Amenajarea curții: Idei creative și originale pentru un spațiu pe placul tău

Dacă stai la casă, indiferent că este la țară sau la oraș, cel mai probabil te bucuri de o grădină pe care poți să o amenajezi după bunul plac. Spațiul din preajma locuinței, indiferent dacă este o curte mare, mică sau îngustă prezintă o oportunitate. Cu un pic de imaginație și cu ajutorul mobilierului, a decorațiunilor și a elementelor potrivite, poți creea un loc unde să te relaxezi în liniște sau unde să petreci timp cu familia sau prietenii – o curte frumoasă de care să te bucuri în orice anotimp.

În continuare, îți dăm idei și sfaturi care te vor ajuta să-ți amenajezi curtea sau grădina și să obții un spațiu unde să uiți de grijile cotidiene și să te bucuri de natură.

Sumar


Piese de mobilier utile pentru amenajarea curții

Când amenajezi curtea, trebuie să fii atent la dimensiunea spațiului pe care îl ai la dispoziție, dar și să optezi pentru piese care se potrivesc stilului ales. În afară de asta, mobilierul de grădină trebuie să fie confortabil. Mai ales în sezonul cald, vei petrece ore întregi în curte, așa că trebuie să te asiguri că mobilierul ales îți oferă cel mai înalt grad de confort.

Funcționalitatea este la fel de importantă. Dacă vrei să salvezi spațiu în curte, poți opta pentru mobilier stivuibil sau pliabil. Ține cont și de îngrijirea și mentenanța mobilierului. Dacă nu vrei să petreci prea mult timp îngrijind mobilierul, alege materiale rezistente.

Indiferent de mărime sau formă, iată ce piese de mobilier îți sunt utile pentru amenajarea unei curți frumoase și practice:

Masă

Masa este una dintre piesele de mobilier esențiale atunci când ai în vedere amenajarea curții sau grădinii. Mesele servite în curte al fresco, împreună cu familia și prietenii sunt un prilej de încântare, deci trebuie să te asiguri că grădina ta este echipată corespunzător pentru aceste momente. 

Dacă spațiul îți permite, optează pentru o masă de dimensiuni mari sau una exstensibilă, unde te vei putea bucura de momente frumoase alături de cei dragi. În schimb, dacă ai o curte mai mică sau îngustă, o măsuță pentru cafea se va dovedi extrem de utilă.

Descoperă întreaga colecție de mese pentru exterior.

Scaune

Scaunele trebuie să fie confortabile și practice și să completeze perfect aspectul mesei și al întregii zone. Dacă vrei să mergi la sigur optează din start pentru un set cu masă și scaune, iar dacă vrei să perzonalizezi spațiul cât mai mult alege-le separat.

Canapea și fotolii

Dacă pentru tine confortul este întotdeauna pe primul plan, atunci o canapea cu fotolii asortate nu trebuie să lipsească din amenajarea curții. Dacă ai mai mult spațiu la dispoziție, optează pentru piese cu forme pline, cu perne moi, care îți vor permite să te relaxezi în voie.

Leagăn, șezlong sau hamac

Pentru momentele tale de relaxare, fie că citești cartea preferată, stai la soare sau te bucuri de un cocktail delicios, un leagăn, un hamac sau un șezlong este exact ce ai nevoie. Dacă îți amenajezi curtea de la țară cu un colțișor pentru liniște și relaxare, acesta se va transforma cu siguranță în locul tău preferat.

Umbrelă, pavilion

Dacă vrei să te bucuri de oaza ta de natură indiferent de vremea de afară nu uita de o altă piesă utilă pentru amenajarea curții - o umbrelă colorată sau un pavilion va da un plus de stil spațiului și oferă protecție împotriva soarelui sau ploilor.

Spațiu de depozitare

Pentru amenajarea unei curți frumoase chiar de la intrare, folosește spațiul de depozitare într-un mod inteligent, astfel încât să nu ai obiecte care sa te încurce. O magazie suficient de spațioasă în care să pui în siguranță lucrurile sau un dulap micuț vor crea senzația unui spațiu organizat și îngrijit, iar o ladă din lemn în care să pui pături sau perne se va dovedi extrem de utilă.

