Mai mult decât locul unde se pregătește mâncarea, bucătăria este inima unei case. Aici petreci timp alături de familie și prieteni – gătind, socializând, relaxându-vă la final de zi sau pregătindu-vă pentru o zi productivă. De aceea, fiecare își dorește o bucătărie care să emane căldură, care să bucure inima și ochii. 

Fie că vrei să creezi bucătăria visurilor tale unde poți să-ți duci experiențele culinare la alt nivel sau vrei s-o transformi într-un loc mai primitor care aduce familia împreună, sfaturile noastre de amenajare te vor ajuta să valorifici la maxim spațiul. Descoperă cum să amenajezi o bucătărie de care să fii mândru: extrem de practică, plină de caracter și personalitate.

Cum amenajezi bucătăria în funcție de tipul locuinței

Fie că locuiești într-o casă mare sau într-un apartament mai puțin spațios, când demarezi proiectul de amenajare a bucătăriei, speri la un rezultat final spectaculos. Iată cum poți să folosești mai eficient spațiul pe care-l ai la dispoziție ca să amenajezi o bucătărie confortabilă și cu stil.

Bucătăria la apartament

Nu toată lumea se bucură de o bucătărie generoasă, cu atât mai puțin în apartamentele din zonele urbane, unde spațiul este deseori mai limitat. Secretul este să găsești echilibrul perfect între folosirea spațiul disponibil și funcționalitate.

Dacă lucrezi cu o suprafață restrânsă, poți alege mobilier de bucătărie care ocupă un singur perete – în cazul în care spațiul nu îți permite să-ți aranjezi bucătăria în formă de L sau U. Acest mod de aranjare este convenabil deoarece ai toate electrocasnicele, spațiile de depozitare și preparare a mâncării în imediata apropiere. 

O pată de culoare într-o bucătărie la apartament poate fi de impact. Nu-ți fie frică să folosești nuanțe accent, fie că e vorba de un perete colorat, un pendul deosebit într-o culoare vibrantă care să contrasteze restul încăperii sau, dacă ai rafturile deschise sau tip vitrină, poți aranja pe ele veselă în culori jucăușe. 

Bucătăria la casă

Dacă locuiești la casă probabil te bucuri de o bucătărie mai spațioasă, astfel îți poți amenaja mai multe zone esențiale: o cămară pentru produse alimentare, mai multe sertare și dulapuri pentru depozitarea ustensilelor, un blat de lucru mai mare pentru pregătirea mâncării și depozitarea electrocasnicelor mici sau pentru a-ți monta chiuveta dublă la care visai de ceva timp.

Cu toate acestea trebuie să-ți stabilești atent prioritățile, fiindcă chiar și bucătăriile largi pot deveni supraaglomerate dacă nu le amenajezi inteligent. De asemenea, designul bucătăriei trebuie să se potrivească în ansamblu cu restul locuinței, deci încearcă pe cât posibil să adopți același stil de amenajare pentru a crea o idee de unitate. 

Cum să amenajezi o bucătărie în funcție de amplasare

Pe lângă bucătăria din casă sau de la bloc, ai și alte opțiuni mai neconvenționale, dar la fel  de practice, unde poți să-ți amenajezi bucătăria. Printre cele mai populare schimbări se numără mutarea bucătăriei pe balcon pentru a obține mai mult spațiu în apartament ori afară, pe terasă, pentru a te bucura pe deplin de vremea caldă. 

Bucătăria de vară

Dacă locuiești la curte, bucătăria de vară poate fi o extensie grozavă  și un mod excelent să petreci mai mult timp afară în sezonul cald, pregătind bucate delicioase sau, pur și simplu, relaxându-te alături de cei dragi. 

Cum amenajezi bucătăria de vară este o decizie pe care trebuie să o iei în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar și de activitățile pe care plănuiești să le desfășori. Însă, în linii generale, un grătar ar trebuie să fie nelipsit, dar și un aragaz, un blat de gătit și o chiuvetă, pentru a spăla rapid produsele alimentare. Pentru mai mult confort, poți chiar să incluzi și un frigider mic. Mobilierul trebuie ales atent, ca să fie rezistent la schimbările meteorologice. 

