Amenajarea unui living clasic: Idei și sfaturi pentru o sufragerie elegantă și confortabilă

Stilul clasic, caracterizat de echilibru, rafinament și confort este apreciat drept un stil care trece testul timpului și se distinge printr-o trăsătură aparte: nu se demodează niciodată. Piesele denotă eleganță și sunt piese de bază în amenajare care, de cele mai multe ori, se potrivesc indiferent de interior, astfel poți adăuga elemente moderne, dacă vrei să fii în pas cu tendințele. Dar, în timp ce trendurile vin și pleacă, stilul clasic râmâne.

Acesta face legătura între trecut și prezent și transformă orice spațiu în unul elegant în care confortul se îmbină perfect cu esteticul.

Dacă stilul clasic este cel care ți se potrivește, ți-am pregătit o listă cu idei și recomandări care să te ajute în amenajarea unui living clasic, deopotrivă funcțional, călduros și primitor.

Sumar


Cum amenajezi un living în stil clasic

Livingul clasic are un farmec aparte datorită designului confortabil, primitor și funcțional, care te ajută să te relaxezi.

Stilul clasic se deosebește prin eleganță, simplitate și simetria elementelor de decor. Un proiect de amenajare interioară în stil clasic pornește mereu de la un element central, în jurul căruia este decorată încăperea, cum ar fi canapeaua, biblioteca sau șemineul. Predomină culorile neutre și cele calde, mobilierul este voluminos, iar elementele sofisticate se integrează armonios în decor.

Mobilier voluminos cu elemente decorative

Mobila în stil clasic este funcțională, confortabilă și rafinată. Piesele de mobilier trebuie să se îmbine armonios din punct de vedere al stilului, cu elemente decorative, dar simple. Unele dintre ele pot fi chiar piese de artă, pe care îți va fi drag să le admiri de fiecare dată.

Mobilierul clasic este impunator și rafinat, fiind adesea realizat din lemn masiv. Piesele de mobilier din lemn masiv se remarcă prin rezistență, ornamente deosebite, finisaje impecabile, întrerupte de diverse elemente sculptate.

Chiar dacă stilul clasic este mai potrivit unui living mare, cu elementele potrivite poți obține un design clasic și într-o sufragerie de mici dimensiuni. Optează pentru mai puține elemente decorative, mobilier în linii cât mai simple (fără detalii ornamentale), dar multifuncțional și alege piese esențiale dispuse simetric.

De nelipsit într-o sufragerie clasică, trebuie să fie o vitrină din lemn masiv, o canapea confortabilă, măsuță de cafea, mobilierul pentru dining. Dacă spațiul îți permite, montează și un șemineu pentru a crea o atmosferă caldă, primitoare.

Dacă te numeri printre iubitorii de cărți și ți-ai dorit mereu o bibliotecă mare în care să le pui la loc de cinste, o sufragerie clasică îți oferă decorul ideal pentru asta.

Culori neutre și calde care te relaxează

Nuanțele caracteristice stilului clasic sunt cele calde și neutre care fac ca acesta să se numere printre cele mai elegante și rafinate alegeri în materie de amenajări interioare. Așadar, optează pentru alb sau culori pastel, precum bej, crem, galben pal, oliv, cărămiziu, fildeș și chiar și accente de auriu. Mobilierul, în schimb, de cele mai multe ori este în nuanțe închise de maro.

Pe de altă parte, într-un living clasic modern poți opta pentru piese de mobilier mai simple, deschise la culoare și pereți în nuanțe vibrante sau chiar pentru canapele și fotolii cu modele geometrice.

O alegere des întâlnită este combinarea mobilierului de culoare deschisă cu accente aurii sau argintii și pereți în culori vibrante. O variantă la fel de populară este mixul de culori precum burgund, bronz și mahon, iar culorile pastel pentru pereți și tavan se îmbină armonios cu un mobilier maro.

