Alegerea covorului pentru living, dormitor sau bucătărie: Dimensiuni, culori și modele deosebite

Covorul este unul dintre cele mai importante elemente pentru decorul casei tale, îndeplinind atât un rol pratic, oferindu-ți o suprafață moale și călduroasă pe care să pășești, cât și unul estetic, completând mobilierul și decorațiunile la nivel vizual. Covoarele deosebite, simple, colorate sau cu model, creează unitate în cadrul decorului și echilibrează încăperea din punct de vedere vizual.

Fie că ești în proces de amenajare a locuinței sau vrei să dai un plus de stil și culoare spațiului tău cu un covor funcțional și estetic, ți-am pregătit o listă cu sfaturi, criterii și idei despre cum să alegi covorul potrivit pentru living, dormitor, bucătărie sau hol

Sumar


Dimensiuni covoare

Cel mai important pas în alegerea covorului este să te asiguri că acesta are dimensiunea potrivită. Ideal este ca încăperea să fie mobilată înainte de a alege covorul, astfel poți vedea exact care este spațiul în care se potrivește. În general, coincide cu zona în care sunt amplasate canapeaua și fotoliile în living sau masa și scaunele în zona de dining, mai exact locul în care se petrece cel mai mult timp. Este ideal ca piesele de mobilier să fie plasate pe covor sau, cel puțin, partea din față a acestora.

Cum se măsoară o cameră pentru alegerea covorului:

Pentru a nu lăsa impresia unui spațiu aglomerat sau claustrofobic, regula generală atunci când alegi un covor este aceea de a păstra o margine de cel puțin 50-60 de centimetri între perete și tivul covorului. Așadar, măsoară camera în întregime, atât lățimea, cât și lungimea, apoi scade din totalul fiecărei dimensiuni centimetri de mai sus.

Cele mai folosite dimensiuni pentru covoare (cu mici variațiuni între ele) sunt: 60x110cm, 80x150cm, 120x170cm, 160x230cm, 200x300cm.

Nu uita de forma covorului, care are și ea o importanță aparte. Încăperile pătrate sunt cel mai bine completate de covoare pătrate sau rotunde, în timp ce spațiile dreptunghiulare sunt puse în valoare de covoare alungite, orientate în aceeași direcție.

Covor pentru living

Un covor poate definitiva și schimba rapid aspectul unui living. Are puterea de a crea unitate în cadrul decorului, desăvârșindu-l cu stil și un plus de confort. Cel mai important pas în alegerea unui covor pentru living este să te asiguri că are dimensiunea potrivită. Delimitează spațiul central al camerei, cel definit de canapea și fotolii, cu un covor suficient de mare încât să le poată găzdui în totalitate.

covor living


De obicei, covorul în living coincide cu zona cea mai animată – sau zonele în care ai și loc pentru luat masa. Covorul trebuie să fie suficient de mare pentru ca piesele de mobilier din acea zonă să fie plasate pe covor sau laturile acestuia să nu depășească zona delimitată de canapea, fotolii și măsuța de cafea. Dacă livingul tău e spațios, atunci ar fi ideal să așezi covorul în mijlocul încăperii.

În cazul în care canapeaua este lipită de perete, asigură-te că dimensiunea covorului este suficient de mare, astfel încât partea din față a canapelei să se afle pe covor sau foarte aproape de acesta. În ceea ce privește forma, optează fie pentru unul dreptunghiular, fie pentru unul circular. Dacă optezi pentru un covor circular în sufragerie, atunci încearcă să așezi doar prima jumătate din fiecare element de mobilier pe el.

Covor pentru dormitor

Covorul e un accesoriu care completează și întregește aspectul oricărei încăperi, iar în ceea ce privește dormitorul un covor pufos și moale asigură senzația de căldură și confort.

covor dormitor

 
Elementul central al dormitorului este patul, iar acesta este, de cele mai multe ori, însoțit de două noptiereAstfel, deși în cameră există și alte piese de mobilier (o comodă sau un dulap, de exemplu), alege dimensiunea covorului având ca reper aceste trei piese de mobilier.


Concret, lungimea covorului trebuie să o depășească pe cea a patului, iar lățimea acestuia trebuie să fie mai mare decât cele însumate ale patului și noptierelor, astfel încât mobilierul să poată fi amplasat integral pe suprafața covorului.



Într-un dormitor mic, mobila ocupă cea mai mare parte din spațiu, așa că un covor prea mare nu își are locul. Optează pentru covoare mici pe care să le așezi în felul următor: unul chiar lângă pat, în acest fel, te vei bucura de textura delicată a acestuia întotdeauna. Cealaltă variantă este să incluzi un covor un pic mai lat decât patul în fața acestuia.

Covor pentru bucătărie

Fie că ești un maestru în arta gătitului sau nu ai neapărat foarte mare tangență cu lumea culinară, nu poți nega importanța amenajării bucătăriei. 

alegerea covorului

Deși poate părea un loc atipic, amplasarea unui covor pentru bucătărie adaugă un strop căldură și personalitate unei camere altfel văzută doar ca un spațiu de gătit sau luat masa.

Alege un covor transversal, de dimensiuni mai mici, pe care sa îl plasezi de-a lungul blatului de lucru sau unul pentru zona de luat masa. Optează pentru covoare special concepute pentru bucătărie, rezistente la petele de grăsime sau la expunerea prelungită la umezeală.