Descoperă mai multe seturi de mobilier potrivite pentru bucătăria ta de vară!

Bucătăria de pe balcon

Dacă ai un apartament mic și vrei să câștigi o cameră în plus, poți amenaja bucătăria pe balcon. Aceasta poate fi văzută ca o provocare, însă planificarea potrivită îți va permite să transformi balconul într-o bucătărie chic, care se va îmbina perfect cu restul locuinței. 

E important ca mobilierul de pe balcon și cel din camera adiacentă să aparțină aceluiași stil, pentru a da impresia unui spațiu mai mare și a crea armonie. Optează pentru mobilă de calitate, rezistentă la schimbări bruște de temperatură sau umiditate. Dacă ai un balcon mic, alege piese de mobilă și electrocasnice cât mai compacte, pentru a valorifica spațiul. Scaunele pliabile sau cele fără spătar sunt o idee bună, fiindcă la nevoie poți să le ascunzi sub masă pentru a crea mai mult loc liber. 

Țice cont și de faptul că amenajarea unei bucătării pe balcon poate însemna investiții mai mari atât de bani, cât și de timp. Cel mai probabil vei fi nevoit să obții permise și certificate care să permită astfel de modificări în structura imobilului. 

Amenajarea bucătăriei în funcție de tip

Când amenajezi o bucătărie trebuie să iei în considerare tipul acesteia, adică amplasarea în raport cu restul casei. 

Bucătăria open space

Deși este un trend care a apărut la sfârșitul anilor ’30, conceptul bucătăriei open space câștigă tot mai mult teren în ultima perioadă, în mare parte datorită numeroaselor avantaje care vin la pachet cu acesta. Combinând bucătăria cu zona de luat masa și camera de zi vei obține un spațiu deschis care are echilibrul perfect între o zonă practică și una de socializare. Lipsa pereților aduce mai multă luminozitate, dând impresia unui spațiu mai mare și mai aerisit. De asemenea, fluidizează traficul în casă și facilitează discuțiile chiar și când vă aflați în „camere” diferite. 

O insulă sau peninsulă care să delimiteze zona de gătit de cea de luat masa și de living este o adiție excelentă pentru acest open space. Pe lângă faptul că separă armonios zonele, insula de bucătărie poate lua locul mesei de bar în timpul petrecerilor cu prietenii, iar dacă adaugi niște scaune înalte, poate fi chiar locul unde mâncați în cazul în care spațiul nu permite să amenajezi și o zonă de dining

De asemenea, cu ajutorul covoarelor poți să definești fiecare zonă în parte – poți opta pentru covoare de diferite culori, atâta timp cât există un punct de legătură între acestea (formă, imprimeu etc.). 

Folosește și corpuri de iluminat pentru a accentua specificul fiecărei arii. De exemplu, în camera de zi montează o lustră a cărei lumină să se complimenteze cu lumina lampadarelor sau a unei veioze, deasupra insulei alege un pendul statement. Ai grijă să montezi corpuri de iluminat și în zona de lucru pentru a asigura o atmosferă caldă și claritate sporită când gătești. 

O hotă performantă este un detaliu esențial pentru o bucătărie open space, pentru a evita ca mirosurile de mâncare să ia cu asalt întreaga locuință. 

Bucătăria închisă

O bucătărie închisă este izolată de restul casei. Pereții și ușa separă spațiul, creând un loc privat și intim în care să gătești. Acest tip de bucătărie este ideal mai ales pentru cei care gătesc foarte des și vor să evite ca mirosul mâncării să se răspândească în restul casei. O bucătărie închisă poate deveni sanctuarul tău. Este și foarte practică, poți să gătești ce vrei, când vrei, fără a deranja alți membri ai familiei care, de exemplu, vor să se relaxeze în sufragerie. 

Cum amenajezi bucătăria în funcție de dimensiuni

Un aspect definitoriu, care va influența radical mai multe decizii de design este dimensiunea bucătăriei.

Bucătăria mare

Amenajarea unei bucătării mari vine cu propriile provocări: dacă nu o faci inteligent și cu bun gust, riști să te trezești cu o cameră monotonă, rece și ineficace. Însă un pic de creativitate și atenție la detalii va rezulta într-o bucătărie de care să fii mândru. 