 

Materiale potrivite pentru curte

Lemnul este unul dintre materialele preferate pentru mobilierul de grădină. Este rezistent, durabil și nu absoarbe căldura, ceea ce îl face perfect pentru zilele caniculare. Mobilierul de aluminiu se întreține foarte ușor și nu ruginește. Acesta este o alegere excelentă dacă ai o piscină în curte.

Fierul forjat, materialul care acordă un farmec aparte curților romantice sau în stil franțuzesc, e mai pretențios. Acesta trebui îngrijit cu atenție, dar eleganța pe care o transmite merită efortul. Mobilierul din ratan este printre preferatele pentru grădină. Acesta este rezistent la umiditate și e durabil, și, în plus, este și accesibil la preț. Alte materiale pentru care ai putea să optezi pentru mobilierul de grădină sunt plasticul, bambusul sau răchita.

Mai multe sfaturi și inspirație găsești în ghidul nostru despre cum să alegi mobilierul pentru exterior.

Decorațiuni pentru amenajarea unei curți frumoase

Alegerea decorațiunilor de exterior potrivite este foarte importantă pentru crearea unei atmosfere relaxante și speciale în curtea sau grădina ta interioară. De la clasicii și jucăușii pitici de grădină și statuete originale la stropitori în prag de ruginire și căsuțe pentru păsări, alege elementele care aduc spațiului un plus de originalitate și distincție.

Pentru ca momentele petrecute în aer liber să fie cât mai plăcute, amenajează grădina cu flori sau plante artificiale și ghivece deosebite pentru un decor elegant, care să te îmbie să savurezi cafeaua în voie alături de cei dragi sau prieteni.

Corpurile de iluminat pentru curte

Corpurile de iluminat sunt un alt aspect la care trebuie să fii atent când îți amenajezi curtea. Lămpile de perete de tip felinar sunt o alegere excelentă pentru cei care vor o atmosferă romantică. Stâlpii de iluminat exteriori, dar și ghirlandele luminoase sunt soluții care vor crea un spațiu estetic și practic în același timp.

Poți opta pentru lumină naturală, rece sau caldă, în funcție de atmosfera pe care vrei să o creezi în curte. De asemenea, poți alege tipul de iluminare în funcție de tipul de energie folosită – electrică, solară sau pe baterii.

Cum amenajezi curtea în funcție de dimensiuni

Când îți amenajezi curtea interioară, primul lucru de care trebuie să ții cont este dimensiunea acesteia. Gândește-ți planurile și ideile de amenajare în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, astfel încât rezultatul să fie funcțional, de bun gust și relaxant.

Amenajare curte mică

Chiar și o curte mică poate fi amenajată și transformată într-un loc de poveste. Secretul este să acorzi atenție sporită la detalii și să optezi pentru piese de mobilier mai compacte, care îți permit să folosești spațiul într-o manieră inteligentă.

Dacă vrei ca grădina ta să pară mai spațioasă decât este în realitate, pune accentul pe organizare. Delimitează zona de luat masa de cea de relaxare printr-o patio cu pietriș decorativ, sau separă zona de joacă pentru copii de alte zone de activitate cu ajutorul plantelor și arbuștilor. În acest mod, vei crea iluzia unui spațiu mai mare.

Amenajare curte mare

Dacă ești unul dintre cei care se bucură de o curte mare la țară, norocul e de partea ta: cu cât este mai generos spațiul, cu atât ai mai multe opțiuni de amenajare. Dar, în același timp, încearcă să nu cazi nici în cealaltă extremă – nu supraîncărca spațiul cu obiecte inutile.

Alege piese de mobilier și de decor care îmbină utilul cu plăcutul. Optează pentru un stil de amenajare care se împletește armonios cu restul locuinței. Rezultatul va fi unul extraordinar – un spațiu unitar și echilibrat. Astfel, vei reuși să transformi o curte mare într-un loc perfect de relaxare, care vine ca o extensie naturală a casei.

Amenajare curte îngustă

Dacă ai în plan o amenajare pentru o curte îngustă nu trebuie să-ți faci griji, cu puțină creativitate și organizare te poți bucura de o grădină așa cum îți dorești. Poziționarea mobilierului și a obiectelor decorative trebuie făcută strategic, pentru a beneficia de mai mult spațiu, iar pentru o curte care să te ducă cu gândul cât mai mult la natură folosește gazon.

