Dimensiuni paturi: Cum alegi patul potrivit pentru dormitorul tău

Dormitorul este locul în care te relaxezi și îți încarci bateriile zilnic și, totodată spațiul magic care găzduiește piesa de mobilier care face toate aceste lucruri posibile: patul. Camera nu ar fi la fel de confortabilă și îmbietoare fără patul potrivit, însă fiecare tip de pat are anumite caracteristici și dimensiuni care pot transforma proiectul de (re)amenajare a dormitorului într-o adevărată provocare, dar mai ales, îți pot influența calitatea somnului.

Sumar


Tipuri de paturi în funcție de dimensiuni

Un somn confortabil pornește în primul rând de la combinația perfectă între dimensiunea patului, stilul, calitatea și rezistența. Un pat confortabil care să-ți susțină corpul în timpul nopții poate face minuni pentru somnul tău, iar multe dintre problemele cu care te poți confrunta de-a lungul timpului pot fi cauzate de dimensiunea patului. Probleme precum durerile de spate, trezirea în timpul nopții sau senzația de oboseală după somn.

Tip pat Dimensiuni Pentru cine este recomandat
Crib 79×140 cm Nou-născuți și copii între 1-3 ani
Single 90×200 cm Copii mai mari de 3 ani, adolescenți, adulți
Dublu 140×200 cm Adolescenți, o persoană cu animalul de companie sau mai activă în timpul somnului
Queen Size 154×204 cm O persoană cu somn activ, cupluri sau cei care dorm cu animalul de companie
King Size 160×200 cm Cupluri care au un stil de somn activ, părinți care dorm cu copii în pat și vor mai mult spațiu pentru ei
Super King 180×200 cm Cei care au nevoie de mai mult spațiu, persoanele înalte. Cuplurile cu copii care dorm alături de cei mici și animalul de companie

Pat Crib

Dimensiuni: 79×140 cm

Potrivit pentru: N ou-născuți și copii între 1-3 ani.

dimensiuni pat

Dimensiunile pătuțului și ale cadrului sunt standard, astfel că salteaua pe care o cumperi trebuie să se încadreze. Totodată paturile crib sunt potrivite atât pentru bebeluși, cât și pentru copii mici, având aceeași dimensiune. Diferența este că, în cazul celor din urmă, pătuțurile au un cadru mai înalt pentru a-i ține în siguranță. Salteaua pentru patul de tip Crib este întotdeauna mai fermă decât o saltea pentru adulți din motive de siguranță și este disponibilă în spumă sau tip spiral.

Momentul potrivit pentru a muta bebelușul, dintr-un crib este după vârsta de trei ani, când este deja pregătit pentru un pat mai mare, moment în care poți opta pentru un pat cu dimensiuni de 90×160, sau direct pentru un pat single sau chiar unul dublu. Pentru a economisi bani, alege un crib cu dimensiuni ajustabile pe care îl poți transforma în pat pentru copii, atunci când micuțul tău va crește.

Pat Single sau Twin

Dimensiuni: 90×200 cm

Potrivit pentru: Copii mai mari de 3 ani, adolescenți sau pentru adulți atunci când spațiul este limitat.

În cazul acestui tip de pat dimensiunea standard poate varia până la 90×210 cm – varianta numită Long Single – pentru a oferi extra spațiu pentru picioare.

dimensiuni paturi

Patul Single, cunoscut și ca pat Twin, este cea mai populară și la îndemână alegere ca pat pentru o singură persoană sau pentru paturile supraetajate din camera copiilor. Chiar dacă dimensiunile pot părea restrictive, patul single este o alegere potrivită atunci când vrei să salvezi spații sau nu dispui de un buget prea mare.

Dimensiuni cameră: În cazul unui pat single dormitorul lățimea dormitorului este ideal să măsoare cel puțin 2 m pentru a avea suficient spațiu pentru noptieră, dulap sau chiar și un birou și spațiu de joacă dacă amenajezi camera copilului.

Pat Dublu sau Matrimonial

Dimensiuni: 140×200 cm

Potrivit pentru: Adolescenți care au nevoie de mai mult spațiu, o singură persoană care doarme cu animalul de companie sau care este activă în timpul somnului.

Principalul avantaj al unui pat dublu este acela că îți oferă mai mult spațiu atât pentru o saltea mai mare, cât și pentru de depozitare. Prin urmare, dacă dimensiunea dormitorului îți permite, optează pentru un pat dublu dacă vrei să te asiguri că ai parte de un somn confortabil și nu riști să cazi din pat atunci când dormi.

