Covorul este atât o piesă practică, conferindu-i podelei confort și căldură, cât și o modalitate prin care îi poți aduce un plus de valoare artistică spațiului tău. Acesta creează unitate în cadrul decorului și echilibrează încăperea din punct de vedere vizual. Pentru a alege un covor funcțional și estetic, trebuie să ai în vedere câteva criterii esențiale de selecție.

DIMENSIUNEA

Cel mai important pas în achiziționarea covorului este să te asiguri că acesta are dimensiunea potrivită. Se recomandă ca încăperea să fie mobilată înaintea alegerii unui covor. Astfel, poți vedea exact care este spațiul în care trebuie să se potrivească. În general, coincide cu zona în care sunt amplasate canapeaua și fotoliile în living sau masa și scaunele în zona de dining, mai exact locul în care se petrece cel mai mult timp. Este ideal ca piesele de mobiler să fie plasate pe covor sau, cel puțin, partea frontală a acestora.

Mobexpert Blog - Cum sa alegi covorul perfect pentru spatiul tau

Trebuie avută în vedere și forma covorului. Încăperile pătrate sunt cel mai bine completate de covoare pătrate sau rotunde, în timp ce spațiile dreptunghiulare sunt puse în valoare de covoare alungite, orientate în aceeași direcție.

CULOAREA ȘI MODELUL

Culoarea și modelul covorului trebuie să completeze armonios spațiul. Dacă amenajarea abundă deja în culoare sau imprimeuri, optează pentru un covor de o singură culoare, preferabil neutră sau pe o nuanță complementară cu cea a pieselor de mobilier. În schimb, dacă imaginea de ansamblu îți permite, un covor colorat sau cu un model deosebit reprezintă alegerea perfectă pentru a desăvârși aspectul încăperii tale.

TEXTURA

Deși nu pare a fi un aspect esențial, textura covorului te poate ghida în amenajarea eficientă a spațiului tău. Pentru alegerea texturii potrivite, ai în vedere finisajul principalelor piese de mobilier din încăpere. De exemplu, o canapea din piele sau ecopiele este cel mai bine evidențiată de un covor cu fir lung, în timp ce materialele fine sunt puse în valoare de un covoarele cu fir scurt.

Funcționalitatea nu trebuie ignorată. Dacă covorul este destinat zonei de dining, firele lungi sunt de evitat. O astfel de textură este dificil de curățat și poate afecta mobilitatea scaunelor din jurul mesei.

Mobexpert Blog - Cum sa alegi covorul perfect pentru spatiul tau

Cu imprimeu, simplu, viu colorat sau pufos, privește covorul ca pe un element cheie al decorului tău. Acesta este o modalitate facilă, rapidă și mai puțin costisitoare pentru a aduce o schimbare în amenajare. Prin urmare, alegerea covorului trebuie făcută corect, respectând configurația încăperii.

Știai că…

  1. Primele covoare au apărut aproximativ acum 3 milenii în Asia Centrală și erau folosite pentru izolarea corturilor nomade.
  2. Covorul roșu este tradițional folosit la ceremonii, iar prima referința la acesta datează din anul 458 î.e.n.
  3. Cel mai scump covor, Sickle-Leaf Carpet, datează din secolul al VII-lea și este din sud-estul Persiei. Acesta a fost vândut cu 43.8 milioane $ la licitația Sotheby’s.
  4. Un metru pătrat de covor înnodat cu nod persan necesită 4-6 săptămâni în funcție de complexitatea modelului.
  5. Covoarele din fibră de lână preiau temperatura camerei, având rolul de a încălzi spațiul în care este folosit.