Alege mobilier mai compact, eventual chiar multifuncțional și care să poată fi mutat ușor precum o măsuță de cafea și un scaun pe care să le poziționezi într-un colț. O altă varianta ideală pentru o curte îngustă este băncuța cu etajeră lipită de perete. Poți opta și pentru scaune pliabile pe care să le strangi atunci când nu le folosești.

Amenajare curte în funcție de formă

Și forma curții este un aspect la care trebuie să acorzi atenția, fiindcă în funcție de acest aspect vei lua decizii ce țin de separarea zonelor funcționale, practice sau cele în care pur și simplu te relaxezi.

Curte pătrată

O curte pătrată este visul oricui. Fiind simetrică este și mai ușor de amenajat, iar rezultatul final este un spațiu extrem de agreabil. În funcție de dimensiunile pe care le ai la dispoziție, alege o masă cu scaune unde te poți bucura de momente frumoase alături de cei dragi, iar pentru colțul tău de relaxare optează pentru un leagăn sau un hamac.

Curte dreptunghiulară

Amenajarea unei curți dreptunghiulare poate fi un pic mai complicată, dar cu un pic de creativitate poți avea rezultate spectaculoase. Pentru a schimba întreaga perspectivă asupra grădinii, amplasează în centru o masă rotundă, iar pentru a crea iluzia de cerc, optează și pentru pavaje dispuse în formă circulară. Maschează unghiurile abrupte cu plante și arbuști decorativi.

În cazul în care forma dreptunghiulară este fix ceea ce-ți doreai, există soluții prin care poți s-o scoate și mai mult în evidență. Optează pentru o masă mai lungă din lemn care va alungi și mai mult spațiul.

Amenajare curte în pantă

Deși amenajarea unei grădini în pantă poate fi o provocare, dacă ești atent la detaliile de proiectare, efectul poate fi unul fenomenal. Primul pas este terasarea terenului, adică realizarea unui sistem de terase pe niveluri înclinate. Cele mai indicate materiale pentru zidurile de sprijin ale terasamentelor sunt blocheții din beton vipbropresat, cărămida, piatra naturală sau chiar gabioane umplute cu piatră.

Pune accentul și pe vegetație. Plantează ierburi, arbuști ornamentali, dar și diferite tipuri de plante, care nu doar vor împiedica eroziunea solului, dar îți vor transforma grădina într-un spațiu luxuriant și îmbietor.

Idei pentru amenajare curții și grădinii în funcție de utilitate

Un aspect important de care trebuie să ții cont când amenajezi curtea sunt și activitățile pe care planifici să le desfășori în acest loc. Fie că vrei să amenajezi terasa pentru a fi locul special în care să iei masa, iar grădină să o decorezi cu flori și pomi fructiferi, șezlonguri și hamace pentru a te bucura de momente de relaxare.

Grătar

Amenajarea unui grătar în curte este un proiect ingenios care îți permite să te bucuri alături de familie și prieteni de timpul petrecut în aer liber și de bucate delicioase pe care le preparați împreună. Dacă decizi să construiești un grătar, cel mai indicat ar fi să fie acoperit, ca să fie protejat de orice intemperii. Asigură-te că folosești materialele potrivite, cum ar fi cărămida refractată sau piatră naturală.

Dacă vrei să te bucuri de un grătar în curte, dar nu ești gata să investești timpul, banii și efortul necesar în construirea acestuia, o alternativă excelentă sunt grătarele deja montate, care funcționează pe bază de cărbune, curent electric sau gaz. Ușor de folosit și comode, acestea vor deveni aliatul tău de încredere în prepararea unui ospăț sănătos pe cinste pe care să-l savurezi alături de cei dragi.

Iazul din grădină

Amenajarea unui iaz în grădină, a unui heleșteu, sau chiar a unei mici cascade este mai puțin complicată decât pare la prima vedere. Dacă ai un pic de îndemânare poți să-l realizezi chiar tu, deși sunt mai multe detalii tehnice pe care trebuie să le iei în considerare, de la amplasarea iazului și adâncimea gropii la materialele folosite pentru izolarea iazului din grădină.

