14 reguli Feng Shui pentru amenajarea unui dormitor armonios, relaxant și plin de energie pozitivă

Dormitorul este probabil cea mai importantă cameră din casă, încăperea care te îmbie la relaxare și care îți dă o stare de liniște sufletească profundă. E locul unde te refugiezi după o zi lungă și unde îți începi, cu bateriile încărcate, fiecare dimineață. Tocmai de aceea, amenajarea dormitorului conform principiilor Feng Shui este un pas în față pentru a crea o atmosferă relaxantă și echilibrată.

Fie că ești un începător în arta Feng Shui care simte nevoia de a aduce mai mult echilibru și armonie în dormitor sau un adevărat maestru care vrea să îmbunătățească fluxul de energie Chi de acasă, ți-am pregătit o listă cu idei și sfaturi practice pentru amenajarea unui dormitor feng shui , deopotrivă relaxant, liniștitor și plin de fericire.

Sumar


Ce înseamnă Feng Shui

Chiar dacă arta Feng Shui există de peste 5000 de ani, este la fel de utilă și astăzi. Cu atât mai mult acum, când stilul de viață modern este mai agitat, mai distras și pare mult mai greu să găsești momentele potrivite pentru relaxare.

Feng Shui se traduce prin vânt și apă și este o străveche artă chinezească de așezare a lucrurilor pentru a influența energia vitală Chi a unui loc. Principiile Feng Shui au în vedere trei tipuri de energie: Yin, Yang si Chi. Iar pentru a te bucura de un dormitor cu adevărat relaxant trebuie să îmbini și să pui în echilibru, într-un mod armonios, cele trei energii.

Yin este energia feminină – flexibilă, liniștită și plină de căldură. Pe de altă parte, Yang, energia masculină este puternică, aventuroasă, independentă. Iar Chi sau Qi este forma complexă de energie, forța vitală de care depind fericirea, bunăstarea, dar și sănătatea fizică și mentală a fiecăruia dintre noi.

1. Alege culori luminoase și nuanțe pastelate care relaxează

Conform artei Feng Shui, pentru crearea unui ambient plăcut și odihnitor, decorul dormitorului trebuie să fie realizat cu ajutorului unei palete cromatice în nuanțe deschise, luminoase și tonuri pastelate, asociate energiei feminine Yin. Optează pentru culori feng shui în dormitor precum: alb, crem, galben pal, ivoire, verde sau bleu pal, roz pudrat, lila.

Pe lângă nuanțele pastel, energia Yin este reprezentată și de culorile cu efect revigorant și calmant: albastru, violet sau verde. Nu trebuie pierdute din vedere nici culorile de tip Yang – roșu, galben, portocaliu. Însă e bine sa le folosești doar în calitate de accent cromatic, sub forma textilelor, decorațiunilor sau cel mult pentru accentuarea unui perete statement .

Dacă vrei să atragi mai multă pasiune optează pentru accente de roșu în dormitor, iar pentru a te bucura de sănătate, vitalitate și liniște alege obiecte decorative și elemente de culoare verde sau albastru.

2. Poziționează patul central și evită să fie în aceeași linie cu ușa

Patul este cea mai importantă piesă de mobilier din dormitor, conform principiilor Feng Shui, așadar trebuie să-i acorzi o importanță mai mare în amenajare. Un somn confortabil pornește și de la dimensiunea patului , așa că alege unul în care să ai suficient spațiu atunci când dormi.

Poziția patului în dormitor poate influența într-un mod pozitiv sau negativ calitatea somnului. Așază patul în poziția de comandă cu fața orientată către intrarea în dormitor, fără a fi cu picioarele în linie dreaptă cu ușa. Dacă dormi în această poziție, numită „poziția sicriului” te expui fluxului de energii, deopotriva pozitive si negative, care circulă din alte încăperi. În cazul în care spațiul nu îți permite, ține ușa dormitorului închisă în timpul somnului.

3. Investește într-o saltea de calitate

Pentru că un dormitor feng shui înseamnă stare de bine și somn liniștitor, nu uita de alegerea unui saltele potrivite . Sănătatea și starea de bine depind de un somn cât mai odihnitor, iar o saltea de calitate, care îți oferă un suport adecvat și adaptat nevoilor tale, este esențială pentru nopți pline de confort.

4. Alege un pat cu tăblie solidă

Pentru amenajarea feng shui a dormitorului alege un pat cu tăblie solidă din lemn masiv sau, pentru extra confort, optează pentru un pat tapițat . Astfel îți protejezi Chi-ul interior și te bucuri de un sentiment de stabilitate și siguranță. Și, pentru ca totul să fie ca la carte, patul trebuie lipit întotdeauna de un perete.

5. Optează pentru piese de mobilier pereche

Printre cele mai importante reguli feng shui în amenajarea dormitorului se numără și alegerea pieselor de mobilier pereche. Pentru a atrage armonia și iubirea folosește piese „gemene” în fiecare încăpere și nu te înconjura de obiecte singulare. Optează pentru două noptiere , două perne , două veioze .

6. Elimină electronicele din încăpere

Chiar dacă ești tentat să lași dispozitivele preferate la îndemână atunci când te așezi în pat, acest lucru îți afectează somnul. Motiv pentru care trebuie să excluzi televizorul, laptopul, tableta și telefonul din dormitor. Le poți folosi în living sau bucătărie seara, înainte de somn, însă atunci când te retragi în dormitor ai nevoie de liniște deplină și de întuneric pentru a te odihni corespunzător.

