Amenajări interioare apartament: Idei pentru a transforma locuința de la bloc în... acasă

Indiferent de mărimea sa, un apartament amenajat cu bun gust va fi locul călduros și primitor unde te reîntorci cu drag după o zi lungă la birou, sau unde petreci alături de cei dragi cele mai frumoase weekend-uri. E locul unde abia aștepți să revii după orice vacanță. Începe cu schițe și măsurători, formulează-ți un plan de design interior și abia apoi pune în mișcare procesul propriu-zis de amenajare și decor.


Dacă locuiești într-un apartament la bloc nu înseamnă însă că îți îngrădești creativitatea în ceea ce privește designul interior, ci, dimpotrivă, o poți valorifica. Iată recomandările Mobexpert pentru amenajarea apartamentului într-un mod practic și plăcut.

Sumar


Cum amenajezi apartamentul în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție?

Spațiul pe care îl ai la dispoziție va dicta majoritatea deciziilor în materie de amenajare interioară sau costurile de renovare a apartamentului. În cazul unei garsoniere, oportunitățile de design sunt oarecum mai limitate, însă chiar și un apartament mare de trei camere se poate dovedi o provocare și e important să nu aglomerezi spațiul cu prea multe piese de mobilier.

Garsonieră

În amenajarea garsonierei fiecare metru pătrat contează. În același timp, e important să utilizezi spațiul inteligent, fără a-l supraîncărca. Pune accentul pe piese de mobilier practice, ușoare și, mai ales, funcționale. Paturile rabatabile sunt o soluție creativă pentru a valorifica la maxim spațiul, sau poți înlocui tradiționalul pat cu o canapea extensibilă. Și o masă extensibilă va fi utilă – ocupă mai puțin loc și va fi o adevărată salvare când vin prietenii în vizită.

Ține cont și de faptul că nuanțele deschise au capacitatea de a lărgi vizual spațiul, iar utilizarea oglinzilor în amenajare poate da impresia unui loc mai larg, mai aerisit. Nu lăsa dimensiunile reduse ale garsonierei să te oprească din crearea unui apartament primitor, confortabil, plin de șarm și personalitate.

Apartament cu 2 camere

Un apartament cu două camere deschide ușa spre mai multe oportunități de amenajare, însă chiar și așa probabil nu ai foarte mult spațiu la dispoziție. Deci, trebuie să alegi cu atenție mobila, paleta cromatică și accesoriile pentru a crea iluzia unui apartament mai mare decât în realitate.

Fiindcă în apartamentele mici la bloc spațiul de stocare tinde să fie insuficient, optează pentru mobilier care își dublează scopurile. De exemplu, un pat dotat cu ladă va fi perfect pentru depozitarea așternuturilor, iar o banchetă cu ladă de depozitare în dormitor sau living nu va adăuga doar o notă de eleganță încăperii, dar te va ajuta să păstrezi spațiu extrem de ordonat și organizat.

Este important ca în apartament să existe o unitate în amenajare, astfel încât, deși nu trebuie să fie identice, camerele trebuie să dea impresia că sunt unite de un fir estetic. Astfel, nu combina prea multe stiluri de amenajare – lucru mai ales valabil în cadrul apartamentelor nedecomandate sau semidecomandate, atât de două sau trei camere.

amenajare interioare bucatarie apartament

Bucătărie SELMA
Solicită o ofertă personalizată.

Apartament cu 3 sau 4 camere

Un apartament cu trei sau patru camere la bloc îți pune la dispoziție o suprafață mult mai largă, astfel, practic ai mână liberă când vine vorba de amenajare interioară și decorațiuni. Poți să optezi pentru piese mai ample, cu greutate vizuală. În același timp, fii atent să nu cazi în plasă: un apartament mai mare nu înseamnă că ar trebui să exagerezi cu numărul și volumul pieselor de mobilier și accesoriilor decorative.

Pune accentul pe o amenajare cu bun gust și caracter, pe camere cu roluri bine definite (de exemplu birou sau cameră de oaspeți), folosește-ți creativitatea și conturează apartamentul la care ai visat mereu.