Dar rezultatul final va fi pe măsură. Acest detaliu unic va deveni punctul de atracție al curții, transformând-o într-un loc desprins din poveste. În plus, apele liniștite au un efect calmant asupra stării de spirit, iar șezlongul sau fotoliul din preajma iazului va deveni zona ta preferată de relaxare.

Loc de joacă pentru copii

Dacă vrei să-ți încurajezi copiii să petreacă mai mult timp afară, departe de ecranele televizoarelor și ale calculatoarelor, o soluție excelentă ar fi să le amenajezi un loc de joacă chiar în curte. Amenajează acest spațiu în funcție de vârsta și preferințele copilului tău. Poți monta o cutie cu nisip, un leagăn, un tobogan sau chiar o piscină gonflabilă.

O altă idee care îi va încânta pe micuți este o căsuță de joacă. Își vor aduce acolo creioanele, caietele și jucăriile și vor petrece cele mai interesante momente în acest loc distractiv care e numai a lor. Când cresc un pic mai mari, dacă spațiul o permite, poți chiar să le construiești o căsuță în copac – cu siguranță va fi un succes.

 

Stiluri potrivite pentru amenajarea curții

Pentru a crea un ansamblu vizual plăcut, este important să alegi stilul în care vrei să-ți amenajezi grădina chiar de la început, pentru ca toate elementele, de la mobilier la decorațiuni, să se îmbine frumos și să păstreze aceeași linie estetică. Iată câteva dintre cele mai populare stiluri de amenajare pentru curte sau grădină.

Amenajări curți rustice

O curte amenajată în stil rustic trezește sentimente de căldură și familiaritate, dar amintește și de o revenire la tradiții și folclor. Lemnul joacă un rol important în amenajarea grădinilor rustice. Cu ajutorul lui poți să decorezi potecile sau să construiești un foișor. Și mobilierul specific stilului rustic este tot din lemn.

Pentru o notă de autenticitate, mobilierul și obiectele decorative pot să aibă un aspect nefinisat, care amintește de lucrurile fabricate manual, în care frumusețea se ascunde în imperfecțiune.

Ghivece din lut și o abundență de verdeață și plante precum mușcatele, crizantemele sau margaretele se încadrează de minune în acest ansamblu, iar căsuțele pentru păsări vor fi un detaliu interesant pe care poți să-l folosești în decor.

Curți amenajate modern

O curte amenajată în stil modern pune accent pe funcționalitate și pe accente grafice și structurale care îi conferă o aură deosebită, ieșită din tipare. Mobilierul de grădină care se încadrează perfect în acest ambient trebuie să fie confortabil, cu linii simple și bine definite.

Potecile pot fi realizate din dale, pavele sau din beton simplu și pot fi decorate cu plăci din piatră naturală. Când vine vorba de vegetație, alege arbuștii exotici de dimensiuni mici, ușor de îngrijit, sau plantele deosebite cu frunze late, lungi sau țepoase. Originală și creativă, o grădină modernă este perfectă pentru persoanele mai nonconformiste care vor un spațiu de relaxare practic și original.

Curte în stil vintage

Plante care se extind în voia lor, dominând peisajul, elemente vechi care aproape te duc cu gândul spre o curte abandonată, în care natura domnește neoprită. Aceste detalii te vor ajuta să-ți amenajezi curtea în stil vintage. Pentru a crea acest aspect vechi, natural, dar organizat, optează pentru materiale din lemn, alamă, fier sau cărămidă.

Nu-ți fie frică să adaugi elemente de decor neconvenționale. O roabă poate deveni un suport pentru ghivece, o stropitoare ruginită se poate transforma într-un suport pentru flori, iar dacă ai niște piese de mobilier mai vechi, poți să le folosești cu îndrăzneală pentru a crea un decor vintage.

Florile cățărătoare, cum ar fi iedera sau clematita, vor adăuga o notă originală curții, iar trandafirii albi sau roz vor fi punctul de culoare și mireasmă care vor întregi întregul peisaj, oferindu-i un aer vintage inconfundabil.

