Amenajări interioare în stil minimalist: Idei de design simple, dar creative

Stilul minimalist este mai mult decât o modalitate prin care să amenajezi locuința într-un mod cât mai practic și estetic. Este o stare de spirit, o viziune asupra vieții care influențează și spațiul în care locuiești.

Stilul minimalist în designul interior e definit de simplitate și funcționalitate, un decor aerisit şi luminos, mobilier realizat din forme geometrice, curate şi linii drepte, care nu tolerează excesul de culori și detalii ornamentale. Dacă stilul minimalist este cel care ți se potrivește, ți-am pregătit o listă cu idei și recomandări care să te ajute în amenajarea unui spațiu, deopotrivă funcțional, călduros și primitor.

Sumar


Ce înseamnă stilul minimalist

În ultimii ani, stilul minimalist a câștigat tot mai mult teren și pe bună dreptate, deoarece efectele pozitive ale acestui stil merg dincolo de estetica plăcuta vizual. Premisa de less is more de la care pornește minimalismul este o potențială soluție pentru o viață mai liniștită și mai relaxată.

Minimalismul s-a impus în designul interior la începutul secolul al XX-lea și a venit ca o necesitate pentru a elibera interioarele caselor de obiectele inutile și excesul de accesorii și ornamente, care dau senzația de aglomerare și sufocare. Acesta își are rădăcinile în cultura tradițională japoneză, care spune că un spațiu trebuie să conțină doar lucrurile care înseamnă ceva.

Printre caracteristicile cele mai importante ale stilului minimalist se numără:

  • Simplitatea în forme și funcționalitatea
  • Culori neutre
  • Spații aerisite, foarte luminoase
  • Elemente decorative cât mai puține și deosebite
  • Folosirea ingenioasă a materialelor și texturilor, pentru a atrage din punct de vedere vizual

Chiar dacă poate părea simplu de realizat, este nevoie de creativitate şi ingeniozitate pentru a crea un spaţiu minimalist care să debordeze de rafinament şi eleganţă. Ideal atât pentru locuințe mari, dar și pentru cele de mici dimensiuni, cum ar fi amenajarea unui apartament sau a unei garsoniere. Motivul este cât se poate de simplu – un spațiu restrâns cere o amenajare cât mai aerisită, iar stilul minimalist asta presupune.

Idei de mobilier minimalist

Minimalismul și funcționalitatea merg mână în mână. Mobilierul minimalist este rezistent, practic și confortabil, fără piese voluminoase care ocupă prea mult loc.

Optează pentru mese din sticlă cu accente metalice sau lemn, canapele extensibile în linii drepte şi culori neutre fără imprimeuri, taburete , biblioteci care pot ascunde televizorul, polițe și etajere din plăci de lemn subțiri și ușoare, fără ornamente inutile. Toate acestea creează un spațiu liniștitor și primitor, de o estetică atemporală.

O cerință a stilului minimalist este respectul acordat calității materialelor și simțul spațiului. Mizează pe obiectele de mobilier funcționale și alege materiale cum ar fi sticlă mată sau transparentă cu o textură ușor lucioasă, metal, PAL melaminat, lemn, piatră și piele.

Living

Un living minimalist este imaginea unui spațiu curat și aerisit. Sunt preferate piesele cu forme geometrice, de dimensiuni joase, cu laturi drepte, suprafețele netede, mobilierul ușor și multifuncțional și finisajele neutre.

Optează pentru o canapea extensibilă dreptunghiulară cât mai practică și utilă, cu picioare drepte, fără mânere sau perne decorative. Completează cu o măsuță de cafea , alege un model compact, din sticlă sau lemn.

Dacă obișnuiești să lucrezi de acasă, o alegere inspirată este un birou cu un design simplu, dar bine compartimentat, unul cu blat mobil pe care îl poți muta cu ușurință acolo unde dorești sau chiar o măsuță cu lift top. Nu uita de casetiere depozitare în care să așezi la locul lor și în ordine documentele, hârtiile și alte lucruri de care ai nevoie.

Descoperă mai multe poze și recomandări care să te ajute pentru amenajarea biroului de acasă.

Pentru un plus de stil te poți orienta către o piesă de mobilier statement precum o bibliotecă , o comodă sau o consolă cu un design original, care să fie zona de interes central al sufrageriei sau poți opta pentru piese mai simple și să lași corpurile de iluminat și obiectele decorative să spună povestea.

