Te-ai mutat recent în casă nouă și ești pus față-n față cu provocarea de a-ți amenaja locuința? Sau poate ai nevoie de o schimbare și reamenajarea apartamentului pare un punct bun de plecare? Indiferent de motivație, odată ce ai decis să decorezi apartamentul te vei confrunta inevitabil cu o întrebare care dictează mare parte din deciziile tale: cât o să coste amenajarea?

cat costa amenajarea livingului

Cu atât de multe opțiuni la dispoziție, de la stiluri de design interior la materiale din care să alegi, aproximarea bugetului poate deveni un proces extrem de copleșitor. 

Dar fii fără griji. Luând fiecare cameră importantă în parte, acest ghid te va ajuta să-ți faci o idee mai clară asupra costurilor amenajării unei locuințe. Ține cont de faptul că ne vom referi strict la mobilarea apartamentului. Costurile incluse nu includ renovarea, finisajele sau manopera.

Ce fel de amenajare vrei: low budget, budget friendly sau high-end? 

Toți suntem diferiți, din fericire, lucru la fel de valabil pentru preferințele, nevoile și …bugetele noastre. Așadar, în funcție de tipul de design pe care ți-l dorești, acest ghid te va ajuta să aproximezi un buget minim pentru amenajarea fiecărei camere din casă sau chiar a întregii locuințe.

costuri amenajare apartament

Am împărțit tipurile de amenajări în trei categorii: amenajări low-budget, amenajări budget-friendly și amenajări high-end. Dar ține cont și de faptul că de cele mai multe ori, în procesul de mobilare apar cheltuieli neașteptate sau apar piese de care te îndrăgostești la prima vedere. Chiar și cel mai bine planificat buget poate suferi schimbări odată ce te apuci de amenajarea propriu-zisă.

preturi amenajari interioare

Un alt factor care va influența bugetul pentru amenajare va fi și suprafața camerei sau a locuinței. O încăpere cu dimensiuni generoase cere mai multe piese de mobilier sau mai voluminoase, ceea ce se poate traduce în cheltuieli mai ridicate. 

Pe de altă parte, o cameră mai mică nu înseamnă neapărăt costuri mai scăzute. În cazul în care vrei să folosești la maxim spațiul de care dispui, este recomandat să alegi piese multifuncționale, care iarăși, pot avea prețuri mai mari.

preturi amenajari interioare

Am inclus în acest ghid toate piesele de mobilier pe care le găsești de obicei în fiecare cameră din casă, astfel încât tu să le alegi doar pe cele pe care le consideri esențiale pentru nevoile tale.

Iată care sunt cele mai importante diferențe dintre aceste trei tipuri de amenajare:

preturi amenajari apartamente

Amenajare low-budget

Uneori, nu este nevoie să cheltui sume exorbitante pentru a obține o amenajare interioară exact pe gustul tău. Cu un pic de creativitate, mult bun gust și cu ajutorul piesele potrivite, chiar și cu un buget modest la dispoziție, îți poți îndeplini toate scopurile în materie de decor.

costuri design interior

Amenajare budget-friendly

O amenajare budget friendly nu presupune cele mai ieftine soluții, dar soluții care permit un design stylish, pliat pe nevoile și preferințele tale și care, în același timp, are prețuri accesibile. Stai liniștit, nu vei sacrifica din rezistența și calitatea mobilei dacă mergi cu acest tip de amenajare.

cat costa sa amenajezi un apartament

Amenajare high-end

În cazul unei amenajări high-end nu doar prețurile urcă considerabil, dar și calitatea. Materialele sunt speciale, rezistente, deosebite, iar în amenajare se acordă atenție specială detaliilor.

amenajari high end apartament

Cât va costa amenajarea livingului?