Curte în stil romantic

Dacă ești o persoană mai romantică din fire, de ce să nu transpui această parte a personalității tale și în designul grădinii din fața casei de la țară? O pergola sau o arcadă pe care se urcă cochet plante cățărătoare va asigura un aer romantic grădinii. Pentru mobilier alege mese și scaune cu picioare delicate, curbate și ornamentate cu detalii din fier forjat, specifice stilului romantic. Pernele decorative în culori pastelate sau cu imprimeuri florale vor adăuga o doză de confort, iar un hamac îți va permite să te relaxezi și să te răsfeți.

Pentru a asigura o atmosferă cu adevărat specială, pune accent și pe plante și flori. Hortensiile, trandafirii sau lavanda vor transforma spațiul în unul diafan și romantic, din care nu te vei mai da dus.

Curte în stil mediteranean

Îți dorești o atmosferă de vacanță la tine în curte în fiecare zi? Este posibil dacă îți amenajezi grădina în stil mediteranean. Acest stil e definit de o explozie de culori și arome, așa că optează pentru arbuști, plante perene, dar și plante precum rozmarin, levănțică sau petunii. Un lucru care caracterizează coasta Marii Mediterane sunt plantele aromatice, așa că poți sădi cu încredere busuioc, cimbru sau mentă. Mirosul proaspăt te vor aduce cu un pas mai aproape de autenticitate.

Stilul mediteranean este înrădăcinat în istorie, așa că folosește detalii decorative care transmit acest lucru, cum ar fi vasele de teracotă sau coloanele romane. Piatra, betonul și ceramica sunt în topul preferințelor, iar mobilierul din lemn se potrivește perfect în acest ansamblu. Pentru a asigura o atmosferă relaxantă, optează pentru tonuri naturale de bej sau maro, întrepătrunse cu accente mai puternice de portocaliu sau albastru.

Amenajarea curții în stil oriental

Obține o atmosferă exotică și aproape enigmatică amenajând grădina în stil oriental. Gama cromatică caracteristică este dominată de culori puternice precum galben radiant, portocaliu strălucitor sau albastru azuriu.

Optează pentru mobilier din lemn cu linii sculptate, sau mobilier din metale inoxidabile, cu accente de cupru. Scaunele scunde, pufurile de exterior și pernele moi în culori vibrante sunt un must-have pentru acest stil. Elementele decorative din bambus sau mozaic te vor duce cu gândul la lumea arabă, creând o atmosferă liniștitoare, care îți va aminti de luxul oriental.

Curte în stil franțuzesc

Eleganța și rafinamentul descriu cel mai bine stilul francez, care este în același timp caracterizat de disciplină și armonie. O grădină franțuzească presupune atenție la detalii și utilizarea strictă a tiparelor geometrice, atât când vine vorba de mobilier, dar și de vegetație. Plantele și arbuștii dintr-o grădină franceză sunt așezate ordonat, de obicei în linii drepte, cercuri, romburi, spirale sau alte forme geometrice definite.

O curte în stil francez e caracterizată de zone drepte și întinse, deci este recomandat să o amenajezi pe o suprafață bine nivelată. Un detaliu care ți-ar aduce curtea mai aproape de o grădină franțuzească autentică ar fi instalarea unei fântâni arteziene, care va deveni punctul principal de atracție. Elemente de decor din piele, coloanele, sculpturile, dar și obiectele metalice, cum ar fi scaunele din fier forjat, vor completa minunat peisajul.

Dacă ești unul dintre norocoșii care se bucură de o casă cu grădină, profită la maxim de acest lucru și transformă-ți curtea într-o oază de relaxare. Amenajată cu stil și bun gust, aceasta va deveni locul preferat pentru petrecerea timpului liber alături de cei dragi.

În plus, dacă ai în plan să-ți amenajezi sau reamenajezi locuința, acum te bucuri de un planificator de buget creat special de Mobexpert, pentru a te ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău

calculator mobila

 

Dacă simți nevoia unui plus de ajutor și inspirație în amenajarea curții și grădinii tale, serviciul de design interior Mobexpert vine în întâmpinarea nevoilor tale. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre specialiștii noștri și descoperă cele mai ingenioase soluții pentru a transforma curtea și grădina casei tale în adevărate temple ale relaxării.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)