Amenajarea bucătăriei: Cum să obții bucătăria practică și stilată la care ai visat mereu

Mai mult decât locul unde se pregătește mâncarea, bucătăria este inima unei case. Aici petreci timp alături de familie și prieteni – gătind, socializând, relaxându-vă la final de zi sau pregătindu-vă pentru o zi productivă. De aceea, fiecare își dorește o bucătărie care să emane căldură, care să bucure inima și ochii.

Fie că vrei să creezi bucătăria visurilor tale unde poți să-ți duci experiențele culinare la alt nivel sau vrei s-o transformi într-un loc mai primitor care aduce familia împreună, sfaturile noastre de amenajare te vor ajuta să valorifici la maxim spațiul. Descoperă cum să amenajezi o bucătărie de care să fii mândru: extrem de practică, plină de caracter și personalitate.

Sumar


Cum alegi mobilierul pentru bucătărie

Alegerea mobilierului e unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea unei bucătării. Trebuie să alegi piese care valorifică spațiul, care sunt arătoase, confortabile și practice în același timp.

Masă

Rotundă, ovală, dreptunghiulară sau pătrată, masa de bucătărie este un element esențial în amenajarea bucătăriei. Este indicat să alegi masa în funcție de forma și dimensiunea camerei. De exemplu, o masă rotundă sau pătrată se potrivește de minune într-o bucătărie pătrată, iar dacă ai de-a face cu o bucătărie dreptunghiulară, nu vei da greș cu o masă ovală sau dreptunghiulară. În cazul în care bucătăria este mică, cel mai indicat ar fi să optezi pentru o masă extensibilă.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont când alegi masa de bucătărie este și stilul de amenajare pentru care ai optat. Pentru o bucătărie rustică, o masă din lemn masiv cu aspect nefinisat poate fi o opțiune excelentă. Mesele din lemn de tip piedestal, care se sprijină doar pe un picior vor arăta bine într-o bucătărie vintage, în timp ce mesele cu linii și unghiuri foarte drepte sau cele cu blat de sticlă completează perfect o bucătărie minimalistă.

De asemenea, dacă spațiul îți permite, poți înlocui masa clasică de bucătărie cu o insulă. Mai înaltă, amplasată de obicei în mijlocul încăperii, aceasta este și o soluție foarte practică, deoarece o poți folosi pentru servirea mesei, ca blat de lucru, ca spațiu de depozitare sau, de ce nu, chiar ca birou.

Descoperă întreaga noastră colecție de mese de bucătărie!

Scaune

Scaunele trebuie să fie rezistente, comode și ușoare. Dar, pe lângă confort, ai în vedere și spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă ai o bucătărie mică, optează pentru scaune fără brațe și spătar ca să le poți ascunde sub masă când nu le folosești ori pentru scaune pliabile.

Scaunele de bar sunt perfecte dacă ai o insulă de bucătărie. Dacă ți-ai amenajat bucătăria în stil rustic, clasic sau vintage, scaunele de lemn se vor încadra de minune, iar scaunele cu schelet de metal vor îmbogăți decorurile moderne.

Găsește în colecția Mobexpert scaunele perfecte pentru bucătăria ta.

Blat de lucru

Blatul de bucătărie este deosebit de important în amenajarea bucătăriei. Din fericire, ai la dispoziție mai multe opțiuni când vine vorba de culori și material, așa că poți alege unul care se potrivește nevoilor tale, designul încăperii, dar și bugetului. Dar dincolo de acestea, ai grijă să alegi un blat de lucru rezistent zgârieturilor și ușor de întreținut.

Blatul din granit este cel mai popular, potrivindu-se cu mai multe stiluri de amenajare, iar cel de marmură adaugă un plus de rafinament bucătăriei. Dezavantajul acestor materiale este că sunt destul de costisitoare. Pe de altă parte însă sunt extrem de rezistente și ușor de întreținut, ceea ce va face ca investiția să merite din plin.