Dacă optezi pentru o paletă neutră de culori pentru cele mai mari elemente ale bucătăriei, cum ar fi pereți albi, blaturi din granit negru, mobilier crem sau ivory, vei avea libertate și flexibilitate să te joci cu diferite accente de texturi și culori pentru ca în final să ai un spațiu de gătit cu personalitate. 

O bucătărie mare sau foarte mare este mai permisivă. Aceasta va arăta excelent dacă aranjezi o insulă de bucătărie pe mijloc.

Bucătăria mică

Nu ai nevoie de o bucătărie mare pentru a fi funcțională. Mai degrabă, succesul ține de organizarea acesteia într-o manieră cât mai eficientă. Sigur, o bucătărie mică sau foarte mică nu este ideală, dar cu accesoriile și detaliile potrivite, poți să profiți din plin chiar și de o suprafață limitată. Rafturile deschise crează iluzia unui spațiu mai mare și sunt o metodă interesantă de a-ți etala vesela, mai ales dacă ești o persoană organizată. Iar dacă nu ai zonă de dining special amenajată, o masă extensibilă în bucătărie va fi salvarea ta. 

Optează pentru o paletă cromatică neutră, pentru a crea impresia de spațiu larg și aerisit. În același timp, ca în cazul fiecărei încăperi mici, se recomandă să incluzi cât mai multe spații de depozitare și să alegi piese de mobilier compacte pentru a profita de spațiu la maxim. 

Un alt lucru pe care poți să-l faci în cazul unei bucătării mici este să stabilești un punct de interes. Poate fi vorba despre un tapet cu pattern-uri pe un perete, un pendul sau o lustră deosebită ori o masă mai deosebită. Acestea vor oferă o atmosferă plăcută spațiului și vor distrage atenția de la dimensiunile reduse. 

Amenajarea bucătăriei în funcție de formă

Forma bucătăriei joacă un rol însemnat în procesul de amenajare. Indiferent dacă ai o bucătărie dreptunghiulară, pătrată sau o forma mai atipică, ține cont de acest aspect pentru a maximiza utilitatea spațiului. 

Bucătăria dreptunghiulară îngustă

Bucătăriile mici, mai ales dacă sunt și înguste pot părea înghesuite, însă această problemă poate fi ușor rezolvată cu detaliile de design potrivite. Cheia succesului când amenajezi o bucătărie lungă este să pui accentul pe funcționalitate. Culorile deschise, neutre vor crea o atmosferă plăcută și vor mări vizual spațiul. Însă dacă preferi culorile mai închise, optează pentru mobilă cu un finisaj lucios care să reflecte lumina și un blat ori podea mai deschise la culoare, pentru ca încăperea să nu pară sufocantă. De asemenea, rafturile deschise ajută o cameră îngustă să se simtă mai spațioasă. 

Bucătăria pătrată

Pătratul este o formă foarte populară pentru bucătării deoarece oferă destul spațiu pentru prepararea mâncării, pentru depozitare, dar și relaxare. În plus, o cameră simetrică este mai ușor de amenajat. Dacă suprafața îți permite, aranjează în centrul bucătăriei o insulă pentru mai mult spațiu de lucru sau chiar pentru a lua masa – acestea sporesc atât utilitatea, cât și estetica încăperii. 

Bucătăria pătrată poate fi amenajată în formă de U – unul dintre cele mai eficiente design-uri. Această amenajare folosește trei pereți, este comodă și foarte practică, mai ales fiindcă oferă spațiu maxim de stocare și îți permite să gătești fără să fugi dintr-o parte în alta. Dacă ai o bucătărie mai largă, poți așeza o masă și scaune în centrul camerei. Pentru ca bucătăria să nu pară arhiplină, când vine vorba de mobilă optează pentru piese în culori deschise, naturale și câteva rafturi deschise. 

Bucătăria pe colț

Poți folosi mobila de bucătărie pe colț atât pentru o bucătărie spațioasă, cât și pentru una de dimensiuni mai mici. Aceasta este o soluție practică și ergonomică care îți permite să profiți de fiecare centimetru pătrat din bucătărie.

