(Re)amenajarea apartamentului: Cât costă să mobilezi fiecare cameră din casă

Te-ai mutat recent în casă nouă și ești pus față-n față cu provocarea de a-ți amenaja locuința? Sau poate ai nevoie de o schimbare și reamenajarea apartamentului pare un punct bun de plecare? Indiferent de motivație, odată ce ai decis să decorezi apartamentul te vei confrunta inevitabil cu o întrebare care dictează mare parte din deciziile tale: cât o să coste amenajarea?

Cu atât de multe opțiuni la dispoziție, de la stiluri de design interior la materiale din care să alegi, aproximarea bugetului poate deveni un proces extrem de copleșitor.

Dar fii fără griji. Luând fiecare cameră importantă în parte, acest ghid te va ajuta să-ți faci o idee mai clară asupra costurilor amenajării unei locuințe. Ține cont de faptul că ne vom referi strict la mobilarea apartamentului. Costurile incluse nu includ renovarea, finisajele sau manopera.

Sumar


Ce fel de amenajare vrei: buget economic, buget mediu sau buget premium?

Toți suntem diferiți, din fericire, lucru la fel de valabil pentru preferințele, nevoile și …bugetele noastre. Așadar, în funcție de tipul de design pe care ți-l dorești, acest ghid te va ajuta să aproximezi un buget minim pentru amenajarea fiecărei camere din casă sau chiar a întregii locuințe.

Am împărțit tipurile de amenajări în trei categorii: amenajări cu buget economic, amenajări cu buget mediu și amenajări cu buget premium. Dar ține cont și de faptul că de cele mai multe ori, în procesul de mobilare apar cheltuieli neașteptate sau apar piese de care te îndrăgostești la prima vedere. Chiar și cel mai bine planificat buget poate suferi schimbări odată ce te apuci de amenajarea propriu-zisă.

Un alt factor care va influența bugetul pentru amenajare va fi și suprafața camerei sau a locuinței. O încăpere cu dimensiuni generoase cere mai multe piese de mobilier sau mai voluminoase, ceea ce se poate traduce în cheltuieli mai ridicate.

Pe de altă parte, o cameră mai mică nu înseamnă neapărăt costuri mai scăzute. În cazul în care vrei să folosești la maxim spațiul de care dispui, este recomandat să alegi piese multifuncționale, care iarăși, pot avea prețuri mai mari.

Am inclus în acest ghid toate piesele de mobilier pe care le găsești de obicei în fiecare cameră din casă, astfel încât tu să le alegi doar pe cele pe care le consideri esențiale pentru nevoile tale.

Iată care sunt cele mai importante diferențe dintre aceste trei tipuri de amenajare:

Amenajare cu buget economic

Uneori, nu este nevoie să cheltui sume exorbitante pentru a obține o amenajare interioară exact pe gustul tău. Cu un pic de creativitate, mult bun gust și cu ajutorul piesele potrivite, chiar și cu un buget economic la dispoziție, îți poți îndeplini toate scopurile în materie de decor.

Amenajare cu buget mediu

O amenajare cu buget mediu nu presupune alegerea celor mai ieftine soluții, dar a celor care permit un design stylish, pliat pe nevoile și preferințele tale și care oferă piese de mobilier la prețuri accesibile. Stai liniștit, nu vei sacrifica din rezistența și calitatea mobilei dacă mergi cu acest tip de amenajare.

Amenajare cu buget premium

În cazul unei amenajări high-end nu doar prețurile urcă considerabil, dar și calitatea. Materialele sunt speciale, rezistente, deosebite, iar în amenajare se acordă o atenție deosebită detaliilor.

Cât va costa amenajarea livingului?

Livingul este una dintre cele mai importante încăperi din casă, de aceea și amenajarea acestuia va necesita un buget mai ridicat. În primul rând, dimensiunea livingului va dicta cât costă să-l amenajezi.

Dacă ai un living mare și larg și vrei să creezi un mediu care încurajează socializarea, o idee bună este să incluzi în amenajare o canapea de trei locuri și (cel puțin) un fotoliu accent. Poți încerca să combini diferite materiale și texturi pentru a crea un aspect mai elevat și mai interesant, chiar și cu un buget mai mic.