Blatul din lemn masiv, ideal pentru bucătăriile rustice sau în stil scandinav este foarte arătos, dar necesită mai multă atenție, fiind nevoie să îl dai cu lac din când în când pentru a evita degradarea. Blatul laminat e de asemenea printre favorite. Nu este foarte scump, e ușor de întreținut și arată bine în orice bucătărie.

Bar

În proiectul de amenajare al bucătăriei, în special al celei de tip open space, un bar se va potrivi de minune. Îl poți folosi ca extra spațiu de lucru sau poate lua cu ușurință locul mesei de dining, mai ales dacă nu te bucuri de prea mult spațiu. Include și niște scaune de bar înalte și vei obține un spațiu multifuncțional: zonă de bar în timpul petrecerilor și un loc excelent pentru a lua masa împreună cu familia.

Descoperă mai multe idei și sfaturi despre amenajarea barului acasă.

Ce decorațiuni să alegi pentru bucătărie

Și în amenajarea bucătăriei poți folosi obiecte decorative. Optează pentru seturi de veselă, borcănele și caserole colorate care vor da un aer fresh spațiului și vor transforma mesele petrecute alături de cei dragi într-o adevărată plăcere. Pentru o bucătărie modernă sau clasică, un set de farfurii sau o carafă cu detalii aurii va fi piesa de rezistență.

Covoarele  te ajută să delimitezi fiecare zonă în parte – optează pentru covoare de diferite culori, atât timp cât există un punct de legătură între acestea – cum ar fi forma sau imprimeul.

Și fețele de masă vor contribui la crearea unei atmosfere plăcute și relaxante în bucătărie. De exemplu, poți să alegi una cu imprimeuri florale care va adăuga o notă de rafinament bucătăriei vintage. În schimb o față de masă cu broderie din dantelă va da un plus de eleganță încăperii amenajate în stil clasic.

Iluminarea

Un alt lucru esențial într-o bucătărie sunt corpurile de iluminat. În primul rând, camera trebuie să fie bine iluminată din motive de siguranță: la bucătărie adeseori lucrezi cu obiecte ascuțite și alte instrumente potențial periculoase. Dar, dincolo de acest aspect, atmosfera întregii camere depinde de modul în care aceasta e iluminată.

Pentru amenajarea bucătăriei ai nevoie de trei tipuri de iluminare:

  • lumina generală pentru întreaga încăpere
  • lumină focusată pe anumite zone ale locului de lucru
  • alte accente luminoase care dau stil și personalitate camerei.

Alege o aplică sau o lustră pentru lumina generală, un pendul statement pentru deasupra mesei sau a insulei și poate niște spoturi în zona de lucru pentru claritate sporită atunci când gătești.

Descoperă întreaga noastră colecție de corpuri de iluminat.

Electrocasnice

Desigur, bucătăria nu poate fi completă fără electrocasnice. Privește-le nu doar ca pe o necesitate, dar și ca obiecte care să completeze armonios designul bucătăriei. Astfel că, optează pentru electrocasnice atât practice, cât și aspectuoase.

Amenajarea bucătăriei în funcție de formă și dimensiuni

Fie că locuiești într-o casă mare sau într-un apartament mai puțin spațios, când demarezi proiectul de amenajare a bucătăriei, speri la un rezultat final spectaculos. Iată cum poți să folosești mai eficient spațiul pe care-l ai la dispoziție ca să amenajezi o bucătărie confortabilă și cu stil.

Cum amenajezi o bucătărie mică, de apartament

Pentru amenajarea unei bucătării mici secretul este să găsești echilibrul perfect între folosirea spațiul disponibil și funcționalitate, iar cu accesoriile și detaliile potrivite, poți să profiți din plin chiar și de o suprafață limitată.

Dacă lucrezi cu o suprafață restrânsă și spațiul nu îți permite să-ți aranjezi bucătăria în formă de L sau U poți alege mobilier de bucătărie care ocupă un singur perete. Acest mod de aranjare este convenabil deoarece ai toate electrocasnicele, spațiile de depozitare și de lucru în imediata apropiere.

