Cum amenajezi un dormitor mic: Idei și sfaturi pentru o cameră exact așa cum ți-o dorești

Un dormitor care câștigă la toate capitolele – confort, comoditate, design – este pe lista de dorințe a fiecăruia. Dar ce faci în cazul în care ai atât de multe planuri și schițe de amenajare, iar dimensiunile dormitorului tău sunt mai mici decât ți-ar plăcea?

Stai fără grijă, un dormitor mic nu înseamnă nici pe departe că trebuie să sacrifici confortul și stilul. Iată câteva idei, poze și sfaturi pentru amenajarea unui dormitor mic ce te vor ajuta să creezi oaza de relaxare pe care o vrei și o meriți.

Sumar


Culori recomandate pentru dormitorul mic

Culorile deschise sunt cele mai populare pentru dormitoarele de mici dimensiuni, deoarece creează impresia unui spațiu mai aerisit. În plus, nuanțe precum alb, bej sau bleu deschis sunt versatile și pot fi ușor încadrate în orice stil de amenajare.

Pentru un plus de creativitate în amenajare, adaugă o notă cromatică deosebită prin crearea unui perete statement. Zugrăvește-l într-o culoare mai închisă decât restul încăperii, iar contrastul de culori va aduce o notă de dramatism în decor. Rezultatul va fi un design îndrăzneț și interesant.

Lista completă cu piese de mobilier utile în amenajarea dormitorului mic

Într-un dormitor mic, există o linie fină între stilat, confortabil și sufocant. Iată, așadar, câteva trucuri și idei care te ajută să stai în partea stilată a spectrului și să-ți transformi dormitorul într-un loc pe care îl asociezi doar cu o stare de bine.

Patul

Un pat pentru o singură persoană este o soluție excelentă în cazul în care nu împarți dormitorul cu cineva. Dacă un pat dublu este o condiție esențială, atunci, cel mai indicat este să alegi unul de dimensiuni mai mici.

Un pat queen size este un pic mai îngust decât cele king size, însă chiar și așa oferă mai mult decât suficient spațiu pentru două persoane să doarmă confortabil. O tăblie elegantă, dar discretă, va da un aer de impozanță încăperii, fără a o face să pară sufocantă.

Află mai multe despre cum să alegi patul potrivit în funcție de dimensiuni.

De asemenea, poți opta pentru un pat multifuncțional, care ascunde un loc de adițional de dormit. Acest model se va încadra perfect mai ales în camera adolescenților, care adesea au prieteni ce vin în vizită, sau în dormitorul de oaspeți.

O altă soluție inteligentă pentru a salva spațiu sunt și paturile rabatabile. Printr-o singură mișcare, îți poți transforma dormitorul dintr-un loc înghesuit, în unul aerisit și confortabil.

Deoarece într-un dormitor mic o problemă care poate apărea este lipsa spațiilor de depozitare, trebuie să găsești soluții creative. Alege un model de pat dotat cu sertare sau ladă pentru depozitare. Acestea sunt foarte utile pentru a păstra lenjeria de pat, pernele și pilotele, dar și hainele care nu mai au loc în dulap.

Salteaua

Un pas la fel de important este alegerea saltelei. O saltea de calitate poate face diferența dintre un somn liniștit și odihnitor și un somn din care te trezești obosit și lipsit de energie. Cu arcuri, cu spumă, cu latex sau hibride, ai o mulțime de opțiuni la dispoziție, însă cheia este să o alegi pe cea potrivită pentru tine.

Noptierele

Este indicat să alegi noptiere cu un desing cât mai aerisit, care nu sunt așezate direct pe podea ca să eviți senzația de aglomerare a spațiului. Dacă nu ai destul spațiu pentru noptiere clasice, o alternativă ar fi să montezi polițe de o parte și alta a patului, să optezi pentru noptiere suspendate sau să alegi o tăblie de pat cu noptiere incluse.

O soluție mai neconvențională este să optezi pentru niște măsuțe mici din sticlă pe post de noptiere. Datorită materialului transparent din care sunt create, acestea nu vor încărca vizual spațiul, însă vor fi perfecte ca mici locuri de păstrare a obiectelor mărunte, de la ochelari la paharul de apă. De asemenea, poți amplasa pe ele o veioză la lumina căreia poți să citești cartea preferată înainte de somn.

Dressingul

Dressingul este una dintre cele mai importante piese de mobilier pe care trebuie să le incluzi în amenajare. Dar la fel de esențială este și compartimentarea eficientă a acestuia, mai ales dacă ai un dormitor de mici dimensiuni. Optează pentru un șifonier care are atât rafturi, sertare cât și compartiment pentru umerașe.