Cum amenajezi fiecare cameră din apartament?

Când îți amenajezi apartamentul, trebuie să te asiguri că fiecare încăpere se pliază perfect pe scopurile, nevoile și preferințele tale. Tocmai din acest motiv nu există o regulă generală care te-ar ajuta să obții apartamentul perfect, deoarece căminul tău, casa în care locuiești, e un concept în totalitate personalizabil.

Însă sunt câteva piese de mobilier de care nici un apartament nu se poate lipsi. Sunt piese care îmbină eficiența, funcționalitatea și esteticul, iar includerea lor în amenajarea interioară a apartamentului e cheia unui spațiu practic și arătos.

Dormitorul

Calmant, liniștitor, reconfortant, dormitorul e acea oază de relaxare pe care îți vine greu s-o părăsești dimineața și la care abia aștepți să te întorci seara. E acel loc magic unde îți încarci bateriile, lenevești, citești cărțile preferate, savurezi un pahar de vin roșu sau privești cerul de la fereastră.

Nu e greu să transpui această atmosferă relaxantă în dormitorul tău cu ajutorul unei amenajări ce ține cont de cum vrei să folosești timpul în dormitor: ai nevoie de piesele de mobilier potrivite și un gram de creativitate, iar rezultatul va fi pe potrivă. Dormitorul va deveni sanctuarul și camera ta preferată din apartament.

Iată ce piese să ai în vedere la amenajarea dormitorului:

Pat

Patul este vedeta încăperii, de aceea trebuie să-l alegi cu deosebită atenție în funcție de preferințele personale, dar și dimensiunea dormitorului. Într-un apartament mic optează pentru un pat ridicat de la podea , pentru a crea iluzia unui spațiu mai aerisit, iar dacă ai un dormitor de dimensiuni mai generoase, un pat cu tăblie tapițată se va încadra perfect, îmbinând armonios funcționalitatea cu eleganța și rafinamentul.

Descoperă tot ce trebuie să știi despre dimensiunea patului și cum să îl alegi pe cel potrivit pentru nevoile tale.

Saltea

Pentru confort absolut și un dormitor de poveste alege cu multă atenție salteaua – aceasta este cheia pentru un somn relaxant, odihnitor, din care te trezești plin de energie și poftă de viață. Ai la dispoziție un areal vast de saltele: cu arcuri, cu spumă, din latex sau hibride – găsește-o pe cea care întrunește condițiile tale. Pentru a alege salteaua potrivită, e indicat să testezi mai multe opțiuni înainte să cumperi.

Află mai multe despre cum alegi salteaua perfectă și alege-o pe cea potrivită pentru tine din vasta colecție Mobexpert.

Noptiere

Noptiera este o piesă de mobilier importantă în orice dormitor. E locul unde pui o veioză la lumina căreia poți răsfoi o carte înainte de somn, telefonul, ceasul deșteptător, paharul cu apă. În plus, mai ales dacă locuiești într-un apartament mic, alege o noptieră cu rafturi sau sertare. Astfel vei obține spațiu adițional de stocare în dormitor, care te va ajuta să-ți organizezi lucrurile mărunte.

Descoperă întreaga noastră colecție de noptiere.

Comoda

Înaltă sau lată, comoda este o piesă de mobilier care se integrează perfect în dormitor. Bine compartimentată, fiind prevăzută cu uși sau cu sertare, aceasta este ideală pentru un spațiu organizat și ordonat.

Descoperă gama variată de comode Mobexpert și alege-o pe cea care corespunde preferințelor și nevoilor tale.

Livingul

Livingul e una dintre cele mai importante camere din casă. E locul de relaxare și socializare care adună împreună toată familia, de aceea scopul este să amenajezi o încăpere cât mai funcțională, călduroasă și primitoare . Descoperă câteva piese de mobilier care te vor ajuta în procesul de amenajare interioară a livingului pentru a obține o sufragerie în care designul deosebit și latura practică se completează reciproc.