Cu toate acestea, pentru un cuplu patul dublu s-ar putea să nu aibă tocmai cele mai bune dimensiuni deoarece nu oferă prea mult spațiu la mijloc. De aceea o variantă mai potrivită ar fi un pat Queen sau King.

Dimensiunea camerei: Dacă vrei să potrivești un pat dublu în dormitor, dar să rămână și suficient spațiu de mișcare, lățimea camerei trebuie să măsoare cel puțin 250 cm.

Pat Queen Size

Dimensiuni: 154×204 cm

Potrivit pentru: O singură persoană cu un somn activ, cuplurile care iubesc să doarmă cat mai aproape unul de celălalt, cei care vor să aibă spațiu suplimentar în jurul patului sau cei care dorm cu animalul de companie.

dimensiuni pat

Pe lângă avantajul de a avea o lățime cu 10 cm în plus față de patul dublu, queen size îți oferă echilibrul perfect între confort și buget, și poți găsi ușor atât lenjeria de pat potrivită, cât și accesoriile. Un pat queen size este un pic mai îngust decât cele king size, însă chiar și așa oferă mai mult decât suficient spațiu pentru două persoane să doarmă confortabil.

Dimensiunea camerei: Pentru a asambla un pat cu dimensiunea queen într-un dormitor cu suficient spațiu pentru mișcare dar și pentru restul pieselor de mobilier esențiale cum ar fi comodă, noptiere, dulap, oglindă, dimensiunile camerei, în ceea ce privește lățimea și lungimea, trebuie să fie 2.50 -3.50, respectiv 4 – 4.50 m. În cazul încăperilor mai spațioase amenajarea se reduce la ce primează mai mult – să ai mai mult loc în jurul patului sau un pat mai mare.

Pat King Size

Dimensiuni: 160×200 cm

Potrivit pentru: Cupluri care au un stil de somn activ, părinți care dorm cu copii în pat și vor mai mult spațiu pentru ei.

dimensiuni paturi

Versatil, spațios și potrivit pentru familii, patul king se bucură de o adevărată domnie în lumea amenajărilor interioare. Cel mai important avantaj al unui pat king-size este că îți oferă posibilitatea de a te bucura de cât mai mult spațiu și confort în timpul somnului și este mai puțin probabil să te lovești sau să simți că partenerul tău se mișcă toată noaptea.

Dezavantajul unui astfel de pat este că nu se potrivește în prea multe încăperi, ai nevoie de un dormitor de dimensiuni generoase. Totodată, saltele sunt foarte mari, astfel că, poți întâmpina unele probleme dacă vrei să întorci salteaua de pe o parte de alta sau dacă vrei să o muți și necesită o întreținere specială.

Dimensiunea camerei: Înainte de a comanda un King, măsoară corespunzător dormitorul pentru a verifica dacă dimensiunea încăperii este cea potrivită. Dormitorul ar trebui să măsoare aproximativ 3-4 m pentru a avea loc pentru noptiere și comodă.

Pat Super King

Dimensiuni: 180×200 cm

Potrivit pentru: Persoanele care au nevoie de mai mult spațiu în pat – lățimea poate ajunge până la 194 cm, iar lungimea patului super king poate ajunge la 204 cm, ceea ce îl face ideal pentru persoanele foarte înalte. Cuplurile cu copii care dorm alături de cei mici și vor să se bucure de extra confort.

dimensiuni paturi

Regele suprem al paturilor este alegerea ideală dacă vrei să te bucuri de luxul unui spațiu cât mai mare în timpul somnului și să nu existe posibilitatea de a te simți înghesuit indiferent că dormi cu partenerul, copii sau animalul de companie. Dezavantajele unui pat super king vin în primul rând prin prisma spațiului și al bugetului, deoarece este mai costisitor comparativ cu celelalte tipuri de pat.

Dimensiunea camerei: Pentru un astfel de pat este nevoie de un spațiu mai generos, dacă nu vrei să ai un dormitor care să conțină doar patul. Camera ar trebui să măsoare aproximativ 4-5 m astfel încât mobilierul să nu fie înghesuit și sau sa creeze o atmosferă sufocantă.

Cum alegi dimensiunea potrivită pentru patul tău

Dimensiunea totală a patului nu este același lucru cu suprafața de dormit. Pentru a găsi dimensiunea potrivită trebuie să ai în vedere aspecte anumite lucruri important, cum ar fi: dimensiunea saltelei, câte persoane vor folosi patul, poziția de somn, dimensiunea dormitorului sau buget.