 

Alege un dulap a cărui culoare să fie cât mai apropiată de cea a zugrăvelii, astfel încât nuanțele să se confunde, iar dressingul să pară extensie a peretelui. Acest truc te ajută să eviți fragmentarea vizuală a spațiului, și, în consecință, camera va părea mai spațioasă.

La fel de util poate fi să optezi pentru un dressing care are oglinzi pe post de uși. Reflectând lumina, acestea creează iluzia optică a unui încăperi mai largi. O altă soluție pentru a profita la maxim de spațiul de care dispui este să optezi pentru un dulap cu uși glisante în locul celor cu deschidere în exterior. Astfel, poți să amplasezi dulapul oriunde în încăpere fără să-ți faci griji că nu vei putea deschide ușile complet.

Corpurile de iluminat

Iluminatul joacă un rol extrem de important în amenajarea unei încăperi, iar pentru eficiență sporită ai nevoie de mai multe tipuri de iluminare: de bază, de lucru și ambiental.

Pentru a asigura iluminatul de bază, de regulă, este o idee bună să alegi o lustră de dimensiuni mai impozante, întrucât va face camera să pară mai mare, iar dacă dormitorul este mic, dar are tavanul înalt, poți opta pentru pendule lungi, cu un design ce îmbină modernul cu eleganța.

Nu uita nici de sursele de iluminat decorative. O veioză sau un lampadar într-unul dintre colțuri mai puțin luminate ale încăperii vor avea un aport semnificativ la crearea unei ambianțe plăcute în dormitor. Iar dacă vrei să economisești din spațiul de pe noptieră și, în consecință, să creezi un ambient mai aerisit, montează aplice drept sursă de iluminare.

Accesorii și decorațiuni pentru un dormitor mic

În cazul dormitoarelor mici, trebuie să profiți de fiecare detaliu pe care îl ai la îndemână ca să creezi o atmosferă cât mai plăcută și relaxantă. Tocmai de aceea, accesoriile, obiectele decorative și textilele pe care le folosești în amenajare joacă un rol deosebit.

Alege perdelele și draperiile potrivite

Perdelele și draperiile îndeplinesc atât un rol estetic cât și unul funcțional. Acestea blochează lumina de afară și oferă un grad sporit de intimitate și, în același timp, alese corect, contribuie la crearea unui design deosebit în încăpere.

Pentru perdele alege un model subțire, din pânză sau voal în nuanțe calde și liniștitoare, cum ar fi roz pal, bej, gri deschis sau verde pudrat. Când vine vorba de draperii, un material mai gros, cu aspect solid va face minuni la nivel de design.

Ține cont de cuvertură

Așternuturile de pat și cuvertura pot fi acea notă interesantă de culoare de care dormitorul are nevoie, mai ales dacă ai optat pentru culori deschise pentru pereți și mobilier. Alege textile în nuanțe complementare, astfel încât să existe o legătură cromatică între piese.

De asemenea, poți opta pentru modele cu un print deosebit, rafinat și discret. Imprimeurile exagerate, culorile prea stridente, desenele pe țesătură ieșite din comun pot da impresia unei camere mai pline decât este de fapt. Alege cu bun gust și niște perne decorative pe care să le pui în voia lor pe pat pentru un punct de accent și un plus de confort.

Cum alegi covorul

Într-un dormitor mic, mobila ocupă cea mai mare parte din spațiu, așa că un covor prea mare nu își are locul. Soluția ideală este să incluzi un covor un pic mai lat decât patul în fața acestuia. Culoarea covorului trebui să pună în valoare nuanța podelei, fără a fi identice, de aceea nu vei da greș cu un covor în tonuri neutre.

De asemenea, optează pentru modele mai fine și discrete – un covor cu un model excesiv de încărcat va atrage toată atenția asupra sa și va crea impresia că încăperea este doar atât de mare cât este el.

Folosește oglinzi pentru a crea iluzia de spațiu

Dincolo de rolul stilistic important pe care-l joacă, oglinzile sunt și o modalitate excelentă de a crea iluzia unui spațiu mai luminos, mai aerisit și, în consecință, mai mare. O soluție care îmbină armonios latura practică și cea estetică este să optezi pentru dulapuri cu oglindă.

De asemenea, poți să optezi și pentru alte piese de mobilier, cum ar fi o noptieră sau o comodă care are sertare cu fețele cu oglindă. Acest detaliu contribuie la crearea impresiei unui spațiu mai larg și totodată conferă amenajării un efect original.