Canapea

Elementul central al oricărei sufragerii este canapeaua. Aici petreci serile în fața televizorului, pe canapea te refugiezi în compania unei cărți într-o după amiază ploioasă, și tot aici îți dai întâlnire cu prietenii sau familia după o zi lungă de lucru. Numărul de persoane care o vor folosi dictează dimensiunea canapelei pe care o alegi, iar forma pentru care optezi trebuie să complimenteze stilul de amenajare al apartamentului.

O canapea gri, albastră sau neagră cu linii și forme cât mai simple și brațe pătrățoase se va potrivi într-un living minimalist, în timp ce o sufragerie în stil rustic sau vintage cere o canapea tapițată mai mare, somptuoasă, care să creeze o atmosferă de poveste.

Dacă ai un living de tip open space, poți opta pentru o canapea în formă de L – aceasta va împărți vizual spațiul delimitând sufrageria de bucătărie sau zona de dining. Nu uita nici de pernele decorative. Colorate, cu imprimeuri florale, în dungi sau cu o sumedenie de alte printuri deosebite, acestea nu doar vor aduce un plus de confort amenajării tale, dar îți vor transforma livingul din unul banal în unul atrăgător, servind drept nota de culoare care va “însufleți” încăperea.

Descoperă întreaga colecție de canapele Mobexpert perfecte în orice apartament!

Măsuță de cafea

Măsuța de cafea îmbină perfect funcționalitatea cu esteticul, fiind indispensabilă în sufragerie. Pe măsuța de cafea vei pune cafeaua sau paharul de vin când vin prietenii în vizită, e locul unde așezi o plantă în ghiveci, niște cărți sau reviste în scop decorativ, sau unde pui gustările când te uiți la un film pe canapea. Aceasta trebuie să completeze designul camerei, astfel, într-un living în stil industrial sau modern poți folosi o măsuță cu accente metalice, iar una din lemn cu aspect nefinisat va fi completarea perfectă pentru o sufragerie rustică.

De asemenea, poți opta pentru o măsuță cu blat rabatabil pe care o poți folosi atât în momentele de relaxare, dar și când ai nevoie de un loc de lucru, deoarece aceasta poate servi ca un înlocuitor al biroului clasic.

Dacă te asiguri că folosești o tavă pentru cești și farfurii, poți chiar să folosești o banchetă sau un otoman pe post de măsuță de cafea.

Alege măsuța de cafea care va da o notă de originalitate livingului tău!

Comoda TV

Unul dintre principalele puncte de interes în living este televizorul. Ideal este ca acesta să fie amplasat la nivelul ochilor, de aceea, o soluție clasică și eficientă este să amplasezi televizorul pe o comodă TV – poți să-l așezi direct pe comodă sau să îl agăți un pic mai sus pe perete. Aceasta oferă și spațiu în plus de depozitare unde poți să pui accesoriile televizorului sau niște decorațiuni discrete.

Vezi mai multe modele de comode TV.

Obiecte de artă pentru pereți

Una dintre cele mai eficiente metode de a-ți stiliza livingul și de a obține o amenajare interioară profi este cu ajutorul tablourilor. De obicei peretele din spatele canapelei rămâne liber, ceea ce îți oferă șansa extraordinară de a-ți manifesta interesele artistice prin decorațiuni originale. Poți alege un tablou statement de dimensiuni mari, sau un set din mai multe tablouri – nu lăsa foarte mult spațiu între canapea și tablou, 20 de cm sunt de ajuns pentru un efect dorit.

Dacă vrei să-ți personalizezi încă mai mult spațiul, poți înlocui tabloul de pe perete cu un set de rame foto cu ajutorul cărora să creezi efectul de galerie, pe care mulți designeri îl folosesc ca să aducă personalitate camerelor. Acestea vor împodobi pereții, și prin extensie, întregul apartament.

Inspiră-te din colecția Mobexpert de tablouri.

Află mai multe despre amenajarea unui living cu stil și bun gust.