În cazul în care ai o bucătărie mare de tip open space, o alegere perfectă este bucătăria în formă de L, un model foarte eficient și versatil. Aranjează mobilierul într-un unghi de 90° – acest lucru va crea impresia unei bucătării încă mai spațioase. Poți monta și o insulă de bucătărie.

Cum să amenajezi bucătăria în funcție de stil

Stilul în care îți amenajezi bucătăria îi va da personalitate și o va transforma în locul unde este o adevărate plăcere să petreci ore în șir perfectând rețete savuroase. Ai o mulțime de stiluri de amenajare la dispoziție, de la cel modern la cel clasic, minimalist și nu numai. Important e să-l alegi pe cel care se pliază cel mai bine pe preferințele și nevoile tale și ale familiei. 

Bucătăria în stil modern

Orice încăpere în stil modern este un spațiu deschis, funcțional, dar care este în același timp plin de caracter și extrem de stilat. Aceeași descriere se aplică și bucătăriilor moderne. 

Fie că îți dorești o bucătărie în totalitate albă, vrei să incluzi puncte de culoare îndrăznețe sau te inspiri din natură, stilul modern va da o aură aparte spațiului tău. 

O bucătărie în stil modern este definită de mobilier cu linii bine definite, accente metalice și corpuri de iluminat arhitecturale sau geometrice. Poți alege suporturi de ustensile de gătit care se montează pe perete, sau mergi pe mâna unor tăvi sau cutii de depozitare cu aspect modern pe care le poți aranja direct pe blat. 

Un alt element pe care poți să-l incluzi în amenajarea bucătăriei moderne sunt panourile de sticlă. Înlocuind faianța clasică cu astfel de plăci din sticlă, vei permite luminii să intre nestingherită, transformând bucătăria în totalitate.

Bucătăria în stil rustic

Oamenii caută din ce în ce mai mult să se conecteze cu natura și acest lucru devine evident și în amenajarea bucătăriei. Atemporal și versatil, stilul rustic crează un mediu cald și primitor, care va transforma fiecare minut petrecut în bucătărie într-o evadare în aer liber. 

O bucătărie rustică se bazează pe elemente simple care trimit cu gândul la natură, ceea ce face ca mobilierul din lemn masiv sau cu aspect de lemn să fie esențial acestui stil. Completează decorul cu accente metalice, detalii din piatră sau materiale textile simple și optează pentru combinații de culori calde, pământii, ceea ce crează o atmosferă liniștită și extrem de confortabilă. 

O piesă de mobilier pe care poți să o folosești cu încredere în amenajarea bucătăriilor rustice, dar și celor vintage, este vitrina. Acesta este un motiv în plus să cumperi și un set de veselă deosebit – tipul de set la care visezi de mult timp și care arată prea bine ca să stea ascuns în dulap. 

Bucătăria în stil vintage

Bucătăriile în stil vintage transmit nostalgie, îți poartă gândurile la vremuri mai simple, mai liniștite, poate chiar îți amintesc de copilărie. Alege mese, console, vitrine, dar și alte piese de mobilier din lemn în culoare naturală sau vopsite în nuanțe pastelate. Accesoriile sunt esențiale în design-ul unei bucătării vintage. Poți alege aparate electrocasnice retro sau în culori pastelate. Optează pentru veselă și tacâmuri de inspirație vintage, pe care le poți afișa pe rafturi descoperite. 

Tapetul este o altă metodă excelentă de a adăuga suflet unei bucătării vintage. Alege un print subtil – cel floral este de preferat în acest caz – care să se potrivească cu paleta de culori aleasă. Sunt două aspecte de care trebuie să ții cont dacă decizi să folosești tapet în amenajarea bucătăriei. În primul rând, nu este deloc recomandat să lipești tapet pe pereții unde este expus la temperaturi ridicate, de exemplu în zona aragazului sau a centralei termice.În al doilea rând, asigură-te că folosești tapet lavabil, pe care să-l poți curăța ușor la nevoie. În rest, folosit cu ingeniozitate, tapetul poate fi un instrument cheie în amenajarea unei bucătării vintage spectaculoase.  

Bucătăria în stil minimalist

Bucătăriile minimaliste sunt despre a face mai mult cu mai puțin. Stilul este caracterizat de combinații simple, de culori și mobilier cu forme clare și bine definite. Detaliile ornamentale ar trebui să lipsească din designul pieselor de mobilier moderne, de aceea dulapurile cu mâner ascuns se vor potrivi de minune în acest stil. 

