Amenajare cameră tineret: 20+ idei și modele cool pentru dormitorul adolescenților

Camera unui adolescent este poate cea mai mare provocare în planul de amenajare, pentru că vrei să scoată în evidență și să completeze stilul, personalitatea și interesele lui, dar să te asiguri, în același timp, că se potrivește și cu restul locuinței. În plus, trebuie să fie un dormitor pentru tineret suficient de versatil astfel încât ei să se simtă bine de-a lungul anilor, așadar creativitatea și originalitatea joacă un rol important.

Pentru că ne place să fim alături de tine și să te ajutăm în crearea unui spațiu de poveste, deopotrivă estetic și funcțional, descoperă idei și sfaturi practice pentru amenajarea unei camere pe care adolescentul tău o va îndrăgi din prima clipă.

Sumar


Piese de mobilier esențiale pentru dormitorul adolescenților

Atunci când alegi mobilierul pentru camera adolescentului tău trebuie să te gândești la faptul că acest spațiu va deveni un mic univers pentru el, așadar este nevoie să existe o delimitare între mai multe zone: zona de dormit și relaxare, locul de învățat, zona de depozitare.

Adolescența e perioada în care copilul, mai mult decât oricând, vrea un spațiu care să-i reflecte personalitatea. De aceea, secretul pentru un rezultat care să-i bucure pe părinți și să-i mulțumească pe adolescenți stă în munca în echipă. Decideți împreună stilul de amenajare și ce piese de mobilier urmează să includeți, fie ca este fanul stilului industrial steampunk, sau este, mai degrabă, atras de un design scandinav sau de stilul shabby chic.

Zona de dormit și relaxare

Aceasta trebuie să fie plăcută și liniștitoare și să satisfacă toate nevoile unui somn odihnitor și relaxant. Și, cum era de așteptat, patul este piesa de mobilier de care trebuie să ții cont în primul rând, iar includerea unui pat de calitate în încăpere oferă un nivel ridicat de confort pe toată durata somnului.

În ceea ce privește paturile pentru dormitorul adolescenților, opțiunile sunt numeroase atât din punct de vedere al design-ului, cât și al funcționalității pe care acestea o asigură. Dacă spațiul îți permite, alege un pat cu dimensiuni mai mari, iar dacă vrei să valorifici într-un mod cât mai eficient spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți alege un ansamblu cu pat, mai multe uși și sertare.

Descoperă tot ce trebuie să știi despre cum să alegi dimensiunea potrivită pentru patul adolescentului tău.

Calitatea somnului influențează toate aspectele vieții, de la pofta de mâncare la starea de spirit și de la performanțele școlare și sportive la dezvoltarea sănătoasă și corectă a coloanei vertebrale. Tocmai de aceea, alegerea unei saltele ergonomice astfel încât să se bucure de toată susținerea întreaga noapte este indispensabilă.

Află mai multe despre cum alegi salteaua potrivită pentru a-i asigura un somn linistitor și revigorant adolescentului, dar și cum să o îngrijești pentru a-și menține calitățile.

Fie că este vorba de o sesiune de citit înainte de somn sau de spațiu pentru depozitarea lucrurilor personale, noptierele nu trebuie să lipsească din amenajarea dormitorului adolescenților.

Pentru momentele în care are prieteni în vizită sau pur și simplu pentru atunci când vrea să se relaxeze citind sau ascultând muzică, alege niște fotolii cu puf confortabile și pufoase, care se potrivesc deopotrivă în dormitorul adolescenților, cât și în camera copiilor și care se vor transforma, cu siguranță, în obiectul lor preferat din casă.

Zona de depozitare

Hainele, încălțămintea, accesoriile și alte obiecte personale aflate pe lista importantă din viața adolescenților au nevoie de locul lor special de depozitare. Mai mult, sunt de ajutor pentru a păstra spațiul cât mai organizat.

Un dulap bine compartimentat garantează ordinea în garderobă și depozitarea hainelor într-un mod ordonat. Optează și pentru comode spațioase perfecte pentru cărți, agende, ustensile pentru scris și alte obiecte personale.

Pentru un plus de stil și funcționalitate optează pentru cufere cu un design deosebit în care adolescenții să-și „ascundă” micile comori. Pe de altă parte, în timp, adolescentul își va pierde interesul pentru anumite lucruri sau jucării, dar nu se va îndura să le arunce și atunci are nevoie de un loc unde să le pună totuși la îndemână.

Biroul și zona de studiu

Zona dedicată activităților de studiu trebuie să fie plăcută și distractivă la nivel vizual și să respecte normele confortului. Designul acestui spațiu trebuie să-i inspire adolescentului dorința de a fi productiv. Piesele de mobilier esențiale ale zonei de lucru sunt biroul și scaunul, care trebuie să asigure o postură corectă și să protejeze coloana vertebrală.

Alegerea unui birou comod, spațios și calitativ e o condiție esențială pentru o zonă de lucru eficientă. Locul ideal pentru a așeza biroul în camera adolescentului este în apropierea unei ferestre pentru a se putea bucura de cât mai multă lumină naturală. Dacă acest lucru nu este posibil, folosește surse alternative de iluminat – o lampă de birou va fi o adevărată salvare, în special seara.

Inspiră-te din colecția noastră de birouri pentru tineret.

O importanță la fel de mare trebuie acordată și scaunului de birou. Este indicat să optezi pentru un scaun ergonomic și reglabil – astfel îl va putea folosi pentru o perioadă mai lungă fără să-și strice postura. Alege un scaun de birou confortabil, dar care să se potrivească din punct de vedere vizual cu atmosfera și decorul din restul încăperii.

Găsește scaunul de birou care se va încadra perfect în camera adolescentului tău.