Covor pentru dining

Pentru a te simți cât mai confortabil atunci când servești masa, ai nevoie de o suprafață moale și călduroasă pe care să-ți așezi picioarele. Alege un model de covor cu fir scurt, care să poată fi aspirat cu ușurință, și calculează dimensiunile pe care acesta ar trebui să le aibă.

covoare deosebite

Cum? Foarte simplu. Amplasează scaunele în jurul mesei în așa fel încât, atunci când servești masa, fiecare invitat să poată adopta o poziție comodă. Apoi, alege un covor capabil să găzduiască lejer întregul ansamblu format din masă și scaune, atât pe lungime, cât și pe lățime.

Covor pentru hol

Întâmpină oaspeții cu un covor simpatic, pentru a-i introduce încă de la primii pași în atmosfera colorată din casă și bucură-te de o amenajare deosebită a holului tău. Înainte de a cumpăra covorul pentru hol gândește-te ce suprafață din pardoseală vrei să fie vizibilă, apoi alege forma care să se potrivească perfect cu holul.

covor hol

Dacă holul este mai degrabă lung, optează pentru un covor traversă, dacă intrarea în apartament nu este foarte generoasă în dimensiuni, potrivit este un covor rotund. În cazul în care holul de la intrare este unul foarte îngust sugestia de măsurare a dimensiunii potrivite pentru covor, de a lăsa un spațiu între perete și marginea acestuia, nu se mai aplică.

Alegerea covorului în funcție de material

Covorul este o piesa indispensabilă în locuință, iar pe lângă dimensiuni trebuie să ții cont și de alte câteva criterii pentru a-l găsi pe cel mai potrivit nevoilor tale. Unul dintre aceste criterii importante este materialul, un element care te poate ghida în amenajarea eficientă a fiecărei încăperi.


Iată câteva informații despre materiale, care îți sunt de ajutor în alegerea covorului:

  • Poliester - covoarele din poliester sunt rezistente, ușor de întreținut și se usucă repede, de aceea nu trebuie să-ți faci griji dacă se întâmplă accidente neprevăzute. Sunt ideale pentru orice tip de cameră. 
  • Lâna - covoarele din fibră de lână preiau temperatura camerei, având rolul de a încălzi spațiul în care sunt folosite. Mai mult, sunt foarte rezistente și nu își pierd proprietățile estetice, odată cu trecerea timpului. Moi și confortabile, covoarele din lână pot fi mai greu de curățat, de aceea sunt ideale pentru încăperi cu trafic mai reduc, cum ar fi dormitorul.
  • Polipropilena - un alt tip de covor popular este cel din polipropilena, mai exact un material sintetic care este foarte durabil și rezistent la murdărie, însă se poate deteriora sub piesele de mobilier. Un astfel de covor este ideal pentru mijlocul încăperii, atât în living, cât și în dormitor.
  • Iuta - o alegere bună atât din punct de vedere practic, cât și estetic. Covoarele din iuta au modele simple și culori neutre și sunt potrivite dacă vrei să-ți amenajezi locuința în stil rustic.
  • Acril - numit și lână artificială, acest material este unul rezistent la pete și umezeală, de aceea poate fi o alegere potrivită pentru bucătărie, hol sau living. 
  • Bumbac - covorul din bumbac se poate curăța foarte ușor și își revine la forma inițială, chiar și după ce au fost așezate pe acesta piese de mobilier. Covoarele de bumbac au o durată de viață lungă, fiind rezistente la trafic intens și murdărie.

Pentru alegerea texturii potrivite, ai în vedere finisajul principalelor piese de mobilier din încăpere. De exemplu, o canapea din piele sau ecopiele este cel mai bine evidențiată de un covor cu fir lung, în timp ce materialele fine sunt puse în valoare de un covoarele cu fir scurt.


Funcționalitatea nu trebuie ignorată. Dacă covorul este destinat zonei de dining, firele lungi sunt de evitat. O astfel de textură este dificil de curățat și poate afecta mobilitatea scaunelor din jurul mesei.

Culori și modele deosebite pentru covoare

Culoarea și modelul covorului trebuie să completeze armonios spațiul. Dacă decorul casei sau amenajarea apartamentului abundă deja în culoare sau imprimeuri, optează pentru un covor de o singură culoare, preferabil neutră sau pe o nuanță complementară cu cea a pieselor de mobilier. În schimb, dacă imaginea de ansamblu îți permite, un covor colorat sau cu un model deosebit reprezintă alegerea perfectă pentru a desăvârși aspectul încăperii tale.

De cele mai multe ori, culorile neutre sunt perfecte pentru că aduc un aer rafinat, însă dacă iubești contrastele și ai ales culori neutre pentru pereți și mobilier, covorul poate fi exact acel punct de culoare care va transforma în totalitate camera.

Cum să ai grijă de covorul tău

Covoarele au și ele particularități de întreținere și de utilizare în funcție de materialul din care sunt confecționate și este recomandat să ții cont de acestea pentru a le spori durata de viață. Există numeroase modele de covoare dintre care îți poți alege preferatele, însă e bine să știi cum să le întreții și să le cureți pentru a-și păstra caracteristicile.

Pentru mai multe informații citește ghidul nostru despre cum să ai grijă de covoarele din casa ta.

De curând, am lansat serviciul de Design Interior Mobexpert pentru amenajarea locuinței tale. Acest serviciu constă într-o întâlnire cu un designer de interior al Mobexpert, care te va ajuta să-ți transformi ideile în planuri concrete de amenajare și îți va oferi cele mai bune soluții pentru mobilarea și decorarea casei. Așadar profită de consultanță gratuită și află mai multe despre ce covoare se poartă în living, dormitor, bucătărie și nu numai.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)