Livingul este una dintre cele mai importante încăperi din casă, de aceea și amenajarea acestuia va necesita un buget mai ridicat. În primul rând, dimensiunea livingului va dicta cât costă să-l amenajezi. 

preturi amenajari interioare

Dacă ai un living mare și larg și vrei să creezi un mediu care încurajează socializarea, o idee bună este să incluzi în amenajare o canapea de trei locuri și (cel puțin) un fotoliu accent. Poți încerca să combini diferite materiale și texturi pentru a crea un aspect mai elevat și mai interesant, chiar și cu un buget mai mic.

cat costa sa decorezi apartamentul

Dacă locuiești la bloc și ai o sufragerie de mici dimensiuni, dar și un buget mai limitat, alege o canapea mai mică și include niște taburete interesante pentru a crea mai multe locuri de șezut sau optează pentru un colțar elegant care se va dovedi confortabil și funcțional.

Nici importanța măsuței de cafea nu poate fi trecută cu vederea. Aceasta e locul perfect să pui băuturile și gustările când te relaxezi în canapea și totodată aduce un plus de stil întregii încăperi. În funcție de designul măsuțelor de cafea, funcționalitatea acestora – de exemplu, există măsuțe pentru living cu lift-top care pot deveni birou – și calitatea materialelor, prețurile variază.

Corpurile de iluminat sunt esențiale nu doar din punct de vedere practic, dar și pentru valoarea estetică adusă spațiului. Ca sursă de lumină principală, pentru un design interior high-end, poți opta pentru un candelabru impozant sau un lampadar cu aspect mai deosebit.

design interior pret

Covorul trebuie să fie proporțional cu dimensiunile încăperii. În funcție de materialele din care este fabricat și tehnica folosită, prețurile vor fi diferite. De exemplu, pentru o amenajare premium poți opta pentru covoarele Ziegler, care sunt realizate într-un mod cu adevărat unic: înnodate manual, realizate integral din lână, prin tehnica nodurilor persane. Un alt model care vine cu un preț pe măsură sunt covoarele țesute manual, eventual dintr-un amestec interesant de materiale.

Nicio sufragerie nu ar fi completă fără obiectele decorative potrivite care dau spațiului caracter și personalitate. Poate fi vorba de un tablou impresionant pe peretele din spatele canapelei, de niște vaze ornamentale ce scot în evidență florile sau de rame foto așezate pe o consolă sau pe măsuța de cafea.

În funcție de bugetul pe care-l ai la dispoziție, poți alege să incluzi sau să excluzi unele piese. De exemplu, dacă deja ai o măsuță de cafea, poți renunța la măsuțele adiacente canapelei și la veioze. Redu numărul obiectelor decorative costisitoare și investește mai mult într-o canapea mai mare sau mai confortabilă. Până la urmă, tu decizi prioritatea elementelor pe care le incluzi  în decor.

design interior apartament 3 camere

Iată cât costă aproximativ să amenajezi un living:

Piese de mobilier
pentru living
Nr.
piese
Low-Budget
(RON)
Budget-Friendly
(RON)
High-End
(RON)
Canapea 1 1,500 3,000 8,500
Măsuță de cafea 1 350 600 2,000
Covor 1 150 350 1,500
Corp de iluminat
(candelabru)
1 500 2,000 6,000
Fotoliu 1 800 1,500 6,000
Comodă TV 1 700 900 2,800
Consolă 1 700 1,000 2,500
Draperii n/a 200 250 400
Decorațiuni n/a 250 500 1,000
Măsuță canapea 2 n/a 500 1,300
Veioză 2 n/a 300 1,300
Total 5,150 RON
(1,100 EUR)
11,700 RON
(2,400 EUR)
35,900 RON
(7,400 EUR)

Descoperă tot ce trebuie să știi despre amenajarea unui living pe gustul tău. 