Rafturile deschise crează iluzia unui spațiu mai mare și sunt o metodă interesantă de a-ți etala vesela, mai ales dacă ești o persoană organizată. Iar dacă nu ai zonă de dining special amenajată, o masă extensibilă îți va fi de mare ajutor.

Optează pentru o paletă cromatică neutră, pentru a crea impresia de spațiu larg și aerisit. În același timp, încearcă să incluzi cât mai multe spații de depozitare și să alegi piese de mobilier compacte pentru a profita de spațiu la maxim.

Sfaturi pentru amenajarea bucătăriei pe balcon

Dacă ai un apartament mic și vrei să câștigi o cameră în plus, poți amenaja bucătăria pe balcon. Aceasta poate fi văzută ca o provocare, însă există câteva trucuri cu care poți transforma balconul într-o bucătărie chic, care se va îmbina perfect cu restul locuinței.

Este important ca mobilierul de pe balcon și cel din camera adiacentă să aparțină aceluiași stil, pentru a da impresia unui spațiu mai mare și a crea armonie. Alege piese de mobilă și electrocasnice cât mai compacte, pentru a economisi spațiu. Scaunele pliabile sau cele fără spătar sunt o idee bună, fiindcă la nevoie poți să le ascunzi sub masă pentru a crea mai mult loc liber.

Află mai multe sfaturi și idei pentru amenajarea balconului din ghidul nostru dedicat.

Amenajarea unei bucătării mari, la casă

Chiar dacă te bucuri de un spațiu mai generos la casă, amenajarea unei bucătării mari vine cu propriile provocări. Cu atât de mult spațiu la dispoziție, ai putea fi tentat să o umpli cu mobilier și decorațiuni, riscând să supraaglomera încăperea.

Focusează-te pe zonele esențiale: o vitrină pentru veselă, mai multe sertare și dulapuri pentru depozitarea ustensilelor, un blat de lucru mai mare pentru pregătirea mâncării și depozitarea electrocasnicelor mici. Alege și o chiuvetă dublă la care visai de ceva timp și o insulă de bucătărie pe mijloc.

Bucătărie Sofia
Solicită o ofertă personalizată.

Dacă optezi pentru o paletă neutră de culori pentru cele mai mari elemente ale bucătăriei, cum ar fi pereți albi, blaturi din granit negru, mobilier crem sau ivory, vei avea flexibilitate să experimentezi cu diferite accente de texturi și culori pentru ca în final să ai un spațiu de gătit cu personalitate. Dar dacă ești adeptul culorilor vioaie, ai noroc, căci o bucătărie de mari dimensiuni îți dă libertate să te joci cu nuanțe puternice, cu șanse mici de a crea o atmosferă sufocantă. Desigur, cu măsură.

Bucătărie Amelie
Solicită ofertă personalizată.

Idei pentru o bucătărie open space

Deși este un trend care a apărut la sfârșitul anilor '30, conceptul bucătăriei open space câștigă tot mai mult teren, în mare parte datorită numeroaselor avantaje care vin la pachet cu acesta. Lipsa pereților aduce mai multă luminozitate, dând impresia unui spațiu mai mare și mai aerisit. De asemenea, fluidizează traficul în casă și facilitează discuțiile chiar și când vă aflați în „camere” diferite.

Tipic pentru o bucătărie open space sau o bucătărie americană este o insulă sau peninsulă care să delimiteze zona de gătit de cea de luat masa și de living. Pe lângă faptul că separă armonios zonele, insula de bucătărie poate lua locul mesei de bar în timpul petrecerilor cu prietenii, iar dacă adaugi niște scaune înalte, poate fi chiar locul unde mâncați în cazul în care spațiul nu permite să amenajezi și o zonă de dining.

Unul dintre dezavantajele unei bucătării open space este răspândirea mirosului în zona de living și/sau dining. Chiar dacă nu va absoarbe complet mirosul, o hotă performantă este colacul de salvare în acest caz. Stai liniștit, căci sunt o mulțime de modele de hote dintre care poți alege astfel încât să se încadreze perfect în designul bucătăriei și al livingului tău.

