Amenajări interioare rustice: Idei, mobilier și decorațiuni pentru propria oază de liniște

Atemporal și versatil, stilul rustic crează o atmosferă caldă și primitoare, care transformă fiecare minut petrecut în casa ta într-o evadare în aer liber unde timpul parcă se oprește în loc. Șarmul deosebit al interioarelor rustice stă în materialele naturale, culorile calde și decorațiunile tradiționale care aduc aminte cu nostalgie de copilăria în casa bunicilor și de frumusețea unei cabane la munte.

Dacă acesta este stilul care ți se potrivește și vrei să-ți transformi locuința într-un spațiu deopotrivă, estetic și confortabil ți-am pregătit o listă de idei și recomandări care să te ajute în crearea unui interior rustic.

Sumar


Ce înseamnă stilul rustic?

Interiorul rustic este caracterizat prin simplitate, atmosferă călduroasă și elemente care amintesc de frumusețea naturii. Cu un accent puternic pe confort și funcționalitate, designul rustic folosește predominant materialele naturale, culorile pământii și printurile florale și se remarcă prin suprafețele neregulate, nefinisate.

Deoarece majoritatea suprafețelor și obiectelor sunt păstrate cât mai simple, printurile în diverse forme geometrice sunt cele care stârnesc interesul și aduc un plus de stil decorului. De la tapițeria canapelelor sau fotoliilor, până la covoare, perne sau draperii aceste modele vin în completarea decorului rustic.

Stilul rustic se poate combina cu ușurință și cu alte stiluri de amenajare fără a-și pierde din farmec. Poți mixa fără probleme elementele rustice cu cele contemporane pentru o amenajare rustică modernă în pas cu tendințele în design interior, ba chiar se completează destul de bine și poți construi un decor armonios, confortabil și primitor.

Idei și modele de mobilier rustic

Pentru a crea o atmosfera rustică sunt suficiente câteva piese de mobilier bine alese și distribuite echilibrat. Mobila și decorațiunile rustice tind să fie bogate în elemente decorative, fie că vorbim despre texturi, imprimeuri sau elemente sculptate.

Piesele de mobilier sau obiectele cu aspect vechi și uzat precum un bufet, un cufăr sau lăzile de zestre țărănești, toate vor completa interiorul rustic într-un mod armonios. Orice lucru vechi care poate fi refolosit după o simpla recondiționare este binevenit.

Living

Dacă vrei să amenajezi un living rustic pune accent pe confort și include cât mai multe piese de mobilier și elemente potrivite pentru spațiul tău de relaxare. Un living cu aspect rustic are la bază lemnul îmbinat cu accente metalice sau piatră, așadar, alege pardoseli din lemn sau pereți placați, mobilier din lemn masiv sau cu accente lemnoase puternice, cu aspect patinat.

Optează pentru canapele rustice voluminoase pe care poți pune perne decorative și pături din materiale naturale precum lâna, bumbacul sau inul, cu motive tradiționale, fotolii voluminoase cu margini și picioare din lemn cu tapițerie în diverse forme geometrice, o măsuță de cafea din lemn masiv. Un alt detaliu care va scoate dormitorul din anonimat este includerea unei biblioteci.

Dacă zona de dining face parte din living, alege o masă impozantă cu scaune din lemn cu spătar înalt și netapițate. Iar pentru o atmosferă relaxată, de poveste nu uita de șemineu, punctul de atracție al încăperii care va adăuga un plus de căldură și acel sentiment de coziness.

Citește ghidul nostru despre amenajarea livingului și afla care sunt piesele de mobilier care nu trebuie să-ți lipsească din această încăpere.

Dormitor

Într-un dormitor care emană o energie reconfortantă, optează pentru un pat cu cadru de lemn cu aspect nefinisat. Completează decorul cu o noptieră cu detalii decorative încastrate sau elemente metalice din fier forjat, o masă de toaletă cu oglindă și o banchetă în care să depozitezi diverse lucruri de care ai nevoie.

Țesăturile din fibre naturale trebuie să se regăsească atât în așternuturile de pat, dar și în cuverturi, covoare, perdele etc. Pentru decor alege pleduri și pături cu motive tradiționale sau elemente din blană artificială, dar și cele tricotate vor da un suflu deosebit încăperii.

Citește ghidul nostru pentru mai multe idei inedite despre cum să-ți amenajezi dormitorul și care sunt piesele de mobilier esențiale. Iar dacă dispui de spațiu limitat, te ajutăm cu sfaturi utile și pentru amenajarea unui dormitor mic.

Bucătăria

Mobila într-o bucătărie rustică trebuie să fie cât mai simplă, cu suprafețe nefinisate, cu linii mai unduite și elemente metalice la vedere, cum ar fi balamalele, zăbrelele sau mânerelele. Seturile de veselă din ceramică, borcanele și bolurile colorate, tacâmurile puse la vedere în vitrine și bufete, fac și ele parte din farmecul unui interior rustic.

Pentru mai multe idei și sfaturi citește ghidul nostru despre amenajarea unei bucătării rustice.