Te poți juca în schimb cu texturile, combinând diverse materiale, de la lemn la sticlă, marmură sau chiar beton.

Bucătăria în stil clasic

Bucătăria clasică este definită de elemente simple și tradiționale și culori neutre precum albul, cremul și maroul deschis. Mobilierul specific stilului clasic trebuie să fie simplu, nici prea sobru, dar nici ornamentat excesiv și să se deschidă într-o manieră obișnuită. De multe ori, mobilierul îmbină mai multe materiale, ca de exemplu lemnul și sticla în dulapurile tip vitrină care dau o notă de eleganță, căldură și rafinament în bucătăria ta. 

Marmura este un alt material care se potrivește de minune într-o bucătărie clasică. Poți opta pentru blaturi din marmură sau poți placa pereții cu acest material extrem de elegant, care va adăuga o notă de noblețe bucătăriei tale.

Cum alegi culorile în bucătărie

Diferite culori inspiră diferite stări de spirit și nu este un secret că alegerea culorii potrivite poate transforma în totalitate o cameră. De aceea, când se pune problema amenajării bucătăriei, trebuie să alegi atent paleta cromatică. De la albul clasic la albastrul electrizant, ai o mulțime de posibilități. Iată-le pe cele mai populare în acest moment:

Bucătăria albă

Există multe motive pentru care bucătăriile albe  sunt atât de apreciate: dau senzația de curățenie, sunt luminoase, elegante, rafinate și departe de a fi plictisitoare. În plus, este metoda excelentă pentru a obține o imagine de ansamblu unificată a bucătăriei, deoarece toate elementele – dulapuri, blaturi, corpuri de iluminat, pardoseală etc. – se completează reciproc, aparținând aceeași palete de culori. 

Mai mult decât atât, albul se pliază perfect pe o mulțime de stiluri de amenajare. Fie că vrei o bucătărie minimalistă sau una clasică, poți să mergi cu încredere pe această nuanță. Cert este că bucătăria albă nu va dispărea din tendințe.

Dacă simți că bucătăria albă are o aură clinică, poți oricând să o înviorezi cu pete de culoare, alegând scaune, corpuri de iluminat, diverse alte piese de mobilier sau accesorii în nuanțe vibrante sau cu un design mai deosebit. 

Bucătăria în culori vibrante

Deși albul și nuanțele de lemn sunt cele mai populare când vine vorba de amenajarea bucătăriei, dacă vrei să ieși din tipare poți opta pentru un spațiu colorat. Pline de personalitate, bucătăriile în culori îndrăznețe (galben, roșu, portocaliu, albastru etc.) pot fi o oglindă care reflectă caracterul tău. Dar dacă vrei să combini culori aprinse în bucătărie, o regulă generală este să nu folosești mai mult de trei culori de bază în decorare deoarece poate da senzația de sufocare.

Bucătăria neagră

Atemporale, îndrăznețe și elegante, bucătăriile negre câștigă tot mai mult teren în ultimii ani. De la dulapuri la finisaje, există o mulțime de modalități prin care să introduci această nuanță puternică în amenajarea bucătăriei tale. 

O bucătărie neagră nu înseamnă că aceasta va fi rece și neprimitoare. Din contră, cu detaliile potrivite vei reuși să creezi un loc sofisticat, modern și armonios. Dar cu bucătăriile negre, și cu orice alte culori închise, există o capcană în care poți pica, și anume să creezi o atmosferă mai degrabă sumbră decât primitoare. De aceea, obiectivul în acest caz, este să creezi senzația de luminozitate și de spațiu mai mare, mai ales în cazul încăperilor mici. 

Dacă ai o fereastră în apropiere, poți opta pentru o perdea mai transparentă sau chiar să o elimini de tot. Altfel, folosește-te de corpuri de iluminat sau orientează-te către un mobilier cu suprafață lucioasă. În același timp, poți încorpora nuanțe neutre de alb, bej, gri sau accente lemnoase, care vor eleva aspectul, deja extrem de elegant al bucătăriei negre. 

