Veselă Ceramică vs. Porțelan

Fiecare familie are propriul ritual de servire a mesei – unii preferă să mănânce în bucătărie, alții se adună în living în fața televizorului, alții scot vesela de porțelan doar atunci când vin musafiri în vizită.

Doar suntem cu toții diferiți. Din fericire.

Indiferent de stilul pe care îl preferi pentru servirea mesei, noi credem că achiziționarea unui set de veselă din materiale de calitate reprezintă o investiție pe termen lung, pentru că scapi de grija deteriorării în timp a acestuia și te bucuri de piese elegante, cu un aspect deosebit.

Sumar


Ceramică versus Porțelan

Știm că alegerea farfuriilor, supierelor, platourilor sau bolurilor poate fi anevoioasă în lipsa informației despre materialele din care sunt fabricate, așa că ne-am propus să elucidam misterul prin prezentarea caracteristicilor ceramicei și porțelanului și diferențelor dintre acestea.

Deosebirile dintre materiale rezultă din compoziția de lut și temperatura variată de ardere a acestora. Daca lutul este dens și temperatura de ardere mare, vesela devine rezistentă și durabilă.

Tipuri de ceramică

Ceramica, material poros, este de două tipuri:

Arsă la temperaturi scăzute

  • viu colorată, grație temperaturii scăzute de ardere (de la 1650 pana la 2100 grade Celsius), aceasta poate absorbi glazuri viu colorate precum galben, albastru și roșu intens,
  • cel mai puțin durabil material folosit la crearea veselei; din cauza temperaturii de ardere scăzute și a naturii lutului,
  • este un material foarte poros, tocmai de aceea trebuie introdus în cuptor la temperaturi scăzute.

Arsă la temperaturi ridicate

  • „vesela englezească”, cum mai este cunoscută, are un aspect cald și moale,
  • se poate ciobi relativ ușor, dar este mai rezistentă decât cea arsă la temperaturi joase,
  • este un material semi-poros, prin urmare poate fi introdus în cuptor la temperaturi mai ridicate decât cel foarte poros.

Tipuri de porțelan

Porțelanul se împarte în două categorii:

Porțelan normal

  • este un material mai ușor și mai rezistent decât piatra, obținut în urma introducerii compozitului de lut și a glazurii în cuptor la o temperatură de peste 2700 grade Celsius,
  • pentru produsele de Horeca se folosește un porțelan mai gros, astfel încât vesela să reziste mai mult timp.

Porțelan fin sau Bone China

  • acesta este obținut din pudră de oase de vite, care apoi este introdusă în cuptoare la temperaturi de peste 2300 grade Celsius; compusul rezultat este măcinat, spălat, uscat și amestecat cu lutul Ball, bogat în Kaolin,
  • produsul final este ușor, transparent, cu cea mai mare rezistență mecanică dintre toate materialele din care se creează vesela.

Cum întreținem vesela din ceramică?

Ceramica, material poros, arsă la temperaturi scăzute poate fi introdusă în cuptorul cu microunde, dar numai la o setare de temperatură foarte scăzută, altfel materialul devine foarte fierbinte. Este recomandat să nu introduci vesela din ceramică arsă la temperaturi scăzute în mașina de spălat vase sau în cuptorul aragazului, deoarece această acțiune duce la scurtarea vieții produsului.

Dacă ai farfurii realizate din ceramică arsă la temperaturi înalte, îți recomandăm ca după ce le scoți din frigider să nu le introduci imediat în cuptorul cu microunde. Schimbările bruște de temperatură pot produce microfisuri pe suprafața glazurată a materialului.

Cum întreținem vesela din porțelan?

În cazul porțelanului, fie că vorbim de cel simplu sau cel fin, cunoscut și ca Bone China, restricțiile privind întreținerea se mai relaxează. Atât timp cât vesela din porțelan nu are inserții metalice poate fi introdusă fără probleme în cuptorul cu microunde. Mai mult, se poate folosi atât în cuptorul cu gaz sau electric, cât și în mașina de spălat vase.

Veselă de la Mobexpert

Indiferent dacă piesele tale preferate de veselă sunt cele realizate din ceramică sau porțelan, îți garantăm că la Mobexpert ai toate șansele să găsești ceva pe gustul tău. Gama largă de produse îți permite să piesele potrivite pentru tine. Te invităm să explorezi întreaga noastră categorie de veselă aici.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)