Dacă locuiești la bloc și ai o sufragerie de mici dimensiuni, dar și un buget mai limitat, alege o canapea mai mică și include niște taburete interesante pentru a crea mai multe locuri de șezut sau optează pentru un colțar elegant care se va dovedi confortabil și funcțional.

Nici importanța măsuței de cafea nu poate fi trecută cu vederea. Aceasta e locul perfect să pui băuturile și gustările când te relaxezi în canapea și totodată aduce un plus de stil întregii încăperi. În funcție de designul măsuțelor de cafea, funcționalitatea acestora – de exemplu, există măsuțe pentru living cu lift-top care pot deveni birou – și calitatea materialelor, prețurile variază.

Corpurile de iluminat sunt esențiale nu doar din punct de vedere practic, dar și pentru valoarea estetică adusă spațiului. Ca sursă de lumină principală, pentru un design interior high-end, poți opta pentru un candelabru impozant sau un lampadar cu aspect mai deosebit.

Covorul trebuie să fie proporțional cu dimensiunile încăperii. În funcție de materialele din care este fabricat și tehnica folosită, prețurile vor fi diferite. De exemplu, pentru o amenajare premium poți opta pentru covoarele Ziegler, care sunt realizate într-un mod cu adevărat unic: înnodate manual, realizate integral din lână, prin tehnica nodurilor persane. Un alt model care vine cu un preț pe măsură sunt covoarele țesute manual, eventual dintr-un amestec interesant de materiale.

Nicio sufragerie nu ar fi completă fără obiectele decorative potrivite care dau spațiului caracter și personalitate. Poate fi vorba de un tablou impresionant pe peretele din spatele canapelei, de niște vaze ornamentale ce scot în evidență florile sau de rame foto așezate pe o consolă sau pe măsuța de cafea.

În funcție de bugetul pe care-l ai la dispoziție, poți alege să incluzi sau să excluzi unele piese. De exemplu, dacă deja ai o măsuță de cafea, poți renunța la măsuțele adiacente canapelei și la veioze. Redu numărul obiectelor decorative costisitoare și investește mai mult într-o canapea mai mare sau mai confortabilă. Până la urmă, tu decizi prioritatea elementelor pe care le incluzi în decor.

Iată cât costă aproximativ să amenajezi un living:

Piese de mobilier
pentru living
Nr.
piese
Low-Budget
(RON)
Budget-Friendly
(RON)
High-End
(RON)
Canapea 1 2,000 3,500 5,500
Măsuță de cafea 1 300 650 1,000
Covor 1 350 900 1,500
Corp de iluminat
(candelabru)
1 400 1,000 2,500
Fotoliu 1 900 2,000 3,500
Comodă TV 1 700 1,500 2,500
Scaun 1 600 1,000 1,500
Draperii n/a 200 250 400
Decorațiuni n/a 250 500 1,000
Măsuță canapea 2 n/a 500 1,300
Lampadar 1 500 700 1,000
Bibliotecă 1 1,500 4,500 4,500
Birou 1 700 1,200 1,900
Total de la 8,400 (1,700 EUR)

de la 16,200 (3,200 EUR)

de la 28,100 (5,700 EUR)

Descoperă tot ce trebuie să știi despre amenajarea unui living pe gustul tău.

Buget necesar pentru amenajarea dormitorului

În cazul amenajării dormitorului, lucrul în care trebuie să investești cel mai mult esta patul. Indiferent pentru ce tip de buget optezi – economic, mediu sau premium – asigură-te că alegi un pat rezistent și confortabil. Optează pentru linii clasice și materiale de calitate pentru un design timeless de care te poți bucura mai mult timp.

Un pat cu o structură realizată din lemn masiv sau tapițat în piele va da un aer aristocratic dormitorului, însă va necesita și un buget mai ridicat. Poți găsi paturi la fel de arătoase și pentru o amenajare budget-friendly și chiar low budget, doar că vor fi confecționate din imitație de piele în loc de piele naturală, panouri din PAL în locul lemnului masiv.