Bucătăria maro

Inspirând calm și relaxare, culoarea maro este una dintre cele mai populare nuanțe pentru amenajarea bucătăriei. Cu o paletă largă de nuanțe, care variază de la culoarea lemnului natural la cea a cafelei, ciocolatei sau a lemnului de cireș, culoarea maro poate fi incorporata în aproape orice stil de amenajare. Combinând inteligent nuanțele, vei reuși să creezi un decor călduros și îmbietor.

Cum alegi mobilierul pentru bucătărie?

Alegerea mobilierului e unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea unei bucătării. Trebuie să alegi piese care valorifică spațiul, care sunt arătoase, confortabile și practice în același timp. 

Masa

Rotundă, ovală, dreptunghiulară sau pătrată – masa de bucătărie este un element esențial în amenajarea bucătăriei. Este indicat să alegi masa în funcție de forma și dimensiunea camerei. De exemplu, o masă rotundă sau pătrată se potrivește de minune într-o bucătărie pătrată, iar dacă ai de-a face cu o cameră dreptunghiulară, nu vei da greș cu o masă ovală sau dreptunghiulară. În cazul unei bucătării mici, cel mai indicat ar fi să optezi pentru o masă extensibilă

Un alt aspect de care trebuie să ții cont când alegi masa de bucătărie este și stilul de amenajare pentru care ai optat. Pentru o bucătărie rustică, o masă din lemn masiv cu aspect nefinisat poate fi o opțiune excelentă. Mesele din lemn de tip piedestal, care se sprijină doar pe un picior vor arăta bine într-o bucătărie vintage, în timp ce mesele cu linii și unghiuri foarte drepte vor fi adiția perfectă pentru bucătăria minimalistă. 

De asemenea, dacă spațiul îți permite, poți înlocui masa clasică de bucătărie cu o insulă. Mai înaltă, amplasată de obicei în mijlocul încăperii, aceasta este și o soluție foarte practică, deoarece o poți folosi pentru servirea mesei, ca blat de lucru, ca spațiu de depozitare sau, de ce nu, chiar ca birou. 

Ține cont și de materialele din care e confecționată masa. Lemnul e o alegere populară, fiind ușor de întreținut. Mesele laminate sunt mai ieftine și nu se pătează ușor, iar o masă cu blat de sticlă e ușor de întreținut, e sigură, și are o estetică curată și luminoasă. 

Descoperă întreaga noastră colecție de mese de bucătărie!

Scaune

Scaunele sunt un element la fel de important în amenajarea bucătăriei. Ele trebuie să fie rezistente, comode și ușoare. Trebuie să le alegi și în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă ai o bucătărie mică, optează pentru scaune fără brațe și spătar ca să le poți ascunde sub masă când nu le folosești ori pentru scaune pliabile.

Scaunele de bar sunt perfecte dacă ai o insulă de bucătărie. Dacă ți-ai amenajat bucătăria în stil rustic, clasic sau vintage, scaunele de lemn se vor încadra de minune, iar scaunele cu schelet de metal vor îmbogăți decorurile moderne. 

Găsește în colecția Mobexpert scaunele perfecte pentru bucătăria ta. 

Blatul

Alegerea blatului de bucătărie este aspect important de care trebuie să ții cont. Din fericire, ai la dispoziție mai multe opțiuni când vine vorba de culori și material, așa că poți alege unul care se potrivește nevoilor tale, designul încăperii, dar și bugetului.

Blatul din granit este cel mai popular, potrivindu-se cu mai multe stiluri de amenajare, iar cel de marmură adaugă un plus de rafinament bucătăriei. Dezavantajul acestor materiale este că sunt destul de costisitoare. Pe de altă parte însă sunt extrem de rezistente și ușor de întreținut, ceea ce va face ca investiția să merite din plin. Blatul din lemn masiv, ideal pentru bucătăriile rustice sau în stil scandinav este foarte arătos, dar necesită mai multă atenție, fiind nevoie să îl dai cu lac din când în când pentru a evita degradarea. Blatul laminat e de asemenea printre favorite. Nu este foarte scump, e ușor de întreținut și arată bine în orice bucătărie.