Pentru mai multe idei și inspirație, citește ghidul nostru despre amenajarea livingului.

Dormitor

Cum dormitorul e locul unde mergi să te relaxezi, să reflectezi și să-ți încarci bateriile, amenajarea în stil minimalist poate să-ți aducă exact calmul de care ai nevoie. Încearcă să ții liniile mobilierul cât mai clare, simple și bine definite. Un dormitor minimalist e definit în mare parte de suprafețe plane, iar ornamentele sunt ținute la minimul absolut.

Patul este piesa de mobilier cheie pe care se pune accentul și care va determina atmosfera întregii încăperi. Optează pentru un pat care dispune de cat mai mult spațiu de depozitare. Patul cu două sau trei sertare îți va permite să depozitezi în ordine toate lucrurile de care ai nevoie.

De asemenea, poți opta pentru un pat multifuncțional, care ascunde un loc de adițional de dormit. O altă soluție inovativă pentru amenajarea spațiilor foarte mici și care îți va da mai multă libertate de mișcare în dormitorul minimalist, este și mobilierul inteligent, cum sunt paturile rabatabile pe care le poți „ascunde” în perete.

Descoperă tot ce trebuie să știi despre dimensiunea patului și cum să-l alegi pe cel potrivit pentru nevoile tale.

Tonurile neutre, cum ar fi albul, bej deschis, gri pal, sunt primul pas pentru a obține acel vibe minimalist în dormitor. Asta nu înseamnă că accentele de culoare nu-și au locul. Din contră, te poți juca cu diferite culori mai intense – niște perne decorative , un pled pufos sau alte elemente de decor – vor avea un impact vizual puternic.

Află mai multe despre ce piese de mobilier sunt esențiale din ghidul nostru despre amenajarea dormitorului.

Bucătărie

Stilul minimalist este caracterizat de combinații simple, de culori și mobilier cu forme clare și bine definite. Detaliile ornamentale ar trebui să lipsească din designul pieselor de mobilier, de aceea dulapurile cu mâner ascuns se vor potrivi de minune în amenajarea unei bucătării minimaliste.

Te poți juca cu texturile, combinând diverse materiale, de la lemn la sticlă, marmură sau chiar beton. Pentru o bucătărie cu un design minimalist și practic poți opta pentru un mobilier din pal melaminat lucios în culori deschise precum alb, bej sau gri.

Alege suporturi de ustensile de gătit care se montează pe perete, mese extensibile cu un design deosebit, scaune rezistente, comode și ușoare și cutii de depozitare pe care le poți aranja direct pe blat.

Află mai multe despre piesele de mobilier esențiale din ghidul nostru despre amenajarea bucătăriei.

Baie

Stilul minimalist pune accent pe estică și utilitate și se potrivește oricărui tip de baie, indiferent de dimensiuni. Alege obiecte sanitare mai mici și pune accent pe mobilă, îmbinând elementele cât mai practic. Optează pentru un mobilier cu accente metalice, cu un design simplu care să creeze ideea unui spațiu aerisit.

Alege culori neutre de alb, gri sau bej și folosește o paletă de culori vii pentru covoarele de baie, Completează designul cu polițe și rafturi metalice, suporturi pentru săpun, periuță și pastă de dinți. Poți monta o cabină de duș cu cadă, care să nu îți fure mult spațiu și, în același timp, să îți ofere confortul de care ai nevoie.

Într-o baie de mici dimensiuni, dulapurile verticale sunt mai adecvate stilului minimalist, în locul etajerelor care lăsa cosmeticele și alte obiecte la vedere, iar în acestea poti așeza organizatoare speciale pentru sertare.

Descoperă mai multe idei și sfaturi pentru amenajarea unei băi așa cum îți dorești.

Hol

Cu piesele de mobilier și accesoriile potrivite vei reuși să transformi holul într-un spațiu funcțional și aspectuos, care să-ți transmită: “Bine ai venit acasă!”

Pentru un decor minimalist deosebit alege mobilier cu linii drepte, bine definite, în culori neutre, cum ar fi alb, bej, gri, sau maro. Ca să spargi monotonia, folosește modele geometrice în amenajare, fie prin includerea tapetului sau cu ajutorul diverselor obiecte decorative.

Dacă vrei să afli mai multe idei și recomandări utile citește ghidul nostru despre amenajarea holului.

Decorațiunile interioare

Atunci când decorezi o casă în stil minimalist este indicat să ai în vedere că nimic nu trebuie să încarce atmosfera, să plictisească sau să obosească privirea.

