Aranjarea mesei de Crăciun: Idei de decorațiuni pentru o masă festivă și sărbători ca în povești

Perioada sărbătorilor de iarnă reprezintă momentul ideal de reuniune cu familia și prietenii pentru a petrece timp de neuitat, plin de emoție și voie bună. Cel mai așteptat moment, pe lângă oferirea și despachetarea cadourilor, este masa îmbelșugată cu preparate delicioase, iar ca masa de Crăciun să fie în egală măsură și estetică, îți vom prezenta câteva idei de care să ții cont în aranjarea și decorarea acesteia.

Sumar


Obiecte esențiale și decorațiuni pentru masa de Crăciun

Pentru ca totul să fie perfect, iată obiectele care nu trebuie să îți lipsească când alegi să aranjezi masa festivă de sărbători.

Fața de masă

Fața de masă este un accesoriu practic și util, care pe lângă că va proteja mobilierul de eventuale pete sau deteriorări, oferă și o notă deosebită în aranjamentul mesei. Pentru a-ți impresiona invitații, optează pentru fețe de masă cu printuri festive, perfecte pentru a oferi mesei de Crăciun o notă călduroasă și feerică.

Dacă nu ești un fan al modelelor de fețe de masă „încărcate” și vrei să optezi pentru ceva mai clasic, îți recomandăm o față de masă albă, simplă, eventual cu mici inserții festive, în nuanțe aurii sau argintii. Pentru a accentua ideea de sărbătoare, adaugă și un napron elegant, care să încânte privirile în timpul festinului.

Șervețele sau șervete de masă

În completarea feței de masă, șervețelele din hârtie sau din material textil sunt alte elemente semnificative care conferă un efect armonios sau contrastant mesei de Crăciun.

Suporturi pentru farfurii

Suporturile pentru farfurii imprimă o notă stilistică în servirea oaspeților cu preparate delicioase, oferind posibilitatea de a decora masa de Crăciun în cel mai deosebit mod.

Veselă 

Pentru ca bucatele din meniul de Crăciun să fie cu adevărat apreciate, aranjează-le frumos pe un set de veselă realizat din materiale de calitate și cu un aspect desărvârșit. Poți opta pentru veselă cu imprimeuri festive, moderne și elegante, ori să mergi într-o notă simplă, cu un design clasic pe care îl vei îmbogăți apoi cu alte elemente festive pe masă pentru a da un iz de sărbătoare decorului.

Pahare

Crăciunul merită sărbătorit cu fast având un set de pahare de calitate care să dea un plus de eleganță evenimentului. Atunci când alegi setul de pahare, ține cont de meniul de la masa de Crăciun și băuturile care îl însoțesc. De nelipsit însă, ar trebui să fie un pahar cu apă, pe partea dreaptă un pahar de vin roșu, urmând paharul de vin alb. 

Cești și accesorii pentru cafea ori ceai

Pregătește și servește băuturile calde preferate într-un cadru de poveste, cu piese elegante și practice. Adaugă în decorul mesei o zaharniță cochetă, o letieră sau un ceainic din porțelan, alături de un set de cești care să ofere mesei de Crăciun o notă deosebită.

Tacâmuri

În ceea ce privește tacâmurile, alege un set realizat din inox, cu un finisaj lucios care să ofere strălucire sau o serie de tacâmuri aurii pentru accentuarea spiritului festiv. În plus, tacâmurile gravate cu diferite modele vor îmbogăți vizual decorul mesei de Crăciun.

Platouri de servire

Preparatele pregătite cu drag merită să fie puse în valoare în niște platouri pe măsură. Indiferent că optezi pentru unele cu design clasic ori mai degrabă festiv cum ar fi în formă de steluță, brad, cu imprimeuri sau simple, platourile sunt ideale în a asigura o servire impecabilă invitaților tăi.

Platouri pentru prăjituri

Momentul cel mai așteptat din timpul mesei de Crăciun îl reprezintă servirea desertului. Aranjează frumos dulciurile pregătite pe suporturi supraetajate sau cu picior, pentru a oferi note deosebite petrecerii. Datorită dimensiunilor generoase poți adăuga prăjituri dintre cele mai diverse.

Lumânări, sfeșnice sau instalații luminoase

Lumânările sunt elementele esențiale care fac parte dintr-un aranjament spectaculos pentru masa de Crăciun. Indiferent că le așezi pe masă sau pe un sfeșnic, acestea vor contura o ambianță caldă și relaxantă. O altă opțiune care necesită mai puțină grijă este să folosești o instalație luminoasă în centrul mesei, pe toată lungimea ei sau poate chiar împletită în jurul unor crenguțe de brad pentru o notă mai naturală.