Modele de dormitoare în funcție de stilul de amenajare

Ai la dispoziție o sumedenie de stiluri de amenajare dintre care să alegi, însă, în cazul dormitoarelor mici, unele se potrivesc mai bine decât altele. Iată care sunt acestea.

Dormitor mic modern

Stilul modern este definit de câteva caracteristici importante: linii drepte, forme simple, un număr limitat de accesorii și decorațiuni – ceea ce îl face perfect pentru dormitoarele mici, pe care le vrei practice și funcționale fără a fi înghesuite.

Alb, negru, bej, sau crem sunt câteva dintre nuanțele cel mai des asociate cu acest stil, dar nu te sfii să dai viață spațiului cu ajutorul unor puncte de culoare. Pernele decorative, corpuri de iluminat, un tablou unic sau chiar o tăblie de pat deosebită te pot ajuta în acest sens.

Accentele metalice, sticla și lemnul sunt printre materialele principale folosite în amenajările interioare moderne. Deși unii îl văd drept rece și neprimitor, acest lucru nu poate fi mai puțin adevărat. Este un stil echilibrat, definit de bun gust, piese practice și arătoase.

Dormitor amenajat în stil clasic

Să amenajezi un dormitor mic în stil clasic poate fi o sarcină destul de delicată deoarece presupune mobilier mai voluminos și ornamentat. Însă, dacă limitezi numărul de piese doar la cele absolut esențiale, rezultatul poate fi cu adevărat deosebit. În plus, puține stiluri denotă atâta eleganță și rafinament precum cel clasic.

Un pat așezat în mijlocul încăperii va da un aer estetic deosebit dormitorului. Deoarece simetria este importantă pentru stilul clasic, poți alege să incluzi două noptiere, de-o parte și alta a patului. În ciuda formelor masive ale mobilei, acest stil inspiră un ambient relaxant și calm.

Dormitor cu design vintage

Un dormitor vintage amintește de nostalgia vremurilor demult apuse, iar romantismul și farmecul acestui design sunt de neegalat. Pentru un plus de autenticitate, include elemente precum fierul forjat și lemnul cu aspect antichizat în amenajare. Mobilierul în linii curbe elegante cu detalii ușor sculptate se va încadra de minune.

Pune accent și pe detalii. Ramele foto cu aspect retro, sau o oglindă cu o ramă vintage își vor spune cuvântul creând o atmosferă ce te poartă cu gândul la alte epoci.

Idei pentru un dormitor în stil rustic

Un stil care se inspiră din natură, stilul rustic este responsabil pentru crearea unui atmosfere calde și primitoare în dormitor. Alege mobilier de calitate din lemn, fie că e vorba de lemn masiv sau cu aspect nefinisat.

O importanță deosebită pentru un decor în acest stil îl joacă și textilele. Asigură-te că alegi așternuturi de pat, cuverturi, pleduri sau chiar perdele și covoare ce includ țesături din fibre naturale, precum cele din in, bumbac sau lână. Accesoriile cu elemente tradiționale, printuri florale sau cele cu detalii din blană artificială se vor potrivi de minune în acest stil.

Mobilier fabricat în România pentru un dormitor exact așa cum ți-l dorești

Indiferent de dimensiunile sale, dormitorul este camera care te invită la relaxare și care îți dă o stare de bine. La Mobexpert credem că dormitorul tău merită ce este mai bun – mobilier confortabil, rezistent, funcțional și, bineînțeles, arătos. Tocmai de aceea îl creăm chiar noi.

Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru tine astfel încât să poți obține dormitorul visurilor tale.

Dacă ai în plan să-ți (re)amenajezi dormitorul citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare, apoi vino în showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni pentru dormitorul tău mic și aspectuos.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

Dacă simți că ai nevoie de ajutor pentru a transforma dormitorul tău mic într-un spațiu intim, personal și confortabil, serviciul de design interior Mobexpert este aici să te inspire. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre consultanții noștri și creați împreună spațiul perfect de relaxare.

 
Și, pentru că ideile mărețe de amenajare pot lua naștere chiar și în spațiile mici, în colecția Mobexpert pentru Apartament găsești piese potrivite pentru spațiul de care dispui - practice și, mai ales, estetice. Descoperă reducerile de până la 20% la noua colecție de mobilier pentru apartament în perioada 30 mai - 10 iulie 2022, atât în magazinele Mobexpert, cât și online pe www.mobexpert.ro.

mobilier apartament

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)