Amenajare curte mică: Idei creative și sfaturi practice pentru grădina ta interioară

Nu te lăsa descurajat de dimensiunile mici ale locului tău verde, deoarece chiar și o curte mică poate fi transformată într-un loc de poveste. Secretul este să fii atent la detalii și să optezi pentru piese de mobilier mai compacte, care îți permit să folosești spațiul într-o manieră inteligentă.

Cum amenajezi spațiul, poate face diferența între a te simți înghesuit și plăcerea de a evada într-o mică grădină sau o oază de relaxare în fiecare zi. Dacă ești în căutare de inspirație, iată câteva soluții și idei simple pentru amenajarea curții mici indiferent de provocări.

Sumar


1. Optează pentru mobilier compact și multifuncțional

Atunci când amenajezi o curte mică este important să alegi piese de mobilier practice, ușoare și, mai ales, multifuncționale. Piesele înguste, mai puțin voluminoase fac ca un spațiu mic să pară mai spațios.

Seturile bistro formate dintr-o masă mică, rotundă și două scaune mai compacte sunt perfecte pentru o curte mică. Optează și pentru taburete cu spațiu de depozitare care pot foarte ușor sa ia locul unei măsuțe de cafea. O altă idee ingenioasă pentru o curte mică este să alegi o băncuță cu etajeră unde să pui diverse ghivece cu flori sau borcane.

Dacă nu îți surâde ideea de a ține mobilierul afară pe tot parcursul anului sau ai nevoie de mai mult spațiu pentru cei mici, optează pentru piese de mobilier pliabile. Nu doar că le poți strânge cu ușurință atunci când nu le folosești, dar te ajută și să maximizezi fiecare centimetru dintr-o curte mică.

Mobilierul multifuncțional este colacul tău de salvare atunci când vrei să amenajezi o curte mică într-un mod practic și cu stil. Alege o masă cu șemineu unde să te bucuri de cafea dimineața, dar și de căldură în zilele răcoroase. O măsuță cu lift top dacă îți place să lucrezi de afară, căci poate ține loc de birou, fără a fi nevoie de o masă voluminoasă. Sau chiar o masă în care să pui vara la rece sticlele.

O canapea sau o bancă în formă de L, poate lua locul unui șezlong pe care să te întinzi și să te relaxezi, dar pot sta confortabil și mai multe persoane. Optează și pentru un leagăn atât pentru bucuria ta, cât și a celor mici, dar care să vină la pachet cu protecție împotriva soarelui puternic.

Află mai multe despre piesele de mobilier esențiale din ghidul nostru despre amenajarea curții.

2. Păstrează decorațiunile simple, dar de efect

Dacă mobilierul dă suflet grădinii, atunci obiectele decorative îi oferă personalitate. Când vine vorba de amenajarea unei curți mici, ultimul lucru de care ai nevoie este ca spațiul să pară foarte înghesuit.

Pernele decorative sunt confortabile, accesibile ca preț, dar și extrem de practice, mai ales pe terasă. Florile în ghiveci transformă terasa într-un spațiu viu și fermecător care te aduce mai aproape de natură.

Ghivecele din ceramică sau plastic cu un aspect colorat și plăcut vor contribui la decorul spațiului tău exterior. Alege culori care vor contrasta frumos cu verdele plantelor și vei reuși să le evidențiezi cu mult stil.

3. Fii creativ cu corpurile de iluminat

Iluminarea joacă un rol important pentru a crea o atmosferă cât mai plăcută în curte. Alege dintr-o gamă largă de corpuri de iluminat , fie că este vorba de lămpi, aplice, ghirlande luminoase sau felinare care dau un aer magic spațiului tău.

Stâlpii de iluminat exteriori sunt o soluție ingenioasă pentru a crea un spațiu estetic și practic în același timp. Montează-i în jardiniere sau ascunde-i în iarbă printre flori astfel încât să nu ocupe prea mult spațiu. De asemenea, poți alege tipul de iluminare în funcție de tipul de energie folosită – electrică, solară sau pe baterii.

4. Alege culori în nuanțe naturale

Alege culori în nuanțe naturale, deschise care dau impresia de spațiu mai mare, aerisit. Evită să combini prea multe culori, pentru că asta încarcă vizual spațiul. Pentru perne și alte textile, orientează-te către printuri simple sau rezumă-te chiar la mici accente de culoare pentru a înviora spațiul.

5. Folosește spațiul de depozitare într-un mod inteligent

Spațiul de depozitare nu trebuie să fie foarte mare, dar e bine sa îl ai la dispoziție indiferent de felul în care alegi să utilizezi curtea. Un dulap micuț va crea senzația unui spațiu organizat și îngrijit, o ladă din lemn în care să pui pături sau perne.

O idee ingenioasă ar fi cutiile din lemn, agățate pe perete pe post de rafturi. Sunt practice și elegante în același timp! O scară decorativă din lemn este o altă opțiune pentru depozitarea borcanelor sau conservelor.

6. Alege piese de mobilier rezistente

Pentru o amenajare cât mai bună a curții mici, ține cont de îngrijirea și mentenanța mobilierului exterior și alege materiale rezistente și calitative. Dacă optezi pentru fotolii , scaune , leagăne sau șezlonguri cu perne, asigură-te că ai huse impermeabile și protecție împotriva razelor UV, care previn deteriorarea pieselor în timp.