Bucătăria

Fie că ești un maestru în arta gătitului sau nu ai neapărat foarte mare tangență cu lumea culinară, nu poți nega importanța bucătăriei în apartamentul de la bloc. E locul unde gătești, socializezi, te relaxezi, de aceea, o amenajare reușită a bucătăriei îți poate transforma apartamentul în totalitate.

Masa

O poți folosi ca spațiu unde prepari toate ingredientele, sau e locul unde serviți cina în familie seară de seară. Cert este că masa e unul dintre cele mai importante elemente într-o bucătărie.

Forma acesteia trebuie aleasă și în dependență de forma bucătăriei: o masă rotundă se va potrivi într-o bucătărie pătrată, iar o masă dreptunghiulară va fi punctul de atracție într-o încăpere lungă și îngustă. În același timp, masa trebuie să aibă un design atractiv, în ton cu celelalte piese de mobilier.

Explorează întreaga selecție de mese marca Mobexpert.

Scaune

Scaunele pe care le alegi în bucătărie trebuie să se încadreze în spațiu, fără să-l aglomereze excesiv și să se potrivească în stilul de amenajare ales. E recomandat să optezi pentru scaune rezistente, comode și ușoare.

Vezi toată colecția de scaune pentru bucătărie.

Descoperă cum să-ți transformi bucătăria în spațiul stilat și amenajat la care ai visat mereu!

Baia

Fie că folosești un design minimalist, scandinav, rustic sau orice alt stil de amenajare, fie că optezi pentru o cameră în totalitate albă sau alegi să introduci accente de culoare, este important ca baia să fie un spațiu definit de funcționalitate, care în același timp să inducă o stare de calm și relaxare. În funcție de dimensiunile băii și preferințele personale vei decide dacă instalezi o cadă sau o cabină de duș, însă pe lângă acestea sunt și alte piese de mobilier indispensabile.

Când le cumperi, e important să mizezi pe calitate. Umezeala constantă și temperaturile ridicate pot distruge prematur mobila, așa că dacă vrei să te bucuri de o baie frumoasă, ordonată și funcțională pentru un timp mai îndelungat alege produse calitative.

Masca de lavoar

O mască de lavoar bine aleasă are multiple funcții în baie, îmbinând latura practică cu un design interior distinct. Aceasta poate aduce o notă de luxurianță băii, fiind în același timp un loc perfect pentru depozitare. Poți alege un model așezat direct pe podea într-o încăpere mai spațioasă, sau un model suspendat, pentru a crea senzația unui spațiu mai lejer în cazul unei băi de mici dimensiuni.

Covoraș de baie

Pe lângă faptul că este un element decorativ care înfrumusețează baia, covorașul de baie este și o măsură de siguranță. Acesta te va proteja împotriva alunecării pe podeaua umedă, dar va oferi și o notă de confort ce te va scăpa de răceala podelei. Poți opta pentru materiale naturale precum bumbacul care este ușor de curățat și se usucă repede sau pentru covorașe din materiale sintetice, care sunt mai ușor de întreținut și au o rezistență foarte bună la umiditate, mucegai, pete și decolorare.

Vezi toate modelele de covorașe de baie.

Holul

De cele mai multe ori holurile sunt înguste și relativ întunecoase, ceea ce face amenajarea acestora mai complicată, dar nu imposibilă. Cu piesele de mobilier și accesoriile potrivite vei reuși să transformi și acest loc, la prima vedere neprimitor, în unul funcțional și aspectuos.

Oglinda

Amplasarea unei oglinzi în hol va mări vizual spațiul și va amplifica lumina, creând impresia unui spațiu mai larg și armonios. Pentru a răspândi lumina în toate colțurile holului poți pune oglinzi decorative de-a lungul pereților. În plus, se va dovedi un element de decor extrem de practic: îți dă șansa să te vezi în întregime chiar înainte de a ieși din casă, și cu ultimele retușuri făcute vei fi gata să cucerești lumea.

Inspiră-te din colecția noastră de oglinzi!

