Stilul scandinav în design interior: Idei practice pentru o amenajare primitoare și cozy

Versatil, simplu și practic, stilul scandinav sau nordic este caracterizat prin linii simple și clare, o paletă cromatică neutră, suprafețe plane și mobilier funcțional. Un stil care cucerește prin căldura specifică, atmosfera primitoare și frumusețea lui unică.

Acest tip de design pune funcționalitatea pe primul plan, dar asta nu înseamnă că locuință în stil scandinav pierde puncte la capitolul creativitate. Din contră. Confortabilă, practică, și îmbietoare, o casă amenajată în stil scandinav este demnă de toată admirația și o modalitate de a caracteriza bucuria lucrurilor simple și frumoase.

Dacă te bate gândul să optezi pentru stilul scandinav în amenajarea apartamentului sau amenajarea casei, găsește inspirația printre ideile și recomandările cuprinse în acest ghid și transformă-ți locuința într-un spațiu modern și cozy.

Sumar


Ce înseamnă stilul scandinav

Stilul scandinav este unul dintre cele mai populare și apreciate stiluri, aflându-se în tendințele de amenajări interioare din ultimii ani. Acesta își are originile în anii '50 și a luat naștere în contrapunct cu stilurile de design din restul Europei. Acestea, în general, favorizau opulența și luxul aristocrat. Nordicii, pe de altă parte, au preferat confortul și au ales funcționalitatea mai presus de orice.

Termenul care caracterizează cel mai bine acest stil de design interior este danezul hygge – un sentiment, o stare, un spațiu fizic completat de unul emoțional. Forțați de vremea nu tocmai blândă, nordicii au ridicat traiul acasă la nivel de artă a confortului, obținut fără opulență, fără consum excesiv, fără investiții de amploare, ci cu grijă față de natură și resurse.

Decorul scandinav este personificarea armoniei interioare și se bazează pe materiale naturale, paletă de culori deschise și multă lumină caldă. Astfel se obțin spații confortabile, organizate, care inspiră calm și apropierea de natură.

Materialele naturale cum sunt piatra decorativă, lemnul, fierul forjat, sticla, pielea și textilele naturale sunt folosite în amenajarea în stil scandinav, iar folosirea unor vopseluri pentru pereți în culori neutre, în general alb, ajută la crearea unei ambient confortabil și primitor.

Idei de mobilă în stil scandinav

Funcționalitatea și confortul sunt principiile de bază ale mobilei potrivite pentru un spațiu de inspirație scandinavă. Piesele de mobilier nu trebuie să fie într-un număr foarte mare, nici extrem de masive și sunt de preferat liniile drepte și designurile simple, fără ornamente sau detalii încărcate.

Mobilierul simplu, ușor de manevrat și întreținut este întotdeauna o alegere bună. Optează pentru canapele și fotolii cu margini rotunjite și tonuri neutre, materialul preferat fiind lemnul. Mesele și scaunele cu trei picioare, cu suprafețe rotunde, sunt o marcă distinctivă a stilului scandinav.

Nu cumpăra multe obiecte și piese de mobilier care aglomerează inutil camerele, ci axează-te pe elementele must have și câteva spații de depozitare, ideale pentru maximizarea spațiului din încăperi. O depozitare eficientă este, în general, cheia creării unui interior aerisit și spațios, mai ales în stilul nordic. Dacă este posibil, mergi pe varianta mobilei încastrate care va da casei un aspect mai simplificat, ordonat şi plăcut.

Living

Un living în stil scandinav e aerisit, călduros, îmbină texturi și materiale diverse și este o adevărată oază de relaxare și confort.

Deoarece pereții albi sau în culori deschise, neutre, reflectă mai bine lumina, acestea au devenit alegerile cele mai des întâlnite în sufrageriile scandinave. Atât pentru mobilier, cât și pentru pereți și podele alege nuanțe precum gri, bej, roz pal, maro deschis și foarte mult alb. Pe lângă luminozitate, acestea creează impresia unui spațiu mai amplu și contribuie la crearea unei atmosfere optimiste și primitoare.

