Top 10+ tendințe de design interior în 2022: Cum să-ți amenajezi locuința în pas cu trendurile

De la interesul crescut pentru materiale naturale și piese de mobilier durabile, la celebrarea individualității și unicității, tendințele în design interior în 2022 propun decoruri armonioase, nostalgice, confortabile și pline de căldură.

Dacă ești în proces de (re)amenajare și vrei să-ți decorezi apartamentul sau casa cu stil, ești în locul potrivit, pentru că în acest articol ți-am pregătit o listă cu idei și sfaturi despre cum să încorporezi tendințele în design interior din 2022.

Sumar


1. Sustenabilitate și materiale mai aproape de natură

Apropierea de natură și grija pentru mediul înconjurător vor face ca lemnul, sticla, piatra sau metalul să fie materialele vedetă în acest an și să aibă întâietate în fața celor sintetice. 

O măsuță de cafea din sticlă transparentă va da un plus de eleganță în living, pe când în bucătărie poți alege o masă din sticlă și chiar să înlocuiești clasică faianță cu panouri din sticlă. Acest material te salvează în special dacă încăperea este mică deoarece îți dă impresia că nici nu este acolo.  

Provenită din sticlă, și oglinda este o opțiune. O combinație de sticlă și argint metalic, aceasta va face orice încăpere din casă prețioasă. În 2022 îndrăznește să privești dincolo de oglinda decorativă pentru pereți și optează chiar pentru mobilă cu fețe din oglindă. Este ideală pentru spațiile mici precum holul sau dormitorul, creând iluzia unui spațiu „dublu”.  

Pentru pardoseli, optează pentru piatră, marmură sau lemn masiv, iar pentru mobilier, lemn sau să fie într-o culoare care imită lemnul și piese durabile. 

Dacă vrei să schimbi complet fața unei camere, folosește decorațiuni sau panouri decorative pentru pereți din lemn, cărămidă sau metal, ori încearcă să reproduci atmosfera idilică a unei cabane la munte cu ajutorul lambriurilor din lemn pentru tavan.

2. Texturi naturale și organice

Când vine vorba de materiale textile, designerii de interior recomandă ca în 2022 să înlocuim fibrele sintetice cu cele naturale precum inul, lâna, bumbacul sau mătasea. Regăsite în perdele, covoare, cuverturi, perne decorative, tapițeria canapelelor și nu numai, acestea vor completa cu rafinament și bun gust decorul casei tale. 

Pentru o atmosferă cozy, de poveste și un confort sporit, decorează canapelele și fotoliile cu pleduri și perne din țesături plăcute la atingere cum ar fi bumbacul ori jacquard-ul.

Piesele de mobilier cu textură și aspect nefinisat, precum cele din ceramică și piatră, reprezintă o alternativă elegantă și plăcută de a crea un decor modern. 

3. Mobilier și decorațiuni în stil retro  

Stilul retro al anilor ‘70 revine în topul tendințelor de design interior în anul 2022. Formele geometrice și imprimeurile perfect simetrice sunt definitorii, iar mobilierul și elementele decorative urmează linii simple și „curate”, având un design suplu.

Stilul retro are un aspect aerisit. Piesele de mobilier vor fi pe picioare din lenmn, de la canapele la bufete, comode, paturi, dar nu numai. În același timp, mânerele canapelelor și ale fotoliilor sunt predominant din lemn sau dacă sunt tapițate, sunt foarte înguste. Asta îl face potrivit în special pentru amenajarea apartamentelor mici deoarece dau impresia unui spațiu mai generos.

Lemnul din componența mobilierului este un maro puternic, cu o tentă cărămizie. Întreaga paletă cromatică favorizează, de fapt, culori vibrante care însuflețesc încăperea, cele mai populare fiind  portocaliul ars, verde deschis, galben sau roz. 

4. Accente negre

În 2022, în tendințe va fi și culoarea negru pentru a crea jocuri de contrast care încântă privirea. Dacă ești o fire mai îndrăzneață în ceea ce privește amenajarea locuinței tale, optează pentru piese mari de mobilier precum dressingul, biblioteca sau comoda, complet negre care să devină punctul de atracție al camerei.

Altfel, alege o piesă în culori mai puțin tari sau chiar neutre cu accente negre pentru un look ușor mai conservator, dar la fel de elegant și de efect. 

Dacă să iei o piesă de mobilier esențială cu elemente negre este prea mult, orientează-te către cele mai mici cum ar fi taburetele, băncuțele ori măsuțele pentru living. Acestea sunt ideale în special dacă vrei să accentuezi anumite zone din încăpere, dar fără a fi ostentativ. 