Buget necesar pentru amenajarea dormitorului

În cazul amenajării dormitorului, lucrul în care trebuie să investești cel mai mult esta patul. Indiferent pentru ce tip de decor optezi – high end, budget friendly sau low budget –  asigură-te că alegi un pat rezistent și confortabil. Optează pentru linii clasice și materiale de calitate pentru un design timeless de care te poți bucura mai mult timp.

cost amenajare dormitor

Un pat cu o structură realizată din lemn masiv sau tapițat în piele va da un aer aristocratic dormitorului, însă va necesita și un buget mai ridicat. Poți găsi paturi la fel de arătoase și pentru o amenajare budget-friendly și chiar low budget, doar că vor fi confecționate din imitație de piele în loc de piele naturală, panouri din PAL în locul lemnului masiv. 

La fel de multă importanță trebuie să acorzi și alegerii saltelei. Pentru un somn cât mai odihnitor și pentru o stare de bine care te însoțește pretutindeni, optează pentru o saltea de calitate superioară indiferent de stilul în care îți amenajezi locuința.

amenajari interioare apartamente bloc

Poți găsi o saltea excelentă cu arcuri sau spumă la prețuri foarte accesibile. Dar dacă nu pui un preț pe confort, optează pentru saltelele Tempur. Acestea sunt mai costisitoare, dar tehnologiile inovatoare ce stau la baza lor fac diferența.

preturi amenajare dormitor

Află cum alegi salteaua potrivită pentru tine și cei dragi. 

Un set de cuvertură nu doar protejează patul, dar adaugă un plus de bun gust în decorul dormitorului și creează condițiile ideale pentru relaxare.

decoratiuni interior

Dulapul și noptiere sunt esențiale în dormitor, întrucât acestea îți oferă spațiu indispensabil pentru depozitarea lucrurilor, dar totodată contribuie și la aspectul estetic al încăperii. Prețurile vor varia în funcție de dimensiunea dulapului și materialele din care e confecționat. 

Pentru a contura o atmosferă plăcută în dormitor, așează pe noptiere câte o veioză, la lumina căreia poți să citești seara înainte de culcare. În general, sursele de iluminat ne influențează starea de spirit, așa că pentru a asigura lumina ambientală este indicat să alegi un corp de iluminat, cum ar fi o lustră sau un pendul, care să scalde camera într-o lumină relaxantă.

costuri amenajari dormitor

Includerea unui covor în amenajare întregește aspectul încăperii și creează senzația de confort și căldură. Iar ca să ai un dormitor cu adevărat de vis, nu uita să-l personalizezi cu ajutorul obiectelor decorative. Alege numărul și valoarea acestora în funcție de bugetul pe care-l ai la dispoziție. 

cat costa decorarea dormitorului

De asemenea, o oglindă, cu siguranță își are rolul în amenajarea dormitorului. Poți opta pentru o oglindă de perete care va acorda un plus de stil încăperii, sau, dacă ai un buget mai limitat, renunță la aceasta și alege un dulap care are oglinzi pe post de uși. Așa vei economisi niște bani pe care poți să-i investești în alte piese pe care le consideri necesare.

Iată cât costă să-ți amenajezi dormitorul:

Piese de mobilier
pentru dormitor
Nr. piese  Low-Budget
(RON)
Budget-Friendly
(RON)
High-End
(RON)
Pat 1 1,200 1,500 6,800
Saltea 1 1,200 1,500 8,200
Dulap 1 1,200 2,000 7,700
Noptieră 2 400 600 2,000
Veioză 2 200 300 1,300
Corp de iluminat 1 250 500 6,000
Covor 1 150 350 1,500
Cuvertură 1 n/a 600 1,100
Oglindă 1 n/a 600 4,000
Decorațiuni n/a 250 500 1,000
Total 4,850 RON
(1,100 EUR)
9,200 RON
(1,900 EUR)
42,800 RON
(8,800 EUR)

Află tot ce trebuie să știi despre amenajarea dormitorului

Costuri pentru amenajarea bucătăriei

Bucătăria este inima casei, locul unde gătești, socializezi și unde poți chiar să te relaxezi alături de cei dragi. De aceea, amenajarea bucătăriei e unul dintre cele mai importante proiecte când vine vorba de mobilarea casei sau apartamentului.

pret amenajare bucatarie

Pentru o amenajare low budget, poți opta pentru o bucătărie complet utilată, care include toate elemente esențiale pentru un spațiu funcțional și estetic, perfect pentru gătit. Singura problemă este faptul că nu poți să personalizezi această bucătărie în funcție de preferințe sau particularitățile spațiului. 