Bucătărie Selma
Solicită o ofertă personalizată.

Cum amenajezi o bucătărie închisă

O bucătărie închisă este izolată de restul casei, iar pereții și ușa separă spațiul, creând un loc privat și intim în care să gătești. Acest tip de bucătărie este ideal mai ales pentru cei care gătesc foarte des și vor să evite ca mirosul mâncării să se răspândească în restul casei.

O bucătărie închisă poate deveni sanctuarul tău. Este și foarte practică, poți să gătești ce vrei, când vrei, fără a deranja alți membri ai familiei care, de exemplu, vor să se relaxeze în sufragerie.

Bucătărie Louis Philippe
Solicită o ofertă personalizată.

Bucătărie lungă și îngustă

Bucătăriile lungi și înguste pot părea înghesuite, însă această problemă poate fi ușor rezolvată cu detaliile de design potrivite.

Culorile deschise, neutre vor crea o atmosferă plăcută și vor mări vizual spațiul. Însă dacă preferi culorile mai închise, optează pentru mobilă cu un finisaj lucios care să reflecte lumina și un blat ori podea mai deschise la culoare, pentru ca încăperea să nu pară sufocantă. De asemenea, rafturile deschise ajută o cameră îngustă să pară mai spațioasă.

Bucătărie pătrată

Bucătăria pătrată poate fi amenajată în formă de U – unul dintre cele mai eficiente în materie de design. Această amenajare folosește trei pereți, este comodă și foarte practică, mai ales pentru că oferă mult spațiu de stocare și îți permite să gătești fără să fugi dintr-o parte în alta.

Dacă ai o bucătărie mai largă, poți așeza masa și scaunele în centrul camerei. Pentru ca bucătăria să nu pară arhiplină, optează pentru piese de mobilier în culori deschise, naturale și câteva rafturi deschise.

Bucătărie Jazz
Solicită o ofertă personalizată.

Idei de amenajare pentru o bucătărie pe colț

Poți folosi mobila de bucătărie pe colț atât pentru o bucătărie spațioasă, cât și pentru una de dimensiuni mai mici. Aceasta este o soluție practică și ergonomică ce îți permite să profiți de fiecare centimetru pătrat din încăpere.

În cazul în care ai o bucătărie mare de tip open space, o alegere perfectă este bucătăria în formă de L, un model foarte eficient și versatil. Aranjează mobilierul într-un unghi de 90° – acest lucru va crea impresia unei bucătării încă mai spațioase.

Bucătărie Chocolate
Solicită o ofertă personalizată

Bucătărie Greta
Solicită o ofertă personalizată

Combinații de culori pentru o bucătărie modernă

Diferite culori inspiră diferite stări de spirit și nu este un secret că alegerea culorii potrivite poate transforma în totalitate o cameră. De aceea, când se pune problema amenajării bucătăriei, trebuie să alegi atent paleta cromatică. De la albul clasic la albastrul electrizant, ai o mulțime de posibilități. Iată-le pe cele mai populare în acest moment:

Bucătărie în culori neutre

Există multe motive pentru care bucătăriile în culori neutre sunt atât de apreciate: dau senzația de curățenie, sunt luminoase, elegante, rafinate și departe de-a fi plictisitoare. În plus, este metoda excelentă pentru a obține o armonie cromatică la nivelul întregii bucătării, deoarece toate elementele – dulapuri, blaturi, corpuri de iluminat, pardoseală etc. – se completează reciproc, aparținând aceeași palete de culori.

Mai mult decât atât, culori precum alb, gri sau crem se pliază perfect pe o mulțime de stiluri de amenajare. Fie că vrei o bucătărie minimalistă sau una clasică, poți să mergi cu încredere pe aceste nuanțe. Bucătăria albă nu va dispărea niciodată din tendințe.