La fel de multă importanță trebuie să acorzi și alegerii saltelei. Pentru un somn cât mai odihnitor și pentru o stare de bine care te însoțește pretutindeni, optează pentru o saltea de calitate superioară indiferent de stilul în care îți amenajezi locuința.

Poți găsi o saltea excelentă cu arcuri sau spumă la prețuri foarte accesibile. Dar dacă nu pui un preț pe confort, optează pentru saltelele Tempur. Acestea sunt mai costisitoare, dar tehnologiile inovatoare ce stau la baza lor fac diferența.

Află cum alegi salteaua potrivită pentru tine și cei dragi.

Un set de cuvertură nu doar protejează patul, dar adaugă un plus de bun gust în decorul dormitorului și creează condițiile ideale pentru relaxare.

Dulapul și noptiere sunt esențiale în dormitor, întrucât acestea îți oferă spațiu indispensabil pentru depozitarea lucrurilor, dar totodată contribuie și la aspectul estetic al încăperii. Prețurile vor varia în funcție de dimensiunea dulapului și materialele din care e confecționat.

Pentru a contura o atmosferă plăcută în dormitor, așează pe noptiere câte o veioză , la lumina căreia poți să citești seara înainte de culcare. În general, sursele de iluminat ne influențează starea de spirit, așa că pentru a asigura lumina ambientală este indicat să alegi un corp de iluminat, cum ar fi o lustră sau un pendul, care să scalde camera într-o lumină relaxantă.

Includerea unui covor în amenajare întregește aspectul încăperii și creează senzația de confort și căldură. Iar ca să ai un dormitor cu adevărat de vis, nu uita să-l personalizezi cu ajutorul obiectelor decorative. Alege numărul și valoarea acestora în funcție de bugetul pe care-l ai la dispoziție.

De asemenea, o oglindă, cu siguranță își are rolul în amenajarea dormitorului. Poți opta pentru o oglindă de perete care va acorda un plus de stil încăperii, sau, dacă ai un buget mai limitat, renunță la aceasta și alege un dulap care are oglinzi pe post de uși. Așa vei economisi niște bani pe care poți să-i investești în alte piese pe care le consideri necesare.

Iată cât costă să-ți amenajezi dormitorul:

Piese de mobilier
pentru dormitor
Nr. piese Low-Budget
(RON)
Budget-Friendly
(RON)
High-End
(RON)
Pat 1 1,000 2,500 4,000
Saltea 1 600 1,500 2,500
Dulap 1 1,300 2,000 4,000
Noptieră 2 2x 400 2x 600 2x 900
Veioză 2 2x 200 2x 400 2x 600
Corp de iluminat 1 400 1,000 2,500
Comodă 1 500 1,500 2,500
Set așternut pat 1 600 800 1,100
Oglindă 1 200 600 4,000
Decorațiuni n/a 200 500 1,000
Covor 1 100 300 600
Total (RON)

5,550 (1,200 EUR)

11,700 (2,300 EUR)

23,700 (4,800 EUR)

Află tot ce trebuie să știi despre amenajarea dormitorului.

Costuri pentru amenajarea bucătăriei

Bucătăria este inima casei, locul unde gătești, socializezi și unde poți chiar să te relaxezi alături de cei dragi. De aceea, amenajarea bucătăriei e unul dintre cele mai importante proiecte când vine vorba de mobilarea casei sau apartamentului.

pret amenajare bucatarie

Bucătărie Louis Philippe
Solicită o ofertă personalizată.

Pentru o amenajare economică, poți opta pentru o bucătărie complet utilată, care include toate elemente esențiale pentru un spațiu funcțional și estetic, perfect pentru gătit. Singurul inconvenient este faptul că nu poți să personalizezi această bucătărie în funcție de preferințe sau particularitățile spațiului tău.

Dar bucătăriile de-a gata nu sunt singura opțiune potrivită pentru decorurile budget-friendly. Poți găsi diferite bucătării aparținând diferitor game pe care poți să le personalizezi la prețuri accesibile.

Dacă mergi pe ideea unei amenajări premium, cel mai indicat este să ai o bucătărie custom made. Astfel, poți crea bucătăria ideală personalizând detaliile care dau caracter spațiului.

pret amenajare bucatarie la casa

Bucătărie Time
Solicită o ofertă personalizată.