Sunt preferate piesele de mobilier cu un design simplu, de dimensiuni joase, cu laturi drepte, suprafețele netede, mobilierul ușor și multifuncțional și finisajele neutre. Numărul limitat de piese de mobilier este compensat prin armonia dintre acestea.

Canapeaua sau colțarul este piesa centrală a livingului în stil scandinav, care dă tonul amenajării. Alege una cu cadru, picioare și mânere din lemn sau una tapițată în totalitate pentru o atmosferă cozy și elegantă, în același timp. Fotoliile pufoase, îmbrăcate în blană sau tapițerie din alte materiale naturale aduc și ele un plus de confort încăperii.

Completează cu o măsuța de cafea compactă, cu rol estetic și funcțional. Dacă obișnuiești să lucrezi de acasă o masă cu lift top și spațiu de depozitare, care să țină loc de birou, este alegerea ideală. Un alt detaliu care va scoate dormitorul din anonimat este includerea unei biblioteci sau chiar a unui leagăn în care te poți relaxa citind cartea preferată.

Pentru mai multe recomandări și inspirație, citește ghidul nostru despre amenajarea livingului.

Dormitor

Dormitorul este spațiul în care te relaxezi atât fizic, cât și mental, locul de odihnă în care îți încarci bateriile și refugiul tău departe de agitația cotidiană, iar dormitorul în stil scandinav a fost creat special pentru aceste lucruri. Un dormitor în stil scandinav trebuie să fie cât mai aerisit și să dea impresia de prospețime și de ordine.

Liniile mobilierului și ale obiectelor de decor sunt cât mai simple, iar accesoriile nu trebuie să aglomereze spațiul. Piesele de mobilier potrivite sunt cele care se regăsesc la intersecția dintre comoditate și frumusețe. Un pat care îmbină latura funcțională cu cea estetică este perfect. Optează pentru un pat care dispune de cat mai mult spațiu de depozitare. Unul cu două sau trei sertare îți va permite să depozitezi în ordine toate lucrurile de care ai nevoie.

Descoperă tot ce trebuie să știi despre dimensiunea patului și cum să-l alegi pe cel potrivit pentru nevoile tale.

Optează pentru încorporarea unor elemente care aduc căldură și confort: lumină caldă, cuverturi sau pleduri cu o textură moale și fină la atingere, o saltea confortabilă, un covor pufos – toate aceste detalii “încălzesc” atmosfera. Domină nuanțele naturale, cu tonuri deschise, dar poți opta și pentru cateva accente de albastru, verde, maro sau galben.

Află mai multe despre ce piese de mobilier sunt esențiale din ghidul nostru despre amenajarea dormitorului.

Bucătărie

O bucătărie în stil scandinav este un spațiu luminos, intim, simplu, dar multifuncțional. Piesele de mobilier sunt practice, cu forme simple, geometrice și sunt spatioase, fără să pară masive, fiind ușor de integrat chiar și într-o bucătărie de mici dimensiuni.

Organizarea este cheia în bucătăria nordică, așa că optează pentru spații de depozitare cât mai diverse și ușor de accesat, de la coșuri din ratan, la cutii, borcane și rafturi.

Pentru un plus de stil și căldură, alege pentru bucătărie elemente de inspirație rustică – prosoape de bucătărie cu motive tradiționale, perne pentru scaune, șervete decorative cu imprimeu din natură. Completează și cu câteva ghivece cu plante aromatice.

Pentru mai multe idei și sfaturi citește ghidul nostru despre amenajarea bucătăriei și află cum să alegi piesele de mobilier esențiale.

Baie

O baie în stil scandinav se remarcă prin confort și minimalism punând accent pe utilitate și se potrivește oricărui tip de baie, indiferent de dimensiuni. Alege obiecte sanitare mai mici și pune accent pe mobilă, îmbinând elementele cât mai practic.

Optează pentru un mobilier din lemn, cu un design simplu care să creeze ideea unui spațiu aerisit. Alege culori neutre de alb, gri sau bej și câteva accente de culoare pentru prosoape, covorașele de baie, sau poți pune chiar ghivece mici cu plante pentru un plus de veselie.