Corpuri de iluminat 

Un alt lucru esențial într-o bucătărie sunt corpurile de iluminat. În primul rând, camera trebuie să fie bine iluminată din motive de siguranță: la bucătărie adeseori lucrezi cu obiecte ascuțite și alte instrumente potențial periculoase. Dar dincolo de acest aspect, atmosfera întregii camere depinde de modul în care aceasta e iluminată. În general, în bucătărie ai nevoie de trei tipuri de iluminare: lumină generală pentru întreaga încăpere, lumină focusată pe anumite zone ale locului de lucru și alte accente luminoase care să dea stil și personalitate camerei. 

Descoperă întreaga noastră colecție de corpuri de iluminat.

Elemente decorative

În amenajarea bucătăriei un rol important îl poartă și obiectele decorative. Pentru o bucătărie rustică alege elemente de decor cu motive tradiționale, cum ar fi coșurile din răchită sau vasele ceramice cu un finisaj glazurat. Seturile de veselă colorate vor da un aer fresh spațiului și vor transforma mesele petrecute alături de cei dragi într-o adevărată plăcere. Iar dacă ai o bucătărie modernă sau clasică, un set de farfurii sau o carafă cu accentuate detalii aurii va fi piesa de rezistență. Deoarece au un aspect estetic atât de deosebit, ar fi păcat să le ascunzi într-un dulap. Optează pentru o vitrină cu uși de sticlă sau rafturi deschise, care vor scoate în evidență unicitatea elementelor de decor alese.

Și fețele de masă vor contribui la crearea unei atmosfere plăcute și relaxante în bucătărie. Poți să alegi una cu imprimeuri florale care va adăuga o notă de rafinament bucătăriei vintage. Iar față de masă cu broderie din dantelă va adăuga un plus de eleganță încăperii amenajate în stil clasic. 

Sfaturi practice pentru amenajarea bucătăriei perfecte

Una dintre cele mai importante reguli când vine vorba de amenajarea bucătăriei într-o manieră eficientă este folosirea triunghiului de lucru, un concept formulat în anii ‘40, dar care rămâne la fel de actual și azi. 

Triunghiul de lucru se referă la plasarea strategică a celor mai importante trei elemente ale bucătăriei – aragazul, chiuveta și frigiderul – astfel încât fiecare să fie situat într-un vârf al acestui figuri imaginare. Amplasându-le în acest mod, vei asigura că ergonomia întâlnește comoditatea și funcționalitatea, iar tu vei avea un spațiu de lucru comod, care transformă gătitul într-o adevărată plăcere. 

În cele din urmă, este important să ții cont de faptul că esteticul și practicul trebuie să meargă mână în mână. Când alegi mobilierul și alte detalii de decor, optează pentru piese ușor de îngrijit și de întreținut, care sunt rezistente la temperatură și umezeală. O bucătărie trebuie să arate bine, dar trebuie să fie și funcțională în același timp. 

Fabricat în România: Bucătăria ta merită ce e mai bun

Nu există o rețetă universal valabilă când vine vorba de amenajarea bucătăriei perfecte. Este important să găsești “ingredientele” care funcționează pentru tine și să să creezi o bucătărie practică, frumoasă și care îți reflectă personalitatea.  

Dar indiferent în ce direcție mergi cu amenajarea, calitatea pieselor e un aspect pe care nu trebuie să-l sacrifici în nici o circumstanță. O bucătărie plăcută, relaxantă și funcțională începe cu mobilier calitativ. 

La Mobexpert, calitatea contează. Scopul nostru este să-ți oferim mobilier de bucătărie rezistent și ergonomic care va transforma fiecare experiență culinară într-o aventură. Pentru a ne asigura că suntem mereu la nivelul celor mai înalte standarde, peste două treimi din mobilierul nostru e produs în România, în propriile fabriciDescoperă mobilierul Mobexpert dă-i bucătăriei tale ce merită: produse care îmbină aspectul plăcut cu un nivel superior de calitate. 

Acum este momentul să amenajezi bucătăria la care ai visat mereu. Până pe 28.10.2020 te bucuri de oferte speciale și reduceri de până la 50% la sute de produse și mobilier Mobexpert.

reduceri mobexpert

*Prețurile produselor prezentate în articol sunt valabile la data publicării acestuia.