O bucătărie nu ar fi completă fără masă și scaune. Prețurile diferă în funcție de material și dimensiune. Pentru a crea o idee de unitate, indiferent de stilul de amenajare ales, scaunele trebuie să se potrivească cu masa. De asemenea, decide câte scaune cumperi în funcție de câte persoane le vor folosi, dar nu uita să incluzi câteva extra pentru acele ocazii când ai invitați la cină.

Iată cât costă amenajarea bucătăriei:

Piese de mobilier
necesare în bucătărie
Nr. piese Amenajare buget economic
(RON)
Amenajare buget mediu
(RON)
Amenajare buget premium
(RON)
Masă 1 600 1,300 2,700
Scaun 4 4x 150 4x 350 4x 750
Lustră 1 400 1,000 2,500
Mobilier complet cu electrocasnice 1 3,900 6,300 9,900
Total de la 5,200 (1,100 EUR)

de la 9,300 (1,880 EUR)

de la 15,700 (3,100 EUR)

Descoperă în ghidul nostru cum să-ți amenajezi bucătăria la care ai visat mereu.

De ce buget ai nevoie pentru a-ți amenaja baia?

Baia este una dintre cele mai importante încăperi din orice locuință. Sinonim cu relaxarea și curățenia, acest spațiu trebuie amenajat cu mobilier funcțional, rezistent și deosebit din punct de vedere stilistic.

O cadă de baie nu ar trebui să lipsească dintr-o baie ce se regăsește în partea high-end a spectrului. Vei descoperi că sentimentul de relaxare pe care-l trăiești când îți organizezi o mică escapadă la spa chiar acasă merită pe deplin această investiție.

În cazul unei băi de dimensiuni mai mici o cabină de duș este soluția optimă. Vei economisi spațiu și bani, întrucât costurile sunt mai accesibile.

Masca de lavoar potrivită dă o notă luxuriantă băii, așa că aceasta, cu siguranță, își are locul într-o amenajare interioară high-end. Optează pentru una cu blatul din ceramică sau piatră pentru o notă estetică deosebită.

Vasul de toaletă trebuie ales cu atenție în funcție de spațiul disponibil, forma șezutului, materialul din care este confecționat și designul general al încăperii. Bugetul joacă un rol la fel de important. Iar dacă ai o baie mai mare, poți opta chiar și pentru un bideu, care, însă, nu este o condiție esențială, mai ales pentru amenajările low budget.

Nici o baie nu ar fi completă fără oglindă. Fie că alegi să o cumperi ca parte a unui set cu mască de lavoar sau separat, funcționalitatea și necesitatea acesteia sunt de necontestat.

Iată care este bugetul pe care trebuie să-l aloci pentru amenajarea băii:

Piese de mobilier
necesare în baie
Nr. piese Amenajare buget economic
(RON)
Amenajare buget mediu
(RON)
Amenajare buget premium
(RON)
Cabină de duș/Cadă 1 800 1,300 3,000
Lavoar 1 290 750 1000
Mască lavoar 1 350 900 1,300
Vas de toaletă 1 630 850 1,000
Radiator 1 250 600 1,000
Oglindă 1 300 700 1,000
Baterie lavoar 1 250 500 900
Total de la 2870 (582 EUR) de la 8,700 (1,800 EUR) de la 20,600 (4,200 EUR)

Descoperă idei și sfaturi pentru amenajarea unei băi ca în reviste.

Costuri pentru amenajarea holului

Amenajarea holului este adeseori trecută cu vedere dar nici o locuință nu poate fi considerată perfect amenajată până holul nu arată ca la carte.

Piese precum pantofarul, garderoba sau cuierul vor fi prezente în orice hol, la casă sau la bloc, dar diferența dintre un hol low budget, budget-friendly și unul high-end stă în detalii. Amenajarea unui loc pentru șezut în care incluzi un fotoliu confortabil, crearea unui punct de interes prin includerea unui tablou mare, înglobarea unui lampadar unic în design, deși nu sunt hotărâtoare din punct de vedere logistic, își spun cuvântul prin contribuția stilistică.