Inele și suporturi pentru șervețele

De la masă nu pot lipsi, desigur, șervețelele. Indiferent că optezi pentru varianta din hârtie sau din bumbac, asigură-te că alegi un suport ori inele pentru șervete care vin în perfectă armonie cu celelalte obiecte și decorațiuni pe care le-ai folosit în aranjarea mesei de Crăciun.

Figurine și decorațiuni de Crăciun

Figurinele nu sunt obiecte esențiale, însă sunt cu siguranță o idee bună pentru o masă decorată cu stil. Și ce ocazie mai bună de a da frâu liber imaginației decât Crăciunul? Alege decorațiuni din ceramică ori joacă-te cu câteva ornamente de brad pentru a crea un aranjament deosebit și original pentru masa festivă.

Aranjarea mesei de Crăciun în funcție de numărul de invitați

Aranjarea mesei pentru Crăciun merită o atenție sporită în funcție de câte persoane vor fi prezente acasă la tine. În continuare, îți vom prezenta câteva sugestii pentru decorarea mesei din punct de vedere al numărului de invitați.

Masa festivă restrânsă 

Atunci când găzduiești masa de Crăciun pentru un număr relativ mic de persoane, ai invitați puțini, ai mai mare libertate de a experimenta cu decorul mesei de Crăciun fără a-ți face griji că va crea o atmosferă sufocantă. Folosește seturi de veselă mai mari sau cu un design mai complex. 

Dacă ai o masă mai mare, atunci chiar nu ai nicio limită. Optează pentru mai multe aranjamente și decorațiuni de Crăciun pentru a impresiona invitații. Poți folosi o față de masă bogată în imprimeuri, suporturi pentru farfurii, farfurii în plus pentru simplu scop estetic, fără ca decorul să pară prea încărcat. 

Masa de Crăciun cu invitați numeroși

Dacă găzduiești masa de Crăciun pentru mai mulți invitați, procesul de amenajare poate deveni o reală provocare. Pentru a maximiza spațiul pe care îl ai la dispoziție orientează-te către piesele esențiale și cele mai practice, cum ar fi seturi de veselă compacte, platouri care să fie la îndemâna oricărui invitat sau suporturi pentru șervețele care să economisească spațiul.

Totodată, optează pentru un decor minimalist. Rezumă-te la o față de masă clasică, veselă cu design simplu și mai puține decorațiuni. Alege să integrezi în aranjament șervete din textil în locul celor de hârtie astfel încât să eviți să irosești spațiu prețios cu un suport pentru acestea ori ca masa să se încarce cu șervețele folosite.

Idei pentru decorarea mesei de Crăciun în funcție de culori

Există nenumărate combinații de culori la care poți apela pentru aranjarea mesei de Crăciun, dar dacă nu știi ce să alegi, vei merge la sigur cu una dintre opțiunile clasice: auriu, argintiu sau roșu.

Cum decorăm masa de Crăciun cu auriu

Obiectele și decorațiunile aurii așezate pe masa de Crăciun vor crea o atmosferă caldă, iar toți invitații îți vor aprecia bunul gust cu care ai aranjat spațiul. Un set de veselă cu inserții aurii va da un plus de rafinament, iar o față de masă cu detalii deosebite va accesoriza cu eleganță.

 

Aranjarea mesei festive cu decorațiuni de Crăciun argintii

O masă de Crăciun decorată cu argintiu este o altă alegere foarte populară cu care nu vei da greș niciodată. Alege față de masă albă cu un napron ori suporturi pentru farfurii argintii și farfurii cu inserții argintii discrete pentru a oferi spațiului un aer iernatic, de poveste. Cu siguranță vei obține un aranjament cu mult bun gust și eleganță, într-un mod discret.

 

Idei de decorat masa de Crăciun cu roșu

Dacă optezi pentru roșu în decorul mesei de sărbători, știi deja că ai ales un clasic. Există numeroase piese de veselă și accesorii de această culoare care vor oferi mesei un aspect desprins din povești. Indiferent că optezi pentru imprimeuri cu Moș Crăciun pe o față de masă sau îți dorești ceva mai simplu, cum ar fi un suport pentru farfurie, opțiunile sunt numeroase.

 

Cum decorezi masa festivă de Crăciun în funcție de stil

În continuare îți prezentăm câteva idei de aranjare a mesei de Crăciun pentru a stabili stilul preferat cu care să îți surprinzi invitații. 