Bucătărie în culori vibrante

Deși albul și nuanțele de lemn sunt cele mai populare când vine vorba de amenajarea bucătăriei, dacă vrei să ieși din tipare poți opta pentru un spațiu colorat în nuanțe de galben, roșu, portocaliu, albastru, și nu numai. Dar dacă vrei să combini culori aprinse în bucătărie, o regulă generală este să nu folosești mai mult de trei culori de bază în decorare deoarece poate da senzația de sufocare.

Bucătărie în culori închise

O bucătărie în culori închise este o alegere inspirată dacă îți dorești o încăpere care emană eleganță și rafinament. O bucătărie neagră de exemplu, nu înseamnă că aceasta va fi rece și neprimitoare. Din contră, cu detaliile potrivite vei reuși să creezi un spațiu sofisticat, modern și armonios. Folosește-te de cât mai multe corpuri de iluminat sau orientează-te către un mobilier cu suprafață lucioasă.

Inspirând calm și relaxare, culoarea maro este una dintre cele mai populare nuanțe pentru amenajarea bucătăriei. Cu o paletă largă de nuanțe, care variază de la culoarea lemnului natural la cea a cafelei, ciocolatei sau a lemnului de cireș, culoarea maro poate fi incorporata în aproape orice stil de amenajare. Combinând inteligent nuanțele, vei reuși să creezi un decor călduros și îmbietor.

Stiluri de amenajare în bucătărie

Stilul în care îți amenajezi bucătăria îi va da personalitate și o va transforma în locul unde este o adevărate plăcere să petreci ore în șir încercând rețete savuroase. Ai o mulțime de stiluri de amenajare la dispoziție, de la cel modern la cel clasic, minimalist și nu numai. Important e să-l alegi pe cel care se pliază cel mai bine pe preferințele și nevoile tale și ale familiei.

Bucătărie modernă

Orice încăpere în stil modern este un spațiu deschis, funcțional, dar care este în același timp plin de caracter și extrem de stilat. Lucru valabil și pentru bucătăria modernă. Fie că îți dorești o bucătărie în totalitate albă, vrei să incluzi puncte de culoare îndrăznețe sau te inspiri din natură, stilul modern va da o aură aparte spațiului tău.

O bucătărie în stil modern este definită de mobilier cu linii bine definite, accente metalice și corpuri de iluminat arhitecturale sau geometrice. Poți alege suporturi de ustensile de gătit care se montează pe perete, măsuțe mobile sau cutii de depozitare pe care le poți aranja direct pe blat. O bucătărie astfel amenajată completează perfect un living modern, și folosindu-ți creativitatea poți crea un spațiu care ție îți bucură sufletul, iar oaspeților tăi, ochii.

Sticla este un material des folosit în amenajarea unei bucătării moderne – poți înlocui clasica faianță cu panouri de sticlă, opta pentru o masă cu blat din sticlă, sau chiar pentru uși de dulap din sticlă.

Bucătărie rustică

Atemporal și versatil, stilul rustic crează un mediu cald și primitor, care va transforma fiecare minut petrecut în bucătărie într-o evadare în aer liber.

O bucătărie rustică se bazează pe elemente simple care trimit cu gândul la natură, ceea ce face ca mobilierul din lemn masiv sau cu aspect de lemn să fie esențial acestui stil. Completează decorul cu accente metalice, detalii din piatră sau materiale textile simple și optează pentru combinații de culori calde, pământii, ceea ce crează o atmosferă liniștită și extrem de confortabilă.

O piesă de mobilier pe care poți să o folosești cu încredere în amenajarea bucătăriilor rustice, dar și a celor vintage, este vitrina. Acesta este un motiv în plus să cumperi și un set de veselă deosebit – tipul de set la care visezi de mult timp și care arată prea bine ca să stea ascuns în dulap.

Descoperă mai multe idei de amenajare pentru o bucătărie în stil rustic.

Bucătărie vintage

Bucătăriile în stil vintage creează o atmosferă plină de nostalgie și îți poartă gândurile la vremuri de demult. Te vei uita după piese de mobilier cu aspect antichizat, detalii decorative din lemn, elemente metalice satinate sau materiale prețioase.