În cazul unui buget mai redus, poți înlocui fotoliul cu o banchetă iar în locul unui tablou poți crea un punct de accent folosind o oglindă sau un set de rame foto.

Iată cât costă amenajarea holului:

Piese de mobilier
necesare în hol
Nr. piese Low-Budget
(RON)
Budget-Friendly
(RON)
High-End
(RON)
Dulap 1 600 700 2,000
Pantofar 1 400 600 2,000
Corp de iluminat 1 250 500 3,000
Loc de șezut 1 500 1,000 2,500
Total 1,750 RON
(360 EUR)
2,800 RON
(580 EUR)
9,500 RON
(2,000 EUR)

Află tot ce trebuie să știi despre amenajarea holului.

Cât costă să mobilezi un apartament cu 2 camere?

În linii generale, costurile pentru decorarea și mobilarea unui apartament cu 2 camere pornesc de la 26,880 RON (5,450 EUR) pentru o amenajare cu buget economic. Pentru o amenajare cu buget mediu trebuie să planifici în jur de 51,000 RON (10,300 EUR), în timp ce pentru un decor interior premium costurile pot să depășească 88,300 RON (17,900 EUR).

Camera Preț amenajare buget economic
(începând cu) RON
Preț amenajare buget mediu
(începând cu) RON
Preț amenajare buget premium
(începând cu) RON
Living 5,150 11,700 35,900
Dormitor 5,580 9,200 42,800
Bucătărie 5,700 9,600 15,000
Baie 3,700 8,700 20,600
Hol 1,750 2,800 9,500
Balcon 2,800 5,200 9,300
Total (RON) 26,880 (4,800 EUR) 51,000 (9,250 EUR) 88,300 ( 16,000 EUR)

Cât costă mobilarea unui apartament cu 3 camere?

Pentru amenajarea unui apartament de 3 camere frumos și practic costurile pentru mobilare și decor pornesc de la 30,800 RON (6250 EUR) pentru un buget economic. Dacă vrei o amenajare cu buget mediu trebuie să pui deoparte în jur de 58,300 RON (11,830 EUR), ia pentru amenajarea apartamentului cu 3 camere cu un decor premium costurile pornesc de la 100,000 RON (20,300 EUR).

Camera

Preț amenajare buget economic
(începând cu) RON

Preț amenajare buget mediu
(începând cu) RON

Preț amenajare buget premium
(începând cu) RON

Living 7,800 14,600 24,100
Dormitor 5,700 11,600 20,200
Cameră copii 4,000 7,300 11,650
Bucătărie 5,850 10,900 19,600
Baie 3,600 7,000 11,950
Hol 1,000 1,700 3,200
Balcon 2,800 5,200 9,300
Total (RON) 30,800 (6,250 EUR) 58,300 (11,830 EUR) 100,000 ( 20,300 EUR)

Află mai multe idei și sfaturi practice pentru amenajarea unui apartament de 3 camere din ghidul nostru.

Cât costă amenajarea unui apartament cu 4 camere?

Un apartament cu patru camere poate oferi tot confortul necesar și spațiu suficient să te bucuri de o mai mare libertate de mișcare, însă și costurile pentru mobilarea acestuia vor fi puțin mai ridicate. Dacă vrei să te încadrezi într-un buget economic costurile pornesc de la 36,500 RON (7400 EUR), pentru o amenajare cu buget mediu trebuie să planifici 69,900 RON (14,100 EUR). În ceea ce privește decorul premium costurile pot să depășească 120,200 RON (24,300 EUR)

Camera

Preț amenajare buget economic
(începând cu) RON

Preț amenajare buget mediu
(începând cu) RON

Preț amenajare buget premium
(începând cu) RON

Living 7,800 14,600 24,100
Dormitor 5,700 11,600 20,200
Dormitor 2 5,700 11,600 20,200
Cameră copii 4,000 7,300 11,650
Bucătărie 5,850 10,900 19,600
Baie 3,600 7,000 11,950
Hol 1,000 1,700 3,200
Balcon 2,800 5,200 9,300
Total (RON) 36,500 (7400 EUR) 69,900 (14,100 EUR) 120,200 ( 24,300 EUR)

Cât costă să mobilezi o garsonieră?