Banchetă

O piesă deosebită pentru depozitare și confort, bancheta se va integra cu succes în hol. Aceasta va fi o adevărată salvare când te pregătești să ieși din casă, oferindu-ți un loc confortabil atunci când te încalți sau îți cureți pantofii. Poți opta pentru o banchetă care să includă și spațiu de depozitare unde poți să păstrezi pantofii, valorificând la maxim fiecare părticică din hol.

Găsește bancheta care se va potrivi de minune în spațiul liber din holul tău.

Cuier

Cuierele sunt o idee excelentă pentru amenajarea holului și pentru a-l menține ordonat. Poți alege un cuier de podea, unul suspendat sau cuiere simple montate pe perete. Oricare dintre acestea te va ajută să-ți păstrezi gecile, fularele și alte accesorii într-un mod organizat.

Vezi toate modele de cuiere Mobexpert.

3 Idei și sugestii pentru o amenajare reușită a apartamentului

Acum că știi de ce piese vei avea nevoie în fiecare cameră, e timpul să le alegi în funcție de dimensiuni – deci ajungem la planul apartamentului. Fie că tocmai te-ai mutat într-un apartament nou sau ești în proces de renovare, orice proiect de amenajare interioară pornește de la un plan.

În primul rând, îți recomandăm să faci un research minuțios ca să faci cunoștință cu zecile de posibilități de design interior – ai la dispoziție numeroase surse online cum ar fi Pinterest sau Instagram unde poți să găsești poze cu apartamente care te vor aduce cu un pas mai aproape de casa ta de vis.

Odată ce ai o idee clară despre planul de amenajare interioară e timpul pentru schițe și măsurători. Înainte să începi procesul de design, măsoară lungimea, lățimea și înălțimea fiecărei încăperi. Acest pas te va ajuta să alegi piesele de mobilier potrivite, întrucât este esențial ca dimensiunile și forma mobilei să se încadreze armonios în ansamblul camerei pe care o amenajezi: o canapea prea amplă va încărca exagerat atmosfera unei sufragerii mici, în timp ce scaune prea delicate se vor pierde într-un living spațios.

În afară de măsurători și mobilă, iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru a-ți transforma apartamentul în casa visurilor tale:

Decide stilul de amenajare în care vrei să-ți amenajezi apartamentul

Când vine vorba despre amenajarea apartamentului este bine să-ți formulezi încă de la început o idee despre cum ai vrea să arate. Printre principalele stiluri de amenajare ale unui apartament se numără:

Stilul minimalist implică folosirea a cât mai puține culori, linii și forme. Cunoscut și sub numele de “arta ABC”, acest curent pune accentul pe funcționalitate și e definit de simplitate, atât în alegerea mobilei cât și elementelor decorative.

Stilul vintage folosit în amenajarea apartamentelor amintește de nostalgia secolului trecut. Acesta e definit de culori calde sau pastelate, mobilier tapițat cu forme arcuite, accente decorative, imprimeuri florale – toate detalii care învăluie fiecare cameră în eleganță, rafinament, romanticism.

Stilul clasic e unul atemporal, elegant, ce trezește sentimente de familiaritate și armonie. De la finisaje la mobilier și accesorii, stilul clasic e caracterizat de numeroase detalii ornamentale, ceea ce îl face mai degrabă potrivit pentru apartamentele mari. Piesele de mobilier sunt impresionante, ample, cu greutate vizuală, iar în aranjarea lor se pune accentul pe simetrie și echilibru. Obiectele de decor, cum sunt tablourile, sfeșnicele, sculpturile, vazele sunt esențiale pentru amenajarea în stil clasic.

O alta idee de design interior este adoptarea stilului rustic, care amintește de natură, de copilărie, de viața la țară. Definit de căldură și farmec, un apartament rustic e aproape ca o evadare într-o căsuță de la poalele muntelui unde timpul parcă se oprește în loc. Principalul material în amenajare e lemnul, însoțit din elemente din piatră sau fier forjat, iar paleta cromatică e în general una naturală și caldă cu nuanțe precum alb, maro, bej, gri deschis.