Mobilierul din ratan este printre cele variantele ideale pentru curte. Acesta este rezistent la umiditate și e durabil, și, în plus, este și accesibil la preț.

Mobilierul din lemn va da cu adevărat o atmosferă aparte, fiind potrivit în special dacă să-ți amenajezi curtea în stil rustic sau scandinav. Dar, trebuie sa ai în vedere că necesită mai multă atenție din partea ta. Trebuie să-l cureți și să-l tratezi cu soluții speciale cel puțin o dată pe an. Și mobilierul din fier este o alegere potrivită. De obicei, acestea au un design mai finuț și mai compact, ideale pentru amenajarea unei curți mici.

Află mai multe despre cum să alegi mobilierul perfect pentru exterior.

7. Prioritizează confortul

Pe lângă faptul că piesele pe care le alegi trebuie să fie calitative, e nevoie de o atenție specială și atunci când vine vorba de confort, mai ales în sezonul cald, când petreci ore întregi în curte. Fie că te relaxezi într-un leagăn răsfoind o carte sau ești la masă alături de familie sau prieteni, mobilierul trebuie să fie confortabil și să te ajute la crearea propriei oaze de relaxare.

8. Pune accent pe organizare și delimitarea zonelor

Dacă vrei ca grădina ta să pară mai spațioasă decât este în realitate, pune accentul pe organizare. Delimitează zona de luat masa de cea de relaxare printr-un patio cu pietriș decorativ sau dale de lemn.

Fie că e vorba de leagăn sau hamac, dacă îți amenajezi un colțișor pentru liniște și relaxare, acesta va deveni locul tău preferat din întreaga curte, iar dacă vrei să te bucuri de mai multă intimitate poți pune deasupra o perdea albă vaporoasă.

Încurajează-i pe cei mici să petreacă mai mult timp afară și amenajează un loc de joacă în curte. Poți monta o cutie cu nisip, un leagăn, un tobogan sau chiar o piscină gonflabilă. Separă zona de joacă pentru copii de alte zone de activitate cu ajutorul plantelor și arbuștilor.

9. Creează un punct de atracție

Dacă accesoriile și decorațiunile dau personalitate spațiului, un punct de atracție oferă caracter și îndepărtează atenția de la dimensiunea redusă a spațiului. Folosește-te de o jardinieră mare așezată în centrul curții pentru a atrage privirea acolo sau de o mică fântână de grădină. Poți să mergi chiar și pe ideea unui șemineu cu gaz care va asigura o atmosferă de poveste și un ambient călduros și armonios.

10. Oferă personalitate curții tale cu stilul potrivit

Nu lăsa dimensiunile reduse ale curții să te oprească din crearea unui spațiu confortabil, plin de șarm și personalitate. Dar ține minte că este de preferat ca întreaga curte să fie amenajată în același stil pentru a păstra un echilibru.

Dacă stilul rustic este cel care ți se potrivește atunci folosește-te de obiecte decorative și mobilier din lemn cu un aspect nefinisat, care amintește de lucrurile fabricate manual, în care frumusețea se ascunde în imperfecțiune.

Stilul modern pune accent pe funcționalitate ceea ce îl face potrivit pentru o curte mică. Mobilierul care se încadrează perfect în acest ambient trebuie să fie confortabil, cu linii simple și bine definite. Pentru un spațiu cât mai simplu și luminos alege stilul scandinav în amenajarea unei curți mici. Folosește mobilier din lemn în culori deschise, ușor de întreținut și confortabil.

O curte romantică sau în stilul vintage te duce cu gândul la un loc magic în care natura domnește nestingherită. Pentru a crea acest aspect vechi, natural, dar organizat, optează pentru materiale din lemn, alamă, fier sau cărămidă. Dacă ai niște piese de mobilier mai vechi, poți să le folosești cu îndrăzneală pentru a crea un decor vintage.

11. Amenajează curtea pentru sezon

Dacă vrei să folosești curtea chiar și în perioada mai rece, încălzitoarele vor fi aliatul tău de nădejde. Cu halogen, gaz sau infraroșu, cu picior sau pentru perete – orice model ales va transforma spațiul într-unul cald și primitor chiar și în zilele friguroase.

Pe timp de vară o umbrelă colorată sau un pavilion va da un plus de stil spațiului și oferă protecție împotriva soarelui sau chiar ploilor.

Dă frâu imaginației și amenajează curtea într-un stil care să te reprezinte. Oricât de mică ar fi, dacă îmbini elementele practice cu un design deosebit, vei crea fără îndoială o oază de relaxare în aer liber, unde diminețile răcoroase au un gust mai plăcut, iar serile alături de cei dragi sunt de poveste.

Dacă ai în plan să-ți amenajezi sau reamenajezi locuința, acum te bucuri de un planificator de buget creat special de Mobexpert, pentru a te ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator buget

 

Dacă amenajarea curții pare o adevărată provocare, serviciul de design interior Mobexpert este gata să te ajute. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre specialiștii noștri și descoperă cum poți face din curtea ta o oază de tihnă în aer liber.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)