Materiale cât mai aproape de natură și textile prețioase

Dincolo de culorile reprezentative, stilul clasic se remarcă și prin materialele și textilele folosite în amenajare. Acestea ar trebuie să fie cât mai aproape de natură, elegante, dar fără a fi ostentative. Calitatea și rafinamentul acestora trebuie să se vadă de la o singură privire. Pentru pardoseli, optează pentru piatră, marmură sau lemn masiv.

Materiale prețioase precum mătasea naturală, taftaua sau catifeaua vor completa elegant orice decor clasic.

Canapelele și fotoliile sunt, de obicei, din catifea, piele naturală sau țesături prețioase. Poți adăuga pete de culoare cu perne decorative din țesături rafinate și plăcute la atingere cum ar fi bumbacul ori țesătură jacquard.

Corpuri de iluminat statement

Corpurile de iluminat pot transforma complet un spațiu, atât din punct de vedere funcțional, dar și estetic, iar într-un living clasic iluminatul este foarte important.

În amenajările în stil clasic, corpurile de iluminat sunt asemenea bijuteriilor. Candelabrul este un element specific, alături de lampadare elegante din pietre decorative sau sticlă. Mai poți folosi veioze, lumânări sau sfeșnice de bronz, care creează o atmosferă caldă și relaxantă.

Totodată, lumina slabă a unei lămpii de perete va face atmosfera din sufragerie mai intimă, mai confortabilă și îi va oferi un farmec aparte. Poți folosi astfel de lumini pentru a scoate în evidență diferite piese de mobilier, sau chiar obiecte decorative.

Decorațiuni rafinate și cât mai diverse

Decorațiunile își pun amprenta asupra stilului clasic și pot scoate în evidență rafinamentul și eleganța unei locuințe. Sunt adesea obiecte cu valoare artistică sau istorică, obiecte din porțelan sau sculpturi, toate îmbinându-se armonios într-un design clasic. Se potrivesc aici și elementele de decor care oferă acel aer de acasă precum fotografiile înrămate și tablourile.

Nu pot lipsi oglinzile statement cu detalii ornamentale care îmbogățesc spectaculos o sufragerie clasică și oferă un plus de rafinament.

Pentru ferestre poți opta pentru draperii din materiale grele uni, dar și cu model floral, geometric, abstract, cu dungi sau cu broderii. Dacă mergi pe varianta unor draperii simple, completează prin diverse accesorii de la ciucuri, franjuri, cordoane decorative și pana la diferite modele de drapaje.

Covorul este un element esențial pentru o sufragerie clasică. Acesta creează simetrie și delimitează zona de relaxare de alte zone din living.

Creează armonie și echilibru

Stilul clasic este un stil al eleganţei conservatoare, un stil care nu impresionează neapărat prin ostentativitate ci, mai degrabă, prin echilibru și simetrie. Culorile sunt inspirate din natură, formele geometrice sunt simple și clare, iar toate elementele dintr-un living clasic elegant aduc un plus de confort și rafinament.

Dacă vrei să știi mai multe despre cum să amenajezi un living indiferent de stil, citește ghidul nostru complet despre amenajarea livingului.

Un living clasic merită mobilă de calitate fabricată în România

Dacă ești în procesul de a amenaja o sufragerie clasică, pe lângă aspect, ține cont și de de calitatea pieselor, deoarece este o parte importantă a acestui stil de amenajare. Mobilierul din magazinele Mobexpert este produs în România, iar piesele sunt create pentru a fi rezistente, funcționale și confortabile.

În cazul în care nu ai un buget stabilit încă sau vrei să-ți faci o idee mai clară, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi mobilierul și decorațiunile potrivite.

În plus, acum te bucuri de primul planificator de buget cu prețuri concrete, creat de Mobexpert, care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și îți oferă și o listă de piese de mobilier recomandate, care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

Dacă ești hotărât să începi proiectul de amenajare a livingului, dar nu știi de unde să începi, serviciul de design interior Mobexpert este aici să te ajute. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre consultanții noștri și descoperiți împreună cum arată livingul ideal pentru tine și familia ta.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)