Folosește corpurile de iluminat

Importanța corpurilor de iluminat nu poate fi subestimată, acestea având atât rol funcțional, cât și decorativ. O iluminare reușită, fie că e vorba despre piese suspendate, aplicate pe perete, pe tavan sau înserate în obiectele de mobilier, va scoate în evidență anumite detalii de decor, va accentua volume, texturi și culori și va crea un sentiment de căldură, confort și armonie. În general, în amenajarea apartamentului trebuie să combini cel puțin două tipuri de iluminat – general și de lucru, însă aceste decizii pot să varieze în funcție de specificul fiecărei camere.

În bucătărie ai nevoie de trei tipuri de iluminat. Poți opta pentru mai multe plafoniere suspendate aliniat pentru a genera lumina generală în întreaga încăpere; nu uita de lumina care vine strict pe zonele de lucru, iar ca să scoți în evidență anumite zone, folosește lumina de accent – o lustră deosebită asupra mesei din zona de dining sau deasupra insulei din bucătărie va face minuni pentru atmosfera generală.

În living corpurile suspendate vor avea grijă de iluminatul general, iar lumina unui lampadar sau aplice pe perete va crea o atmosferă caldă, relaxantă în anumite zone stabilite de tine. În dormitor, în afară de plafonierele, lustrele sau candelabrele care îți vor inunda camera într-o lumină caldă, optează și pentru veioze așezate grațios pe noptieră, pentru a crea un design de poveste.

Descoperă întreaga colecție Mobexpert de corpuri de iluminat.

Adaugă piese statement care să te reprezinte

Chiar dacă locuiești la bloc, apartamentul trebuie să fie o extensie a personalității tale, să te reprezinte și să te facă să te simți în largul tău. Și într-adevăr, alegerea stilului de amenajare și a pieselor de mobilier conturează scheletul apartamentului, dar accesoriile și decorațiunile potrivite vor da viață spațiului, îl vor personaliza, îl vor transforma într-un loc al tău.

Când vine vorba de elemente de decor folosește-ți creativitatea și imaginația. Poți opta pentru piese statement, cum ar fi tablouri mari sau vase spectaculoase, piese care îți reflectă pasiunile, cum ar fi ramele foto pentru a înrăma cele mai speciale poze surprinse de aparatul tău de fotografiat, decorațiuni pentru perete în forma hărții lumii pentru a-ți alimenta dragostea pentru călătorii, sau, bineînțeles, poți alege accesorii mici, dar de efect: suporturi de lumânare, sfeșnice, statuete.

Nu uita nici de accesoriile ce îți asigură confortul: pernele decorative, un pled sau o pătură colorată vor face diferența dintre un spațiu impersonal și unul plin de viață și căldură.

Ține cont de tendințele în amenajări, dar mai ales de calitate. Mobilierul fabricat în România le combină pe ambele

Deși nu există o rețetă universal valabilă pentru toți pentru că suntem diferiți, din fericire , în mare parte, acestea sunt câteva dintre piesele de mobilier și elementele decorative care definesc un apartament.

Cel mai important lucru, indiferent de ce dimensiuni are locuința ta sau ce stil de amenajare interioară alegi, este să optezi întotdeauna pentru piese de mobilier de cea mai înaltă calitate. Pentru a transforma un simplu apartament în acasă trebuie ca fiecare element din locuință să-ți inspire siguranță, confort și mândrie.

Tocmai din acest motiv, îți recomandăm să optezi pentru mobilier fabricat în România. Pe lângă aspectul deosebit, mobilierul produs în fabricile Mobexpert excelează la capitolele rezistență, funcționalitate și ergonomie. Scopul nostru e să-ți oferim întotdeauna produse de cea mai înaltă calitate care să-ți bucure ochii și inima în egală măsură.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

 Iar dacă ai nevoie de mai multă inspirație pentru a da viață apartamentului visurilor tale, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Programează o sedință gratuită cu designerii noștri și aflați împreună cum arată acasă pentru tine.

serviciu design interior

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)