Masa de sărbători în stil clasic

Stilul clasic este cel mai adesea folosit pentru aranjarea mesei de Crăciun. Piesele caracteristice sunt atemporale, potrivite pentru orice ocazie festivă, de obicei albe ori cu diverse accente în nuante de gri, crem, argintiu sau auriu. Frumusețea stă în atenția la detalii care dau o eleganță de neegalat.

Când decorezi o masă în stil clasic, sunt două direcții în care te poți duce - una mai minimalistă, respectiv una mai maximalistă. Dacă preferința ta înclină către prima variantă, atunci alege obiecte pentru masă cu forme tipice și imprimeuri discrete fie geometrice, fie florale.

Dacă în schimb stilul tău este un clasic mai romantic, alege un imprimeu floral îndrăzneț care nu mai are nevoie de prea multe accesorii care să îl scoată în evidență.

Dar în cazul în care nu ești fanul printurilor, optează pentru un set de veselă cu detalii ornamentale, indiferent că sunt margini sinuoase ori proeminențe geometrice.

În cazul textilelor, caută o față de masă cu broderii elegante ori inserții de dantelă.

Stilul clasic este simbolul raționamentului, așa că de la o masă de Crăciun aranjată după modelul clasic, nu ar trebui să lipsească un sfeșnic din sticlă ori metal antichizat și inelele pentru șervețele.

Idei pentru masa festivă în stil rustic

O masă de Crăciun aranjată în stil rustic amintește de nostalgia vremurilor, mai exact de perioada iernilor petrecute la bunici. Pentru o atmosferă primitoare și confortabilă, alege veselă cu motive etnografice în tonuri pământii ori combinații de alb cu accente vibrante.

Stilul rustic este caracterizat de materiale naturale precum lemnul sau pielea. Optează pentru decorațiuni din lemn sau înlocuiește clasicele platouri de servire din porțelan cu unele din acest material care inspiră căldură.

În același timp, optează pentru textile din materiale naturale precum bumbacul ori inul, uni sau cu printuri tradiționale. O altă idee potrivită de față de masă de Crăciun aranjată în stil rustic ar fi cea cu broderii. O variantă originală pentru aranjamentul principal al mesei de Crăciun este să alegi un coșuleț din materiale naturale pe care să îl umpli cu crenguțe de brad, globuri sau flori.

Masă de Crăciun decorată minimalist

O masă aranjată de Crăciun nu trebuie să fie plină de culori și motive de sărbători. Poți foarte ușor să decorezi o masă festivă în stil minimalist care să aibă același efect. Asta înseamnă să pui pe masă doar piesele esențiale și să te orientezi către obiecte pentru servirea mesei cu design ori imprimeuri simple.

Nu vei da niciodată greș cu un set de veselă alb, în culori uni ori cu modele discrete, o față de masă albă cu mici inserții strălucitoare și câteva lumânări ori un sfeșnic. Este tot ce ai nevoie pentru o masă de Crăciun care să impresioneze. Uneori frumusețea stă chiar în micile detalii sau în mai puțin. 

Aranjamente și decorațiuni ludice pentru masa de Crăciun

Stilul ludic este considerat un concept îndrăzneț și colorat, un mod prin care poți scoate la iveală copilul din tine, pentru decorarea mesei. Asta înseamnă să te joci cu forme, culori și personaje din poveștile de Crăciun precum Moșul, spărgătorul de nuci, faimosul ren Rudolf și nu numai.

Alege obiecte și decorațiuni cu motive festive vesele care amintesc de copilărie și îndeamnă la voie bună. De asemenea, unei mese de Crăciun aranjate în stil ludic nu îi lipsesc nici vesela în forme simpatice cum ar fi farfurii în forme de brăduți ori stele, elemente atât de familiare pentru perioada sărbătorilor.

Pregătirea aranjării mesei de Crăciun este o activitate care te îndeamnă să-ți folosești imaginația și creativitatea și să alegi piesele potrivite pentru un decor personalizat. Dacă încă nu ai găsit obiectele și decorațiunile potrivite pentru festinul tău, explorează întreaga noastră colecție de produse dedicate servirii mesei.

Amenajările de poveste merită completate cu aranjamente florale care să le pună în valoare. Împreună cu artistul floral Ioana Uretu, colegii noștri din magazinele Mobexpert au creat cele mai frumoase aranjamente pentru masa de Crăciun, în cadrul unui workshop interactiv. 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)