Pentru depozitare, montează rafturi deschise, suporturi cu aspect natural și completează cu un coș împletit pentru rufe. Corpurile de iluminat au capacitatea de a întregii aspectul amenajării, așa că optează pentru finisaje antichizate, ce vor aduce un plus de farmec în baia ta.

Care sunt piesele de mobilier esențiale și cum să le potrivești descoperi mai mult din ghidul nostru despre amenajarea băii.

Decorațiunile interioare

Confortul primează în amenajările de tip scandinav, așa că alege accesorii decorative practice și călduroase, precum pernele moi, pleduri și pături din lână, blană, in sau tricotaje. Pe lângă funcționalitatea pe care o au, transformă orice încăpere într-un spațiu intim, confortabil și primitor.

În ceea ce privește obiectele decorative , stilul nordic merge pe același principiu ca minimalismul, mai exact mai puțin înseamnă mai mult. Optează pentru piese cu un design deosebit care să dea un plus de stil și rafinament încăperilor. Alege un tablou de dimensiuni mari, o decorațiune de perete sau creează un colaj cu rame foto care cu siguranță vor deveni un punct de atracție.

Obiectele vechi se îmbină armonios cu cele contemporane: oglinzi cu un design antichizat, vase din ceramică, covoare moi cu modele geometrice. Așadar, începând cu decorațiunile în stil rustic și terminând cu cele contemporane, stilul scandinav poate fi adaptat oricărei locuințe.

Plantele adaugă culoare și veselie încăperilor, așa că designul scandinav le prețuiește și le folosește din plin la amenajarea locuințelor. Nu uita nici de perdelele și draperiile vaporoase, fluide și diafane, în nuanțe deschise, care permit luminii să pătrundă din abundență în interior.

Iluminarea

În stilul de amenajare scandinav, iluminarea este extrem de importantă. Astfel că încăperile trebuie să fie accesorizate cu mai multe surse de iluminare: pendule , plafoniere , veioze , lampadare cu abajururi din sticlă sau pânză, dar și candelabre cu un design deosebit.

Lumina nu trebuie să fie orbitoare, ci blânda, discretă, cât mai apropiată de lumina naturală. Pentru o atmosferă mai caldă și relaxantă folosește sfeșnice, felinare și multe lumânări prin toate încăperile.

Descoperă întreaga colecție de corpuri de iluminat .

Culorile potrivite pentru un design interior scandinav

Paleta cromatică în casele în stil scandinav se bazează pe mult alb, culori deschise și nuanțe pastel precum culoarea untului, tonuri de bej, crem, roz, galben pai și gri deschis. Acestea captează mult mai bine lumina naturală și ajută la crearea unei atmosfere relaxante, plină de simplitate liniște.

Nu trebuie să eviți nici accentele de culoare și imprimeurile care conțin nuanțe vibrante precum albastru, turcoaz sau verde care sparg monotonia decorului și aduc un plus de veselie.

Dacă vrei un decor scandinav și mai primitor, citește și ghidul despre amenajare în stil hygge.

Un design scandinav merită mobilă de calitate

În minunata aventură de amenajare a locuinței în stil scandinav, ghidează-te după intuiție, simplitate și bucuria de a petrece timp în sanctuarul tău, în care se oglindește dragostea pentru natură și buna dispoziție.

La Mobexpert credem că locuința ta merită ce este mai bun – mobilier confortabil, rezistent, funcțional și, bineînțeles, arătos. Tocmai de aceea îl creăm chiar noi. Peste două treimi din mobilierul nostru este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru tine.

Dacă vrei să-ți decorezi casa sau apartamentul în stil scandinav, dar încă nu ai un buget stabilit sau pur și simplu vrei să-ți faci o idee mai clară, citește ghidul nostru despre cât costă să mobilezi un apartament sau o casă. Te poți folosi și de calculatorul de buget care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare. În plus, îți face munca mai ușoară oferindu-ți o listă cu recomandări de piese de mobilier care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău!

calculator buget

calculator buget

Dacă îți dorești să aduci stilul scandinav în locuința ta, dar nu știi de unde să începi, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Programează o ședință online gratuită și beneficiazăde ajutorul unui specialist în amenajări înterioare, astfel încât casa ta de vis să devină realitate.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)