Accentele negre se regăsesc și la cele mici cum ar fi mânere sau tocul ușii. Inserțiile în nuanțe de negru pe obiecte din sticlă, delimitează perfect spațiul, oferind consistență designului.

Nu uita nici de decorațiuni sau copuri de iluminat. Și acestea sunt o modalitate excelentă de a include acest trend în amenajarea casei tale, dar într-un mod subtil și rafinat în același timp.

5. Design biofil

Să-ți transformi casa într-un mic colț de natură este o tendință de design interior în plină expansiune și în anul 2022. Elementele inspirate din natură, precum culori neutre, forme organice, texturi naturale și materiale sustenabile contribuie la crearea unui spațiu plăcut și relaxant, ce încurajează conexiunea cu natura. 

Designul biofil se regăsește și în componenta cromatică, predominând nuanțele de verde atât la nivelul pieselor de mobilier, cât și al decorațiunilor, tapetului sau pardoselii.

Lumina naturală este un alt element esențial, ce aduce un plus de energie pozitivă întregii locuințe, accentuând subtil texturile și materialele din încăpere. Dacă locuința ta nu dispune de ferestre mari, care să permită pătrunderea luminii, atunci renunță de tot la perdele sau optează pentru una cât mai transparentă. Include însă niște draperii dacă poziționarea ferestrelor nu îți oferă intimitate. 

Plantele joacă un rol foarte important în designul biofil. Deisgnerii de interior recomandă să le includem în diferite forme în cât mai multe încăperi, inclusiv în baie, birou sau dormitor. În cazul în care îngrijirea plantelor nu este punctul tău forte, poți opta chiar pentru câteva plante artificiale. Crearea unei mici oaze de natură ajută atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional și mental.

Pentru a intensifica efectul de natural, vopsește pereții camerelor sau aplică un tapet în culori organice, cu inserții inspirate din natură. Sau, fii îndrăzneț și creează un așa numit „perete viu” acoperit în întregime în mușchi uscat. Va schimba complet aspectul, dând un strop de voioșie întregii încăperi. 

6. Culoarea anului: „Very Peri” sau albastru-violet

Anul 2022 vine cu o inovație în materie de culori. Pantone a creat pentru prima dată o nouă nuanță, desemnată și culoarea anului: un mix de albastru vibrant cu tente de roșu violet. Considerată și cea mai veselă nuanță de albastru, culoarea Very Peri arată cum constanța și energia se împletesc, pentru a oferi un amestec puternic de creativitate și noutate, ceea ce o face ideală în special pentru spațiul de lucru, dacă ai amenajat unul. 

Folosește noua culoare în amenajarea casei pentru a crea un spațiu care încurajează imaginația și plin de energie. Tentele de albastru denotă încredere, constanță și stabilitate, pe când nuanțele de roșu invocă pasiunea, entuziasmul și energia. 

7. Nuanțe neutre și naturale

Dacă în schimb, culorile îndrăznețe nu sunt tocmai stilul tău, stai liniștit. Tonurile pământii care evocă elementele naturii reprezintă un alt reper important în tendințele de amenajări interioare ale anului 2022. Gri-verde, galben citron sau verde măslină sunt doar câteva dintre nuanțele vedetă care se poartă în acest an pentru amenajarea casei. 

Poți integra culorile liniștitoare ale naturii atât cu ajutorul pieselor de mobilier, dar și a decorațiunilor interioare. Acestea sunt alegeri excelente pentru toată locuința, îndeosebi pentru spațiul pe care l-ai declarat drept colț de relaxare.

8. Spații multifuncționale

Tendința de a transforma locuința într-un spațiu care să deservească mai multor scopuri și activități continuă și în 2022. De câțiva ani, linia dintre acasă și birou a dispărut, astfel că tot mai mulți oameni își doresc un spațiu care să fie ideal nu doar pentru locuit, dar și pentru lucrat. Cu alte cuvinte, ideea de încăperi și mobilier care au un singur scop este de domeniul trecutului.

Soluția este mobilierul multifuncțional care oferă flexibilitatea necesară pentru a le face pe amândouă în mod confortabil. Astfel, acasă devine un mic univers în care tu și cei dragi puteți aduce activitățile pe care obișnuiați să le faceți în altă parte.

În living, optează pentru măsuțe de cafea cu lift top sau comode multifuncționale pentru a putea transforma sufrageria într-un birou spațios și prietenos oricând ai nevoie. 

