinește aceste condiții este ideal pentru stilul industrial. Aspectul barului industrial este un mix între uzat și antichizat, fiind în același timp extrem de chic și modern.

Alege un bar fabricat în România pentru amintiri dragi acasă

Acestea sunt câteva dintre sfaturile care te ajută să-ți amenajezi propriul bar acasă, care să depășească toate așteptările tale și ale oaspeților care-ți trec pragul. Deoarece barul modern de acasă va deveni locul înspre care gravitezi după zilele lungi de muncă sau în timpul reuniunilor și petrecerilor cu prietenii, amenajarea acestuia merită toată atenția și grija ta. Mai mult de atât, merită mobilă calitativă, rezistentă și aspectuoasă.

Scopul nostru este să-ți oferim exact acest lucru. Mai mult de o treime din mobilierul Mobexpert este fabricat în România și îți oferă “cocktailul” perfect de caracteristici în care calitatea superioară, prețurile optime și designul deosebit sunt principalele ingrediente.

Iar dacă ai în plan să-ți (re)amenajezi barul citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare, apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

Dacă îți dorești să (re)decorezi barul în ton cu ultimele tendințe în design interior, apelează la serviciul de design interior Mobexpert. Consultanții noștri te vor ajuta să găsești echilibrul între practic și cool, pentru un bar cu personalitate.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)