7. Folosește cât mai multă lumină naturală

Conform principiilor Feng Shui, în dormitor e necesar să pătrundă cât mai multă lumină naturală, deoarece ai nevoie de un spațiu aerisit și luminos pentru a te odihni și relaxa. Optează pentru ferestre cât mai mari și alege perdele cât mai transparente și draperii din material subțire prin care pătrunde lumina.

În ceea ce privește corpurile de iluminat , alege o lustră sau un pendul cu lumină puternică și caldă. Completează cu veioze pentru noptiere și lumânări care dau acea senzație de atmosferă intimă și cosy .

8. Nu aglomera inutil spațiul

Unul dintre principiile Feng Shui esențiale în ceea ce privește amenajarea dormitorului este acela de a renunța la lucrurile vechi, pe care nu le mai folosești. Pentru a petrece timp de calitate într-un spațiu destinat relaxării, acesta trebuie să fie cât mai aerisit, lipsit de accesorii inutile.

În cazul unui dormitor mic , această regulă este cu atât mai importantă și te ajută să câștigi puncte la capitolele – confort, comoditate, design.

9. Evită folosirea oglinzilor

Oglinda, deși esențială în amenajarea casei sau amenajarea interioară a apartamentului , nu își are locul în dormitor. Principiile Feng Shui spun că oglinzile reflectă energia Yang, care înseamnă mișcare, iar în interiorul dormitorului energia ideală și cea de care ai nevoie este Yin – odihnă.

Desigur, există și o variantă prin care te poți abate de la această regulă, dacă pentru tine este important să ai o oglindă în dormitor sau nu dispui de alt spațiu mai potrivit. Asigură-te că oglinda nu este îndreptată spre pat, deoarece împiedică fluxul corect al energiilor, în schimb orientează oglinda către o fereastră, astfel atrage mai multă lumină naturală în încăpere.

10. Ține la distanță viața profesională

Dormitorul nu este neapărat cea mai bună opțiune pentru amenajarea biroului acasă . Având spațiul de lucru aproape de pat face ca toată energia acumulată pe timp de zi să se reverse în dormitor și astfel să fie mai greu să te relaxezi seara. De asemenea, având patul aproape de birou, îți poate afecta productivitatea și te face să te concentrezi mai greu.

Dacă nu ai însă alt spațiu pentru birou sau ai în plan amenajarea garsonierei , optează pentru un dulap sau un sertar în care să pui deoparte laptopul și materialele de lucru sau alege un birou încastrat care îți oferă posibilitatea să „ascunzi” imediat tot ce ține de viața profesională.

11. Optează pentru decorațiuni care te inspiră

Mintea noastră este influențată în mare parte de imagini, iar decorațiunile precum fotografiile sau tablourile feng shui în dormitor au o însemnătate aparte. Orice imagine cu care alegi să împodobești decorul dormitorului trebuie să fie inspirațională și să ofere liniște sufletească.

Unul dintre cele mai bune locuri pentru agăța un astfel de tablou este pe peretele opus patului, astfel încât să fie primul lucru pe care îl vezi dimineața când te trezești și ultimul înainte de culcare. Evită să decorezi încăperea cu imagini triste sau fotografii în care este reprezentată o singură persoană deoarece atrage singurătatea.

12. Transformă dormitorul într-un spațiu mai aproape de natură

Plantele sunt și ele o parte importantă în amenajarea unui dormitor feng shui. Florile și plantele atrag energiile pozitive, te aduc mai aproape de natură și te ajută să îți calmezi mintea, iar toate acestea te fac să te bucuri de un somn odihnitor și să te trezești cu mai multă energie dimineața.

Pentru a te bucura din plin de puterea vindecătoare a plantelor și a transforma dormitorul într-un spațiu cât mai viu este de preferat să le pui în ghivece din ceramică sau piatră deosebite.

13. Nu lăsa dezordinea să-ți răpească din energie

Păstrarea unui spațiu ordonat este de asemenea una dintre regulile de bază pentru amenajarea feng shui a dormitorului. O încăpere dezordonată împiedică fluxul energiilor pozitive și îți poate bloca Chi-ul interior făcându-te să te simți mai agitat sau mai nervos. Așadar, încearcă să păstrezi dormitorul curat și îngrijit și nu lăsa obiecte aruncate sub pat.

14. Alege mobilier de calitate

Doar ținând cont de câteva reguli de aur și integrând principiile Feng Shui în dormitor poți aduce în viața ta armonie, prosperitate, liniște și echilibru. Fiecare element inclus în amenajare – pat, noptiere, comode, corpuri de iluminat etc. – trebuie să-ți bucure ochii, să-ți inspire încredere și în egală măsură, să fie confortabil, rezistent și funcțional.

Noi, la Mobexpert, credem că dormitorul perfect începe cu mobilier de calitate superioară, care îmbină armonios latura practică cu cea estetică. Și ce metodă mai eficientă să ne asigurăm că îți punem întotdeauna la dispoziție cele mai calitative produse decât să le producem chiar noi? Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru consumatorii noștri.

În cazul în care nu ai un buget stabilit încă sau vrei să-ți faci o idee mai clară, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi mobilierul și decorațiunile potrivite. În plus, am creat primul calculator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator buget

 Dacă vrei să-ți (re)decorezi dormitorul conform principiilor Feng Shui, dar nu ai idee de unde să pornești și cum să obții aceea armonie pe care o dorești, nu-ți fie teamă să apelezi la ajutorul unui specialist. Serviciul de design interior Mobexpert este gata să-ți ofere inspirația și ajutorul de care ai nevoie. Programează o ședință online gratuită cu un specialist în design interior și descoperă cum să îți transformi dormitorul într-o oază de armonie și relaxare.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)