Pentru living alege o canapea extensibilă dotată cu ladă de depozitare sau un pat de tip daybed. Ziua, acestea vor ocupa un loc limitat oferind o imagine plăcută încaperii, pentru ca noaptea să se transforme într-un pat comod.

În dormitor, alege să îți iei o măsuță de toaletă care poate deveni instant birou, un dulap cu spațiu de lucru încorporat sau taburete cu loc de depozitare.

9. Forme curbate, organice, inspirate din natură

Întoarcerea către natură se regăsește și în formele mobilierului la modă anul acesta. Tendințele în design interior din 2021 favorizează piesele și decorațiunile cu margini sinuoase inspirate de naturăe și liniștitoare, care oferă un aspect calm, primitor și spațios încăperii. 

Formele rotunde se regăsesc în piesele mari de mobilier, dar și în cele mici, precum și a decorațiunilor sau pur și simplu a elementelor ornamentale ale mobilierului, cum ar fi mânerele. Nu e nevoie să fie forme perfect circulare, ci dimpotrivă, interesul anul acesta este în special pentru formele sinuoase asimetrice. 

Poți merge către piese deja clasice cu forme rotunde, cum ar fi o masă de dining, o măsuță de cafea, oglinda din baie ori covorul, însă designerii recomandă să fim mai îndrăzneți dacă ne tentează acest trend și să experimentăm și cu alte piese de mobilier pentru care liniile curbe nu sunt tocmai ceva obișnuit. 

Gândește-te la canapele și fotolii sau la mobilier ce amintește de anii `60-`70 cu margini rotunjite. Acestea vor aduce un plus de eleganță nostalgică și cu siguranță vor da acel je ne sais quoi locuinței tale.

10. Stil vintage

Pentru iubitorii de obiecte antichizate și decoruri de epocă, printre tendințele în design interior din 2022 se numără și stilul vintage. Combină piese vintage contemporane cu antichități, articole textile și tapițerii din materiale luxuriante precum jacquardul ori catifeaua și printuri florale complexe. 

Alege mobilier voluminos din lemn care se remarcă prin rezistență, ornamente deosebite, finisaje impecabile, și elemente sculptate. Decorațiunile joacă un rol important în stilul vintage așa că poți opta pentru ornarea pereților cu tablouri cu aspect patinat, oglinzi cu ramă restaurată sau tapet.

Descoperă mai multe sfaturi și idei din ghidul nostru dedicat despre amenajarea în stilul vintage.

11. Mobilier longeviv, de calitate superioară

Având în vedere că mai toate camerele au devenit spații multifuncționale, pentru a evita investiții repetate în aceleași piese de mobilier, oamenii vor tinde să aleagă mobilă de calitate superioară astfel încât să reziste mai mult la multiplele întrebuințări. Așa că optează pentru piese din materiale bune și durabile, realizate cu atenție la cele mai mici detalii pentru a te asigura că tu și familia ta vă bucurați de ele pentru mai mult timp. 

Alege mobilier fabricat în România pentru confortul locuinței tale

În minunata aventură de amenajare a casei tale, ghidează-te după intuiție, confort și bucuria de a petrece timp în sanctuarul tău. Trendurile în design interior din 2022 sunt promițătoare, punctând atât confortul, cât și estetică. Și, nu uita, alege piese din materiale naturale, durabile și de calitate. 

La Mobexpert, mai mult de două treimi din mobilier este fabricat în România, pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețul dorit. Mai rămâne doar să-ți alegi produsele preferate și să te bucuri de un loc perfect pentru odihnă, liniște și relaxare, creat special pentru tine.

Iar dacă nu știi când să dai startul amenajarilor, acum este momentul potrivit. În cazul în care nu ai un buget stabilit încă, citește ghidul nostru pentru a estima cât costă mobilarea unui apartament. Te poți folosi și de planificatorul de buget care te va ajuta cu prețuri concrete pentru a-ți planifica mai bine resursele financiare. În plus, îți oferă și recomandări de piese de mobilier care se pliază pe preferințele, nevoile,  buzunarul tău, dar și în pas cu tendințele în design interior din 2022.


 calculator mobila

Pentru un plus de inspirație și ajutor în amenajarea locuinței tale, apelează la serviciile noastre de design interior. Specialiștii Mobexpert te vor îndruma pas cu pas cu idei și recomandări personalizate, astfel încât casa visurilor tale să devină realitate. 

servicii design interior
  

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)