Accesoriile și decorațiunile joacă un rol aparte în design-ul unei bucătării vintage. De exemplu, optează pentru veselă și tacâmuri de inspirație vintage, pe care le poți afișa pe rafturi descoperite; sau pentru un tapet cu print floral care să înveselească încăperea.

Bucătărie minimalistă

Stilul minimalist este caracterizat de combinații simple, de culori și mobilier cu forme clare și bine definite. Detaliile ornamentale ar trebui să lipsească din designul pieselor de mobilier moderne, de aceea dulapurile cu mâner ascuns se vor potrivi de minune în acest stil. Te poți juca cu texturile, combinând diverse materiale, de la lemn la sticlă, marmură sau chiar beton.

Bucătărie clasică

Bucătăria clasică este definită de elemente simple și tradiționale și culori neutre precum alb, crem și maro deschis. Mobilierul specific stilului clasic trebuie să fie simplu, nici prea sobru, dar nici ornamentat excesiv și să se deschidă într-o manieră obișnuită. De multe ori, mobilierul îmbină mai multe materiale, ca de exemplu lemnul și sticla în dulapurile tip vitrină care dau o notă de eleganță, căldură și rafinament în bucătăria ta.

Dacă optezi pentru stilul clasic în amenajare unei bucătării open space și vrei să ai un spațiu uniform descoperă mai multe sfaturi și idei pentru amenajarea unui living clasic.

Marmura este un alt material care se potrivește de minune într-o bucătărie clasică. Poți opta pentru blaturi din marmură sau poți placa pereții cu acest material extrem de elegant, care va adăuga o notă de noblețe bucătăriei tale.

Triunghiul optim de lucru în bucătărie

Una dintre cele mai importante reguli când vine vorba de amenajarea bucătăriei într-o manieră eficientă este folosirea triunghiului de lucru, un concept formulat în anii '40, dar care rămâne la fel de actual și azi.

Triunghiul de lucru se referă la plasarea strategică a celor mai importante trei elemente ale bucătăriei – aragazul, chiuveta și frigiderul – astfel încât fiecare să fie situat într-un vârf al acestui figuri imaginare. Amplasându-le în acest mod, vei asigura că ergonomia întâlnește comoditatea și funcționalitatea, iar tu vei avea un spațiu de lucru comod, care transformă gătitul într-o adevărată plăcere.

triunghiul de lucru in bucatarie

În cele din urmă, este important să ții cont de faptul că esteticul și practicul trebuie să meargă mână în mână. Când alegi mobilierul și alte detalii de decor, optează pentru piese ușor de îngrijit și de întreținut, care sunt rezistente la temperatură și umezeală. O bucătărie trebuie să arate bine, dar trebuie să fie și funcțională în același timp.

Fabricat în România: Bucătăria ta merită ce e mai bun

Nu există o rețetă universal valabilă când vine vorba de amenajarea bucătăriei perfecte. Este important să găsești “ingredientele” care funcționează pentru tine și să să creezi o bucătărie practică, frumoasă și care îți reflectă personalitatea.

Dar indiferent în ce direcție mergi cu amenajarea, calitatea pieselor e un aspect pe care nu trebuie să-l sacrifici în nici o circumstanță. O bucătărie plăcută, relaxantă și funcțională începe cu mobilier calitativ. Pentru a ne asigura că suntem mereu la nivelul celor mai înalte standarde, peste două treimi din mobilierul nostru e produs în România, în propriile fabrici.

amenajare bucatarie

Bucătărie Maya
Solicită o ofertă personalizată

În cazul în care nu ai un buget stabilit încă, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni pentru bucătaria mult visată.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

Dacă ai nevoie de ajutor pentru amenajarea bucătăriei perfecte pentru tine și familia ta, apelează cu încredere la serviciul de design interior Mobexpert. Programează o ședință online gratuită cu specialiștii noștri în design interior și descoperă ce pași trebuie să urmezi pentru o bucătărie atât frumoasă, cât și organizată.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)