Obiectele decorative, într-un număr cât mai mic, sunt de factură modernă, cu tendințe „avangardiste”. Optează pentru o vază cu un design deosebit, o fructieră din sticlă, o oglindă cu rame de metal sau un tablou în culori puternice care va arăta excelent pe un perete în culori neutre.

Adaugă personalitate încăperilor cu un covor simplu, ușor, fără culori intense și geometrii complicate. Îl poți așeza în fața canapelei cât să o încadreze, să delimitezi zona de dining sau în dormitor în fața patului.

Alt element care contribuie semnificativ la schimbarea decorului interior minimalist este și tapetul . Alege un model care să se îmbine armonios cu mobilierul și ai grijă să nu încarce inutil spațiul. Limitează-te la un singur perete sau folosește-l pentru a delimita diferite zone din cameră, cum ar fi spațiul de lucru sau zona de relaxare.

Ferestrele, prin care ar trebui să pătrundă cât mai multă lumină naturală, sunt foarte importante în amenajarea minimalistă. Optează pentru perdele și draperii cât mai transparente și deschise la culoare. Pentru un plus de eleganţă, în locul draperiilor şi al perdelelor alege jaluzele sau storuri romane de efect.

Descoperă întreaga noastră gamă de decorațiuni pentru locuința ta.

Iluminarea

Lumina este una dintre principalele aspecte ale minimalismului și este de preferat să fie cât mai multă și mai caldă. Optează pentru corpuri de iluminat arhitecturale sau geometrice, cu linii drepte, care să aducă un plus de stil încăperilor.

Locul lustrelor tradiţionale este luat de lustre și pendule metalice, realizate artistic, sau de unele foarte fine, cu abajururi din hârtie. Neoanele ascunse în scafele de rigips montate pe tavan, spoturile încastrate, aplicele din sticlă în forme geometrice, lampadarele și veiozele cu un design deosebit sunt specifice pentru o amenajare în stil minimalist.

Culori potrivite în designul interior minimalist

Stilul minimalist este caracterizat de culori neutre și folosirea unor tonuri de gri, bej, verde, alb și negru. Combinațiile monocrome, nuanțele reci și contrastul închis-deschis, toate creează acea atmosferă intimă și relaxantă. Totodată, datorită îmbinării acestor culori neutre, se creează iluzia unui spațiu vast și aerisit.

Pentru a încălzi spațiul și a domoli din răceala dată de culori și formele geometrice simple, alege mobilier în culori naturale de lemn în combinație cu nuanțe de alb sau unt. Totodată, pentru un decor mai interesant, folosește pete de culoare și patternuri la nivelul mobilierului și al obiectelor decorative.

Culoarea poate fi folosită pentru a crea un design atrăgător, fără a renunța la minimalism, atât timp cât se păstrează o paletă relativ mică, de 1-3 culori. Dacă vrei pentru pereții tăi o culoare vibrantă, atunci pictează doar unul dintre pereți, astfel încât acesta să devină centrul de interes al camerei și să rupi puțin monotonia decorului.

Amenajări interioare minimaliste cu mobilă de calitate fabricată în România

Rolul stilului minimalist în designul interior este de evadare din lumea haotică şi de apropiere de simplitate şi ordine. Îmbrățișând minimalismul nu înseamnă nicidecum o amenajare fadă, ci să te bucuri din plin de calitate și confort.

La Mobexpert credem că locuința ta merită ce este mai bun – mobilier confortabil, rezistent, funcțional și, bineînțeles, arătos. Tocmai de aceea îl creăm chiar noi. Peste două treimi din mobilierul nostru este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru tine.

Dacă vrei să-ți decorezi casa sau apartamentul în stil minimalist, dar încă nu ai un buget stabilit sau pur și simplu vrei să-ți faci o idee mai clară, citește ghidul nostru despre cât costă să mobilezi un apartament sau o casă. Te poți folosi și de calculatorul de buget care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare. În plus, îți face munca mai ușoară oferindu-ți o listă cu recomandări de piese de mobilier care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău!

calculator mobila
Dacă stilul minimalist este cel care ți se potrivește și vrei să îți (re)amenajezi locuința conform principiilor minimalismului, serviciul de design interior Mobexpert vine în întâmpinarea ta cu cele mai pottrivite soluții. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre specialiștii noștri în design interior și lasă-te inspirat.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)