Dimensiunea saltelei

Când alegi dimensiunea saltelei trebuie să ții cont și de înălțimea pe care o ai – salteaua trebuie să fie cu 15-20 centimetri mai lungă decât tine pentru a te simți confortabil.

În cazul paturilor pentru o singură persoană, cele mai populare saltele au o lățime de 90 cm, deși în funcție de preferințele personale sau dimensiunea dormitorului, poți alege modele cu lățimea între 80 și 120 cm. Pentru paturile duble, în funcție de spațiul disponibil, poți opta pentru o saltea cu lățimea cuprinsă 140 și 200 cm, cel mai popular model de saltea pentru două persoane fiind de 160×200 cm.

Pentru a alege dimensiunea potrivită pentru pat, trebuie să iei în considerare și tipul de saltea pe care îl dorești, deoarece saltelele cu memorie și saltele din latex necesită un cadru diferit față de cel al unei saltele standard.

Descoperă tot ce trebuie să știi despre cum să-ți alegi salteaua potrivită.

Cine doarme în pat

Dacă ai nevoie de un pat cu dimensiuni potrivite pentru o singură persoană, modelele single sau dublu (pentru cei care sunt mai activi în timpul somnului) sunt cele mai indicate.

În cazul în care intenționezi să împarți patul cu un partener sau copii, ai nevoie de o suprafață de somn mai mare pentru a te asigura că toată lumea are suficient spațiu pentru a dormi confortabil. Mai ales dacă nu ai un somn foarte profund și orice mișcare te trezește. Optează pentru paturi cu dimensiuni Queen, King sau Super King.

Poziția și stilul în care dormi

În momentul în care explorezi opțiunile în vederea alegerii unui pat potrivit, ia în calcul poziția predominantă în care dormi pentru a ști ce ți se potrivește cel mai bine – mai ales dacă împarții patul cu altcineva.

Dacă ești mai activ în timpul somnului și te miști în toate pozițiile un pat Queen sau King sunt cele mai potrivite alegeri. În schimb, dacă te trezești în aceeași poziție pot opta cu ușurință pentru un pat dublu sau, în cazul unei singure persoane, pentru un pat single.

Conformația corpului

Nu uita nici de înălțimea și greutatea ta și a partenerului de dormit.

Oamenii care au mai puțin de 65 de kg vor prefera o saltea mai moale decât cei cu greutate medie (70 – 80 kg). Oamenii care au o greutate mai mare, au nevoie de o saltea de dimensiuni mai mari, prin urmare, de un pat mai mare. Iar, dacă te numeri printre persoanele foarte înalte (peste 185 m), trebuie să iei în considerare spațiul pentru picioare, așa că opțiunea potrivită este patul Super King.

Dimensiunea dormitorului

Locuiești într-o casă sau un apartament? Vrei să amenajezi un dormitor mic sau unul matrimonial? Sunt câteva dintre întrebările importante la care trebuie să te gândești înainte de a cumpăra un pat.

Ia în considerare faptul că în amenajarea unui dormitor nu ai nevoie doar de pat. Trebuie să lași suficient spațiu pentru mișcare și celelalte piese de mobilier esențiale. Un spațiu supraaglomerat poate provoca stres și poate face somnul mai dificil. Astfel că, un pat imens într-o cameră mică nu este cea mai fericită alegere.

dimensiuni paturi

Pentru Pat Queen Size

dimensiuni pat

Pentru Pat King Size

Buget

Bugetul este un alt criteriu important, deoarece determină opțiunile disponibile. Când vine vorba de bugetul pentru patul potrivit, recomandarea noastră este să iei în calcul toți factorii de mai sus și să stabilești un buget realist fără a face, însă, compromisuri – un pat este o investiție de care te vei bucura pentru câțiva ani buni.

În general, cu un buget cuprins între 1000 și 3000 de RON, cu siguranță vei reuși să găsești un pat care să puncteze la toate capitolele: spațiu, confort, rezistență, stil.

Patul potrivit pentru tine este unul de calitate

Preferințele tale pentru un pat sunt la fel de unice ca tine așa că ia în considerare acești factori atunci când alegi patul. Alegerea dimensiunii potrivite poate avea un impact mare asupra somnului, sănătății și chiar relațiilor tale, la fel ca și tipul de saltea, de altfel. Dacă ești și în căutare de saltele, citește ghidul nostru despre cele mai bune tipuri de saltele și cum să faci alegerea potrivită.

Un pat care te invită la relaxare și îți dă o stare de bine în fiecare noapte trebuie să fie funcțional, rezistent și, bineînțeles arătos. Pentru a ne asigura că îți oferim tot ce e mai bun la prețuri optime, peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în România.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)