Atunci când ai în plan amenajarea unei garsoniere, trebuie să te gândești ce îți dorești cel mai mult de la locul numit acasă. Chiar te poți bucura de absolut tot ce îți dorești și într-un spațiu mic, atât timp cât îl amenajezi inteligent.

Mobilierul multifuncțional este colacul de salvare atunci când pornești pe drumul de amenajare a unei garsoniere. Îndeplinind mai multe scopuri, acesta te ajută să valorifici spațiul la maxim, dar fără a sacrifica aspectul sau confortul camerei.

Un pat care îmbină latura funcțională cu cea estetică este perfect, iar vestea bună este că există o mulțime de opțiuni în acest sens. O soluție inovativă care îți va da mai multă libertate de mișcare în cameră, este și mobilierul inteligent, cum sunt paturile rabatabile pe care le poți „ascunde” în perete. Alege și noptiere care să nu fie așezate direct pe podea pentru a evita senzația de aglomerare.

Dacă nu știi ce tip de pat ți s-ar potrivi mai bine, citește ghidul nostru despre dimensiunile paturilor și cum să-l alegi pe cel potrivit.

Cu așa puțin spațiu la dispoziție, adesea, dulapul devine principalul loc de depozitare. Ideal este să optezi pentru un dulap cu oglinzi pe uși deoarece acestea dublează vizual încăperea.

Garsoniera poate foarte bine găzdui și un spațiu de lucru. Alege un birou minimalist care să nu ocupe prea mult spațiu și care să se integreze armonios în decorul interior al camerei. Dacă lucrezi mult de acasă, e recomandat să optezi pentru un scaun ergonomic, așa că alege unul care să fie cât mai confortabil. Pentru depozitare poți folosi o etajeră mai îngustă.

Covorul este un alt element important în amenajarea unei garsoniere și poate fi folosit pe post de separator între zonele în care este împărțită încăperea.

Pentru iluminarea generală, poți alege corpuri interesante, cum ar fi o lustră sau un pendul cu aspect deosebit. Dincolo de rolul lor funcțional, acestea creează și un punct de focus și se pot număra printre cele mai interesante elemente decorative ale întregii amenajări.

Iată cât costă amenajarea completă a unei garsoniere:

Camera

Preț amenajare buget economic
(începând cu) RON

Preț amenajare buget mediu
(începând cu) RON

Preț amenajare buget premium
(începând cu) RON

Dormitor 5,700 11,600 20,200
Bucătărie 5,850 10,900 19,600
Baie 3,600 7,000 11,950
Hol 1,000 1,700 3,200
Balcon 2,800 5,200 9,300
Total (RON) 18,950 (3,800 EUR) 36,400 (7,000 EUR) 64,250 ( 13,000 EUR)

Află mai multe despre amenajarea unei garsoniere din ghidul nostru dedicat.

Dacă ai în plan un proiect de (re)amenajare sau renovare a apartamentului sau casei acum te bucuri și de planificatorul de buget Mobexpert, creat special pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tale și care îți oferă o listă cu piese de mobilier care se vor încadra în bugetul ales (economic, mediu, premium).

calculator mobila

Mobilier fabricat în România pentru o casă mobilată pe gustul tău

Amenajarea apartamentului sau a casei în care locuiești e un proces pe cât de așteptat, pe atât de apăsător. Planificarea bugetului nu e o sarcină ușoară, iar alegerea pieselor de mobilier perfecte, care să fie în egală măsură rezistente, practice și plăcute la aspect, se poate dovedi o adevărată provocare.

Când vine vorba de design interior, calitatea contează. Iar noi vrem să-ți oferim întotdeauna cele mai bune produse pentru bugetul alocat.

De aceea, peste două treimi din mobilierul din magazinele Mobexpert este produs în România, în propriile fabrici, începând cu uscarea lemnului până la design. Este metoda noastră de a ne asigura că produsele care-și găsesc locul în casa ta sunt de calitate superioară și vin la un preț optim.

Atunci când te-ai decis să dai o față nouă locuinței tale, și ai deja un buget pentru (re)decorare, apelează la serviciul de design interior Mobexpert. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre consultanții noștri în design interior și lasă-te inspirat.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)