Baia

În designul unei băi rustice este indicat să îmbini mobilierul și ornamentele din lemn cu decorurile din piatră naturală, aceasta poate fi folosită atât pentru a placa podeaua cât și pereții de lângă cadă sau din cabina de duș. Alege gresia și faianța cu forme geometrice, dungi sau chiar buline. Pentru depozitare, montează rafturi deschise, suporturi cu aspect natural și completează cu un coș împletit pentru depozitare.

Care sunt piesele de mobilier esențiale și cum să le potrivești descoperi mai mult din ghidul nostru despre amenajarea băii.

Hol

Un pantofar, un cuier, o consolă din lemn antichizat, cu linii și forme ușor sculptate nu ar trebui să lipsească dintr-un hol amenajat în stil rustic.

Idei de design inedite și ce alte piese de mobilier sunt potrivite afli din ghidul nostru despre amenajarea holului.

Decorațiuni interioare rustice

Interioarele rustice abundă în decorațiuni simple, dar pline de rafinament și fiecare accesoriu are un scop anume, fără să existe obiecte care aglomerează inutil spațiul.

Pentru pereții camerelor alege oglinzi cu rame din lemn și aspect patinat, care se potrivesc perfect pe un perete acoperit cu scanduri, cărămidă sau piatră, ori un tapet care imita aceste tipuri de materiale. Decorațiunile de perete rustice create din bucăți de lemn sunt de efect și dau un aer natural și proaspăt oricărui interior.

Confecționate din in, iută sau lână, cu sau fără franjuri, covoarele rustice cu aspect uzat se potrivesc de minune în acest decor și creează o atmosferă confortabilă, caldă și plină de naturalețe. Optează pentru covoare de diferite forme și culori cu motive tradiționale, geometrice sau imprimeuri florale.

Descoperă mai multe modele de covoare în gama noastră completă.

Pentru interioare rustice ca la carte, nu neglija nici ferestrele. Optează pentru draperii și perdelele din fibre naturale precum inu sau cânepa în culori calde de alb sau culoarea untului, cu câteva detalii colorate, broderii în motive tradiționale sau printuri geometrice ori florale. Dacă mergi pe varianta unor draperii simple, completează prin diverse accesorii de la ciucuri, franjuri, până la cordoane decorative.

Tot în categoria decorațiunilor care nu trebuie sa lipsească din casele rustice sunt si ghivecele din ceramică mată sau piatră naturală , un ceas de perete rafinat cu cadran din lemn, cutiile și coșurile depozitare împletite.

Descoperă întreaga noastră gamă de decorațiuni pentru locuința ta.

Iluminarea

Corpurile de iluminat pot schimba complet amenajarea, așa că optează pentru finisaje antichizate, ce vor aduce un plus de farmec în locuința ta. Un corp de iluminat deosebit, cum ar fi un candelabru rustic sau o lustră cu structură de lemn și metal, vor completa frumos designul încăperii.

Optează și pentru veioze sau aplice din lemn sau fier forjat, iar pentru o atmosferă mai caldă și relaxantă folosește sfeșnice și felinare sau lumânări .

Explorează întreaga noastră colecție de corpuri de iluminat .

Culori potrivite în amenajările interioare rustice

Cromatica specifică stilului rustic urmărește să creeze o atmosferă plină de farmec, care să te ducă cu gândul la o evadare în natură sau o cabană la munte, dar și să pună în valoare piesele de mobilier și decorațiunile.

Încearcă să replici culorile dintr-o grădină îmbelșugată, folosind predominant culori neutre și calde precum alb, maro bej sau gri deschis care te îndeamnă la visare, dar există loc și pentru culori vibrante și îndrăznețe precum albastru, verde, portocaliu care amintesc de fructele și legumele proaspete.

Oferă un aer deosebit încăperilor prin pete de culoare cum ar fi fețele de masă vesele, covoarele cu forme geometrice, vesela cu design floral sau draperii cu imprimeuri colorate. Compune o cromatică ce evocă frumusețea naturii și bucură-te de un spațiu ce te poartă cu gândul la vacanța petrecută la bunici la țară.

O casă rustică merită mobilier românesc de calitate

Definit de căldură și farmec, un interior rustic e aproape ca o evadare într-o căsuță de la poalele muntelui și fiecare încăpere este transformată într-o oază de liniște și frumusețe naturală.

Dacă plănuiești să-ți amenajezi casa în stil rustic pe lângă aspect, ține cont și de de calitatea mobilei. Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în România, iar piesele sunt create pentru a da stil și personalitate locuinței tale, dar și pentru a fi extrem de practice și confortabile.

Și pentru că ne dorim să-ți fim cât mai mult de ajutor, pe lângă sfaturi și idei practice, am creat și un un ghid special pentru a estima cât costă să mobilezi un apartament, pentru ca tu să-ți planifici amenajarea locuinței până la cel mai mic detaliu.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

Dacă ți-ai dori să aduci stilul rustic în locuința ta, dar nu ți-e clar cum ai putea face asta, serviciul de design interior Mobexpert este aici să te ajute. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre consultanții noștri și află cum să-ți transformi locuința în oaza de relaxare și eleganță rustică pe care ai visat-o mereu.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)