Dar bucătăriile de-a gata nu sunt singura opțiune potrivită pentru decorurile budget-friendly. Poți găsi diferite bucătării aparținând diferitor game pe care poți să le personalizezi la prețuri accesibile.

cat costa amenajarea bucatariei

Dacă mergi pe ideea unui decor high-end, cel mai indicat este să ai o bucătărie custom made. Astfel, poți crea bucătăria ideală personalizând detaliile care dau caracter spațiului.

pret amenajare bucatarie la casa

O bucătărie nu ar fi completă fără masă și scaune. Prețurile diferă în funcție de material și dimensiune. Pentru a crea o idee de unitate, indiferent de stilul de amenajare ales, scaunele trebuie să se potrivească cu masa. De asemenea, decide câte scaune cumperi în funcție de câte persoane le vor folosi, dar nu uita să incluzi câteva extra pentru acele ocazii când ai invitați la cină.

Iată cât costă amenajarea bucătăriei:

Piese de mobilier
necesare în bucătărie
Nr. piese Low-Budget
(RON)
Budget-Friendly
(RON)
 High-End
(RON)
Masă 1 700 1,000 6,500
Scaun 4 250 400 1,500
Bucătărie 1 4,000 7,000 >7,000
Total 5,700 RON
(1,100 EUR)
9,600 RON
(2,000 EUR)
15,000 RON
(3,100 EUR)

Descoperă în ghidul nostru cum să-ți amenajezi bucătăria la care ai visat mereu. 

De ce buget ai nevoie pentru a-ți amenaja baia?

Baia este una dintre cele mai importante încăperi din orice locuință. Sinonim cu relaxarea și curățenia, acest spațiu trebuie amenajat cu mobilier funcțional, rezistent și deosebit din punct de vedere stilistic.

O cadă de baie nu ar trebui să lipsească dintr-o baie ce se regăsește în partea high-end a spectrului. Vei descoperi că sentimentul de relaxare pe care-l trăiești când îți organizezi o mică escapadă la spa chiar acasă merită pe deplin această investiție.

cat costa amenajarea baii

În cazul unei băi de dimensiuni mai mici o cabină de duș este soluția optimă. Vei economisi spațiu și bani, întrucât costurile sunt mai accesibile.

design interior baie

LIBERTY Sistem duș, 1.234 lei*

Masca de lavoar potrivită dă o notă luxuriantă băii, așa că aceasta, cu siguranță, își are locul într-o amenajare interioară high-end. Optează pentru una cu blatul din ceramică sau piatră pentru o notă estetică deosebită.

Vasul de toaletă trebuie ales cu atenție în funcție de spațiul disponibil, forma șezutului, materialul din care este confecționat și designul general al încăperii. Bugetul joacă un rol la fel de important. Iar dacă ai o baie mai mare, poți opta chiar și pentru un bideu, care, însă, nu este o condiție esențială, mai ales pentru amenajările low budget.

mobila baie apartament

Nici o baie nu ar fi completă fără oglindă. Fie că alegi să o cumperi ca parte a unui set cu mască de lavoar sau separat, funcționalitatea și necesitatea acesteia sunt de necontestat.

amenajari interioare casa

Iată care este bugetul pe care trebuie să-l aloci pentru amenajarea băii:

Piese de mobilier
necesare în baie
Nr. piese Low-Budget
(RON)
Budget-Friendly
(RON)
High-End
(RON)
Cadă 1 n/a 4,000 6,500
Cabină de duș 1 1,000 1,300 2,400
Mască lavoar 1 900 2,000 9,000
Vas de toaletă 1 950 1,000 1,800
Bideu 1 n/a 600 800
Oglindă 1 450 500 1,500
Baterie lavoar 1 400 600 1,000
Total (cabină de duș) 3,700 RON
(750 EUR)
6,000 RON
(1,200 EUR)
16,500 RON
(3,400 EUR)
Total (cadă de baie) 8,700 RON
(1,800 EUR)
20,600 RON
(4,200 EUR)

Descoperă idei și sfaturi pentru amenajarea unei băi ca în reviste indiferent de buget.

Costuri aferente amenajării holului

Amenajarea holului este adeseori trecută cu vedere dar nici o locuință nu poate fi considerată perfect amenajată până holul nu arată ca la carte. 

Piese precum pantofarul, garderoba sau cuierul vor fi prezente în orice hol, la casă sau la bloc, dar diferența dintre un hol low budget, budget-friendly și unul high-end stă în detalii. Amenajarea unui loc pentru șezut în care incluzi un fotoliu confortabil, crearea unui punct de interes prin includerea unui tablou mare, înglobarea unui lampadar unic în design, deși nu sunt hotărâtoare din punct de vedere logistic, își spun cuvântul prin contribuția stilistică. 

cost amenajare hol

În cazul unui buget mai redus, poți înlocui fotoliul cu o banchetă iar în locul unui tablou poți crea un punct de accent folosind o oglindă sau un set de rame foto.

Iată cât costă amenajarea holului:

Piese de mobilier
necesare în hol
Nr. piese Low-Budget
(RON)
Budget-Friendly
(RON)
High-End
(RON)
Dulap 1 600 700 2,000
Pantofar 1 400 600 2,000
Corp de iluminat 1 250 500 3,000
Loc de șezut 1 500 1,000 2,500
Total 1,750 RON
(360 EUR)
2,800 RON
(580 EUR)
9,500 RON
(2,000 EUR)

Află tot ce trebuie să știi despre amenajarea holului

Care este bugetul aproximativ pentru amenajarea unui apartament cu două camere?

În linii generale, costurile pentru decorarea și mobilarea unui apartament cu două camere pornesc de la 22,100 RON (4,500 EUR) pentru o amenajare low budget. Pentru o amenajare budget friendly trebuie să planifici un buget în jur de 42,000 RON (8,600 EUR), în timp ce pentru un decor interior premium costurile pot să depășească 123,800 RON (25,500 EUR)

amenajari interioare apartament
Camera Low-Budget
(RON)
Budget-Friendly
(RON)
High-End
(RON)
Living 5,150 11,700 35,900
Dormitor 5,580 9,200 42,800
Bucătărie 5,700 9,600 15,000
Baie 3,700 8,700 20,600
Hol 1,750 2,800 9,500
Total 22,150 RON
(4,500 EUR)
42,000 RON
(8,600 EUR)
123,800 RON
(25,500 EUR)

Mobilier fabricat în România pentru o casă mobilată pe gustul tău

Amenajarea apartamentului sau a casei în care locuiești e un proces pe cât de așteptat, pe atât de apăsător. Planificarea bugetului nu e o sarcină ușoară, iar alegerea pieselor de mobilier perfecte, care să fie în egală măsură rezistente, practice și plăcute la aspect, se poate dovedi o adevărată provocare. 

Când vine vorba de design interior, calitatea contează. Iar noi vrem să-ți oferim întotdeauna cele mai bune produse pentru bugetul alocat.

De aceea, peste două treimi din mobilierul din magazinele Mobexpert este produs în România, în propriile fabrici, începând cu uscarea lemnului până la design. Este metoda noastră de a ne asigura că produsele care-și găsesc locul în casa ta sunt de calitate superioară și vin la un preț optim.

*Prețurile produselor prezentate în articol sunt valabile la data publicării acestuia.