Pentru cărți, manuale, figurine și alte obiecte decorative care dau personalitate încăperii optează pentru o bibliotecă sau o etajeră. În acest mod, toate cărțile pentru școală vor fi atent organizate, iar lecturile preferate mereu la îndemână. Dacă spațiul e prea mic pentru o bibliotecă, montează câteva rafturi sau polițe care vor îndeplini cu același succes scopul.

Decorațiuni pentru camera de tineret

Decorațiunile au un rol important și în amenajarea camerei adolescenților, așadar este nevoie de atenție și pasiune în alegerea obiectelor. Lasă adolescentul să-și pună amprenta în amenajarea dormitorului ideal prin alegerea decorațiunilor. De la tapet, la tablouri, rame foto și alte obiecte decorative, invită-l să-și personalizeze spațiul după bunul plac.

O idee inspirată pentru a schimba aspectul plictisitor al unui perete și pentru a da un plus de veselie în cameră, este decorarea cu ajutorul unui tapet. Cu ajutorul tapetelor decorate cu motive hazlii sau inspiraționale, vei crea un decor de vis în dormitorul adolescenților.

Un covor moale, în culori pastelate, cu modele geometrice, punctează atât la nivelul aspectului, cât și al funcționalității. Astfel, acesta va aduce un plus de energie și confort decorului din cameră.

O decorațiune de perete cu harta lumii sau o veioză sub formă de glob pământesc sunt opțiuni ideale pentru un adevărat aventurier care visează să descopere cât mai multe locuri frumoase. Decorațiunile luminoase sunt și ele de efect și dau o notă boemă și cozy încăperii.

Așternuturile de pat sunt o metodă excelentă de a da viață camerei adolescentului întrucât câteva piese colorate vor aduce încăperii un plus de lumină și personalitate. Bumbacul este materialul ideal pentru așternuturi, fiind plăcut la atingere și moale.

Un tânăr va alege mereu o cameră cu personalitate și vibrantă în locul uneia liniștite și simple. Optează și pentru un set cu 3 cuiere simpatice și colorate, care aduc o notă jovială încăperii.

Corpurile de iluminat pentru camera adolescentului

Pentru lumina de ambianță, un pendul sau o plafonieră atârnate pe mijlocul tavanului va inunda centrul camerei în lumină. Lămpile de birou sunt esențiale pentru zona de studiu, iar aplicele de perete și veiozele sunt aliații perfecți pentru lecturile înainte de somn și o atmosferă cât mai plăcută seara. Pentru a transforma spațiul într-un loc cât mai fun și original, poți alege și ghirlande luminoase pe care să le instalezi deasupra patului, de-a lungul tavanului sau agățate de alte obiecte decorative.

Descoperă întreaga noastră colecție de corpuri de iluminat .

Culorile potrivite

Decideți împreună paleta cromatică pe care urmează să o folosiți pentru decorul camerei adolescentului, astfel încât să vă asigurați că se simte cât mai bine acolo și este ceea ce își dorește.

Culorile calde stimulează mintea și energizează corpul, în timp ce culorile reci stimulează concentrarea și memoria. Pentru camera fetelor poți folosi nuanțe vibrante și puternice de mov, roz, verde sau galben, pe de altă parte, pentru dormitorul băieților, poți opta pentru nuanțe uniforme, clasice, care să nu iasă foarte tare în evidență.

De multe ori, însă este aproape imposibil să ții pasul cu gustul și preferințele adolescenților, așa că, dacă vrei să te asiguri că nu faci nicio greșeală, optează pentru atemporalul alb. Poți înfrumuseța pereții cu tablouri, stickere decorative, oglinzi și chiar cu artă creată de tânărul artist. Iar, pentru un plus de culoare și veselie, optează pentru un perete accent.

Modele de dormitoare pentru fete și băieți

Dacă vrei, poți să alegi împreună cu adolescentul un stil sau o tematică aparte pentru camera sa. Dacă ții cont de dorințele lui cu siguranța vei reuși să amenajezi o cameră care să-l încânte.

Într-un dormitor pentru fete, pot fi integrate diferite tipuri de accesorii, precum oglinzi , cutii de bijuterii sau obiecte decorative simpatice, dar și lumânări sau difuzoare de parfum , pentru o atmosferă plăcută și relaxantă. Pentru mobila de tineret pentru fete alege un pat cu baldachin, masă de machiaj , tapet cu imprimeuri florale, piese de mobilier cu linii delicate și elegante.

Într-un dormitor de adolescenți pentru băieți, obiectele trebuie să fie simple, moderne și organizate. Dacă petrece multe ore la birou sau e un gamer împătimit alege un scaun de gaming ergonomic pentru un plus de confort. Pentru un dormitor modern, optează pentru nuanțe accent, cum ar fi albastru, roșu, verde închis sau gri.

Mobilierul fabricat în România: alegerea perfectă pentru o cameră pentru confortul adolescentului

Amenajează o cameră de tineret veselă, plină de energie și culoare folosind piese rezistente și de calitate superioară deoarece adolescentul tău merită tot ce e mai bun!

Peste o treime din mobilierul Mobexpert este fabricat în România și, nu doar că arată bine, dar îmbină rezistența, siguranța, funcționalitatea și ergonomia, aspecte atât de importante în camerele tinerilor. În cazul în care nu ai un buget stabilit încă, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni pentru dormitoarele adolescenților.

În plus, acum te bucuri de primul planificator de buget cu prețuri concrete, creat de Mobexpert, care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și îți oferă și o listă de piese de mobilier recomandate, care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator buget

 Iar dacă simți nevoia unui ochi de specialist în amenajarea camerei adolescenților tăi, Mobexpert îți pune la dispoziție serviciul de design interior, care te va ajuta să te asiguri că nu rămâi în pană de idei.

 

 

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)